Video: Tatar dal prvý gól v play-off, Višňovský stále čaká

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tatar strelil prvý gól v play off, Tarasenko s hetrikom
Slovenský hokejista obliekajúci si v NHL dres Detroit Red Wings strelil v zápase s Tampa Bay svoj prvý gól v play-off. Foto: SITA/AP

TAMPA 19. apríla (WEBNOVINY) – Slovenský hokejista Tomáš Tatar strelil jediný gól Detroitu v sobotňajšom druhom zápase série prvého kola play-off NHL s Tampou Bay. Na ľade Lightning prehrali Red Wings hladko 1:5. Tatar dosiahol svoj prvý presný zásah vo vyraďovacej časti NHL v kariére, po dvoch súbojoch je stav série 1:1 a sťahuje sa do Michiganu.

Na rozdiel od prvého zápasu bola domáca Tampa už efektívnejšia, hostí prestrieľala 30:24. „Výsledok zodpovedá dianiu na ľade. Hrali sme lepšie ako pred dvoma dňami. Čaká na nás ešte dlhá a náročná séria,“ povedal tréner Tampy Jon Cooper.

„Paradoxne v prvom zápase sme nehrali veľmi dobre a zvíťazili sme (3:2, pozn.), v druhom sme hrali solídne, ale nedokázali sme skórovať. Tak to v hokeji občas chodí. Musíme to však hodiť za hlavu a pripraviť sa na ďalší duel,“ uviedol po sobotnom nezdare 24-ročný krídelník.

Lightning vyhnali z bránky Mrázka

Lightning sa podarilo po dvoch tretinách vyhnať z bránky Petra Mrázka, ktorý mal v prvom zápase 44 úspešných zákrokov. Čecha nahradil Jimmy Howard.

„Mrázek nechytal zle, ale domáci potrestali chyby, ktoré sme spravili. Brankár nemôže všetko zachrániť,“ uviedol kouč Red Wings Mike Babcock. Tatar odohral 15:08 min, trikrát ohrozil domácu bránku. Jeho spoluhráč Tomáš Jurčo si pripísal jeden mínusový bod, hral 13:18 min.

„Tampa dala dnes viac gólov. Ak si porovnáte tie dva zápasy na jej ľade, boli rozdielne. V druhom sme si vypracovali viac šancí, hrali sme lepšie, napriek tomu sme prehrali. Neboli sme takí efektívni,“ priznal kapitán Red Wings Henrik Zetterberg.

Na „červené krídla“ čakajú v Joe Louis Arene domáce vystúpenia 21. a 23. apríla. Ak by obe zvládli, v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ocitnú na prahu postupu do konferenčného semifinále. „Vždy je príjemné hrať v našom domovskom stánku. Popracujeme na detailoch a budeme silnejší,“ predznamenal Dubničan, ktorého premiérový presný zásah v play-off prišiel v siedmom vystúpení za Detroit.

Crosby ukončil strelecké trápenie

Prvý hetrik Vladimira Tarasenka v play-off v kariére pomohol St. Louis k výhre 4:1 nad Minnesotou a vyrovnaniu série na 1:1. Z prvej výhry vo vyraďovacej časti sa tešil brankár Jake Allen. Obranca Blues Kevin Shattenkirk dosiahol dve asistencie a celkovo ich má na konte v tejto sérii už štyri.

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby strelil dva góly a výraznou mierou sa pričinil o víťazstvo 4:3 a vyrovnanie série s New Yorkom Rangers na 1:1. Domáci v slávnej Madison Square Garden v New Yorku viedli 1:0, ale potom prišli tri góly Penguins po sebe. Crosby ukončil osemnásťzápasové strelecké trápenie v play-off.

„Dostali sme odmenu za tvrdú prácu. Pokračovali sme tam, kde sme skončili predchádzajúci zápas – a výsledok sa dostavil,“ tvrdil Sidney Crosby. Domácim Rangers nevychádzali presilovky, zo siedmich premenili jedinú.

„Potrebujeme zlepšiť početné výhody, pri hre piatich proti piatim je to vyrovnané a presilovky rozhodujú,“ priznal útočník jazdcov Rick Nash. Anaheim vyhral aj druhý duel proti Winnipegu, súpera zdolal v sobotu 2:1. O úspechu Ducks rozhodol len 21 sekúnd pred treťou sirénou Jakob Silfverberg.

Výsledky sobotňajších stretnutí 1. kola play-off zámorskej hokejovej NHL (hrá sa na štyri víťazstvá):
VÝCHODNÁ KONFERENCIA
Tampa Bay – Detroit 5:1 (1:0, 3:0, 1:1) – stav série: 1:1

Góly: 4. T. Johnson (Nesterov, Kučerov), 28. Killorn (Callahan, Stamkos), 35. Šustr (V. Filppula, Namestnikov), 40. T. Johnson (Hedman), 56. V. Filppula (Stamkos, Nesterov) – 46. TATAR (Quincey, Nyquist)

Tomáš Tatar odohral 15:08 min, 1+0, 3 strely, Tomáš Jurčo (obaja Detroit) odohral 13:18 min, 0+0, -1

New York Rangers – Pittsburgh 3:4 (1:0, 0:3, 2:1) – stav série: 1:1

Góly: 18. Stepan (J. Miller, McDonagh), 44. Brassard (Zuccarello, Yandle), 60. Rick Nash (Stepan, D. Boyle) – 31. B. Sutter (Downie, Kunitz), 35. Crosby (Hörnqvist, I. Cole), 39. Crosby (Kunitz, P. Martin), 50. Kunitz (B. Sutter, Perron)

