Lintner predstavil program, v boji o šéfa SZĽH vyzve Nemečka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Lintner
Richard Lintner počas tlačovej besedy o kandidatúre na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Bratislava, 20. máj 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Protikandidátom Igora Nemečka na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v júnových voľbách bude Richard Lintner. V stredu o tom informoval člen jeho pracovnej skupiny Peter Bondra prostredníctvom videosprávy.

„Sme presvedčení o tom, že Rišo má všetky predpoklady na to, aby tento post zastával čestne, zodpovedne a aby program, ktorý sme pripravili, zaviedol úspešne do praxe tak, aby sa z hokeja na Slovensku stal moderný, dôveryhodný a atraktívny šport,“ povedal Peter Bondra.

V prípade, že dostane dôveru delegátov na júnovom kongrese, bude jeho úlohou postupné napĺňanie tohto programu v záujme rozvoja slovenského hokeja. „Ako prvý krok som zverejnil náš program, ktorý sa skladá zo štyroch úsekov. Sme presvedčení, že program je moderný, uskutočniteľný a jeho zavedením vieme pomôcť slovenskému hokeju k ďalšiemu rozvoju a aby sa dostal zo situácie, v ktorej sa momentálne nachádza,“ informoval na brífingu v stredu na pravé poludnie Lintner.

Richard Lintner predstavil program a v boji o šéfa SZĽH vyzve Igora Nemečka. Myslíte si, že slovenský hokej potrebuje zmenu a Citrón má šancu uspieť?

Za prejavenú dôveru je vďačný

Okolo Richarda Lintnera sa v poslednom období sformovala silná skupina osobností na čele s Petrom Bondrom, Miroslavom Šatanom, Rastislavom Pavlikovským, Jánom Filcom či Otom Haščákom, ktorí vypracovali hlavnú stratégiu rozvoja slovenského hokeja v štyroch základných oblastiach: mládež, liga, reprezentácia a SZĽH. V prípade, že dostane dôveru delegátov na júnovom kongrese, bude jeho úlohou postupné napĺňanie tohto programu v záujme rozvoja slovenského hokeja.

„Ďakujem za prejavenú dôveru. Cítim obrovskú podporu zo strany môjho tímu, ako aj zo strany fanúšikov a verejnosti. Som presvedčený, že náš program je moderný a atraktívny a pomôže slovenskému hokeju. Uvedomujem si, že je pred nami neľahká úloha, ale verím, že spoločne s predstaviteľmi štátu, miestnych samospráv, so zástupcami klubov a s podporou verejnosti máme šancu priniesť do slovenského hokeja nový impulz,“ tvrdí Richard Lintner.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/sk_SK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3“; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‚script‘, ‚facebook-jssdk‘));

Lintner predstavil 24-bodový program

Dvadsaťštyribodový program je rozdelený do štyroch hlavných oblastí – mládež, reprezentácia, ligové súťaže a SZĽH. Pri mládeži by chcel sprístupniť hokej pre všetkých, prepojiť ho so vzdelaním a výchovou, vytvoriť hokejové lýceá a silné jednotné metodické centrum. Reprezentácia by mala byť producentom, nie konzumentom – snahou by malo byť zapojenie odborníka z inej hokejovej kultúry do realizačného tímu, či už ako trénera, manažéra alebo poradcu, zapojenie bývalých reprezentantov do úlohy mentorov a individuálneho koučingu talentov.

„Budeme ďalej pracovať na presvedčovaní všetkých vrátane širokej verejnosti, pretože bez tejto podpory nemôžeme uvažovať o nejakom progrese. Z jednej časti extraligových klubov cítime podporu, no sú aj delegáti, ktorí zatiaľ našim krokom nedôverujú. Stále však máme dosť času na to, aby sme ich presvedčili o tom, že náš plán je najlepší, aký je možné predostrieť slovenskému hokeju,“ poznamenal Lintner.

Niektoré body sa dajú realizovať okamžite, iné v horizonte roka či dvoch, iné sú na celé volebné obdobie. Budeme sa snažiť byť silným partnerom pre kluby voči štátu, samosprávam a najmä atraktívnym partnerom pre fanúšikov. V prvom rade zmena identity a pozitívne ukazovatele v návštevnosti i dôvery fanúšikov sú najväčším predpokladom na dobré ekonomické výsledky. Máme veľmi veľa pozitívnych ohlasov od sponzorov a firiem, ktoré majú záujem podporiť alebo sa už zapájajú do hokeja. Je to veľmi povzbudzujúce. Potvrdzuje to, že cesta, ktorou sme sa vybrali, je správna,“ pokračoval niekdajší hokejista so skúsenosťami zo zámorskej NHL.

Má jasno v otázke Slovana

Jeho pracovná skupina navrhuje platové minimum a platový strop či zvýšenie garancií pre hráčov a trénerov. Fanúšik by mal byť spolutvorca a partner klubov. SZĽH by mal byť podľa plánu transparentnou, dôveryhodnou a vzorovou organizáciou a mal by posilniť svoju pozíciu vo vzťahu k štátu.

Pri ligových súťažiach by mala byť širšia baráž medzi tímami, užšia spolupráca medzi súťažami v rámci hosťovania hráčov na princípe fariem. Lintnerova skupina navrhuje platové minimum a platový strop či zvýšenie garancií pre hráčov a trénerov. Fanúšik by mal byť spolutvorca a partner klubov. SZĽH by mal byť podľa plánu transparentnou, dôveryhodnou a vzorovou organizáciou a mal by posilniť svoju pozíciu vo vzťahu k štátu.

Lintner má jasno aj v otázke Slovana Bratislava a jeho ligovej príslušnosti. „Je fajn, že Slovan bol v KHL, no myslím si, že by bolo výhodné pre slovenský hokej, aby nadobudnuté skúsenosti zužitkoval v prospech slovenskej extraligy. Ak však bude pokračovať v KHL, budeme to rešpektovať a vychádzať z toho,“ poznamenal medzi fanúšikmi populárny bývalý hokejista.

Nebráni sa diskusii s Nemečkom

Lintner sa nebráni diskusii s protikandidátom Igorom Nemečkom. Tridsaťsedemročný Trenčan je presvedčený, že aj to môže posunúť hokej na Slovensku vpred. „Bez diskusie to nemá zmysel. Som presvedčený, že nech to vo voľbách dopadne akokoľvek, v konečnom dôsledku to slovenskému hokeju pomôže,“ tvrdí majster sveta z Göteborgu 2002. Zároveň si uvedomuje, že slovenský hokej sa nachádza v neľahkej situácii: „Práve naším vstupom do vedenia SZĽH dokážeme najlepšie pomôcť k tomu, aby sa posúval pozitívnym smerom.

Igor Nemeček privítal, že verejnosť už pozná meno jeho protikandidáta. Voľby šéfa slovenského hokeja sa uskutočnia 25. júna, v stredu oznámil svoju kandidatúru bývalý obranca Richard Lintner.

Nemeček predpokladal kandidatúru Lintnera

„Som rád, že tábor okolo Riša Lintnera už konečne oznámil meno kandidáta. Dlho sa to naťahovalo, stále sa tajil kandidát. Predpokladal som, že to bude práve Rišo. Máme mesiac do volieb, 25. jún rozhodne, kto z nás bude viesť zväz ďalšie štyri roky. Rozhodnú o tom delegáti kongresu,“ zareagoval na správu o oznámení mena protikandidáta Igor Nemeček.

Na voľby sa pripravuje aj súčasný zväzový šéf. Pozná silné stránky i slabiny slovenského hokeja, ktoré chce využiť vo svojej prezentácii. „Pripravujem si kandidatúru podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia s ľuďmi, ktorí majú čo do toho povedať. Viem, ktoré veci treba zmeniť v organizačnej štruktúre zväzu či výkonného výboru. Určite nie je všetko také, ako by som si predstavoval. Chcem preto zostať pri tom, niektoré veci zmeniť a posunúť ich niekam inam. Máme dnes veľa vízií a vecí, ktoré chceme zmeniť a spraviť. Jedna z nich je zavŕšiť volebné obdobie organizáciou MS 2019, ktoré sme dostali pridelené na minulotýždňovom kongrese IIHF v Prahe,“ uviedol Igor

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor NemečekPeter BondraRichard Lintner
Firmy a inštitúcie SZĽH Slovenský zväz ľadového hokeja