ZÁPADNÁ KONFERENCIA
St. Louis – Minnesota 4:1 (2:0, 0:0, 2:1) – stav série: 1:1

Góly: 14. Tarasenko (Steen, Shattenkirk), 19. Tarasenko (Steen, Shattenkirk), 59. Berglund (J. Schwartz), 60. Tarasenko (Lehterä) – 42. Scandella (Vanek, Coyle)

Anaheim – Winnipeg 2:1 (0:0, 0:1, 2:0) – stav série: 2:0

Góly: 51. Maroon (Fowler, Getzlaf), 60. Silfverberg (Kesler, Despres) – 36. Pardy (Perreault, Lowry)

Višňovský na presný zásah stále čaká

Tomáš Tatar sa stal v poradí 32. slovenským hokejistom s gólom v play-off zámorskej NHL. Takisto ako 24-ročný Dubničan raz skórovali vo vyraďovacej časti najlepšej ligy sveta aj Dušan Pašek (sezóna 1988/1989), Andrej Sekera, Radoslav Suchý, Ľuboš Bartečko, Ľubomír Sekeráš a Róbert Švehla.

Na prvý presný zásah v play-off čaká obranca Ľubomír Višňovský, ktorý v 26 dueloch dosiaľ nazbieral 7 asistencií. Spomedzi aktívnych hráčov neskórovali v bojoch o Stanleyho pohár ani Tomáš Jurčo (Detroit) a Richard Pánik (Toronto).

Stan Mikita (rod. Stanislav Guoth) pochádzajúci z dnes už neexistujúcej liptovskej obce Sokolče je vo vyraďovacej časti historicky najlepším strelcom spomedzi hráčov, ktorých NHL eviduje ako Slovákov. V 155 zápasoch sa presadil 59-krát. Druhá priečka patrí krídelníkovi Chicaga Mariánovi Hossovi (45 gólov), na tretej pozícii je Peter Šťastný (33), za ktorým iba o jeden presný zásah zaostáva Marián Gáborík.

Slovenskí hokejisti s aspoň jedným presným zásahom v play-off zámorskej NHL

– stav k 18. aprílu 2015 (hviezdičkou sú označení aktívni hráči v súťaži):

1. Stan Mikita 59 gólov, *2. Marián Hossa (Chicago) 45, 3. Peter Šťastný 33, *4. Marián Gáborík (Los Angeles) 32, 5. Peter Bondra 30, 6. Pavol Demitra 23, 7. Miroslav Šatan 21, 8. Anton Šťastný 20, 9. Michal Handzuš 16, 10. Richard Zedník 16, *11. Zdeno Chára (Boston) 15, 12. Žigmund Pálffy 9, 13. Jozef Stümpel 6, … *15. Tomáš Kopecký (Florida) 5, *16. Andrej Meszároš (Buffalo) 4, *30. Andrej Sekera (Los Angeles), *31. Tomáš Tatar (Detroit), 32. Dušan Pašek všetci po 1

Kanadské bodovanie a najlepší strelci play-off zámorskej hokejovej NHL 2014/2015 – stav k 18. aprílu (zdroj nhl.com):

1. Vladimir Tarasenko (St. Louis) 2 3 1 4

2. Corey Perry (Anaheim) 2 2 2 4

3. Ryan Getzlaf (Anaheim) 2 1 3 4

4. Kevin Shattenkirk (St. Louis) 2 0 4 4

5. Colin Wilson (Nashville) 2 3 0 3

6. Craig Smith (Nashville) 2 2 1 3

7. Jonathan Toews (Chicago) 2 1 2 3

8. Sami Vatanen (Anaheim) 2 1 2 3

9. Patrick Kane (Chicago) 2 1 2 3

10. Nicklas Bäckström (Washington) 2 1 2 3

….

47. Marián Hossa (Chicago) 2 0 2 2

83. Tomáš Tatar (Detroit) 2 1 0 1

110. Ľubomír Višňovský (Islanders) 2 0 1 1

Pozn. Za menom hráča a klubom je počet odohraných zápasov, gólov, asistencií a bodov.

Najlepší strelci: 1. Vladimir Tarasenko (St. Louis) a Colin Wilson (Nashville) po 3 góly, 3. Corey Perry (Anaheim), Craig Smith (Nashville), Kris Russell (Calgary), Pavel Daciuk (Detroit), Tyler Johnson (Tampa Bay), Sidney Crosby (Pittsburgh), Derick Brassard (NY Rangers), Patrick Sharp (Chicago), Ryan Strome, Brock Nelson (obaja NY Islanders) po 2

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej SekeraCorey PerryDušan PašekHenrik ZetterbergJonathan toewsJozef StümpelĽubomír VišňovskýĽuboš BartečkoMarián GáboríkMarián HossaMichal HandzušMike BabcockMiroslav ŠatanNicklas BäckströmPatrick KanePavel DaciukPavol DemitraPeter BondraPeter ŠťastnýRadoslav SuchýRichard PánikRichard ZedníkRick NashRóbert ŠvehlaRyan GetzlafSidney CrosbyStan MikitaTomáš JurčoTomáš TatarVladimir TarasenkoŽigmund Pálffy