Višňovský prehovoril o budúcnosti, Slovane aj Klagenfurte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľubomír Višňovský
Ľubomír Višňovský naposledy reprezentoval Slovensko na domácich majstrovstvách sveta v roku 2011, počas štyroch rokov pôsobenia tréner Vladimíra Vůjtka ani raz. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský má v zámorskej NHL zmluvu s klubom New York Islanders len do konca júna a ani v najbližších dňoch sa to pravdepodobne nezmení.

Skúsený bek zatiaľ neplánuje podpísať nový kontrakt, budúcnosť necháva otvorenú. „Rozhodnem sa podľa ponúk. Ešte nikdy som nebol na trhu voľných hráčov a tentokrát si to asi vyskúšam. Zdravie a rodina sú a budú v rozhodovaní na prvom mieste,“ prezradil v utorok popoludní 38-ročný rodák z Topoľčian.

Minimálne jednu sezónu chce Višňovský potiahnuť v kanadsko-americkej profilige, no nebráni sa ani iným možnostiam. Rodák z Topoľčian mal s Islanders doteraz zmluvu na priemerne 4,75 milióna dolárov ročne a v sezóny 2014/2015 bol so šiestimi miliónmi spoločne s Johnom Tavaresom najlepšie plateným hráčom tímu z Long Islandu.

„Mám viacero ponúk, čakám, čo bude. Chcem si toto leto užiť, vôbec sa s tým nezaťažovať. Moju situáciu začnem riešiť v júli či auguste,“ skonštatoval majster sveta z roku 2002 a držiteľ troch vzácnych kovov zo svetových šampionátov (ešte aj striebro z roku 2000 a bronz na MS 2003) a doplnil, že jednoznačnou prioritou je pre neho ďalšie účinkovanie v NHL: „Z New Yorku mi niečo ponúkli. Bol to prvý nástrel, ale zatiaľ sme sa nedohodli. Rokujeme o zmluve na rok. Rátam samozrejme s tým, že s platom pôjdem dole. Uvidím podľa ponuky. Myslím si, že hokejovo na NHL ešte stále mám. Keby som v budúcom ročníku odohral 60 či 65 stretnutí základnej časti, bol by som spokojný.“

Višňovský
Foto: SITA/AP

V Kontinentálnej hokejovej lige hrať nechce

Slovenský zadák však zo svojich plánov vyškrtol Kontinentálnu hokejovú ligu. „Priznám sa, že v KHL by som už veľmi nechcel hrať. Z hľadiska cestovania je to dosť náročné, ja som sa už nacestoval až-až. V NHL je to v rámci dopravy oveľa jednoduchšie a ľahšie. Keďže by som to už nechcel absolvovať, KHL vypúšťam. Prioritou je pre mňa NHL a v prípade, že by to nevyšlo, tak pôsobenie v Európe. Rozmýšľal som aj o úplnom konci činnosti, ale play-off ma bavilo, rád by som pokračoval v zámorí v NHL. Rozhodne o tom najmä môj zdravotný stav a rodina. Manželka z toho nie je nadšená, že ešte chcem hrať. Mal som však slušnú túto sezónu, boli v nej síce aj hluché obdobia, no celkovo som spokojný. New Yorku sa darilo, pre Islanders úžasná sezóna. Veľa sme vyhrávali, mali sme svoju silu a kvalitu, v tíme bola pohoda.

Višňovský sa vyjadril aj ku kontaktom s predstaviteľmi rakúskeho KAC Klagenfurt, ktoré podľa neho boli iba v informačnej rovine. „Do prvého júla som hráčom Islanders, nemôžem rokovať s inými klubmi,“ vyjadril sa 38-ročný skúsený obranca a pokračoval: „Je to príjemné, keď nejaký tím má záujem o hráčov. Ľudia z Klagenfurtu sa boli pozrieť v zámorí. Môj rakúsky klubový spoluhráč Michael Grabner mi povedal, že by mi súťaž EBEL mohla vyhovovať, nie je taká náročná, sú tam slušné podmienky. Konkrétne, napríklad o zmluve či platových podmienkach, sme sa však vôbec nerozprávali. Iba som sa informoval o súťaži a základných veciach, čisto len v teoretickej rovine, ako by to vyzeralo, keby som išiel do Klagenfurtu. Nejaké médiá do novín uverejnili, že som s KAC rokoval. V pondelok sa mi ozval generálny manažér z Klagenfurtu a ospravedlňoval sa mi, že takéto niečo vzniklo a zverejnilo sa. Zdôraznil mi, že z ich strany nič oficiálne nevyšlo. Následne mi volali z Islanders i môj agent – ja som im povedal, že išlo o nedorozumenie. Pochopiteľne, Klagenfurt nie je jediný klub, ktorý ma kontaktoval z Európy.“

Ľubomír Višňovský
Foto: SITA/Diana Černáková

Nevylúčil pôsobenie v Slovane

Predstaviť si vie aj opätovné pôsobenie v Slovane Bratislava, ale len v prípade štartu v domácej extralige. „Nehovorím, že už teraz, ale niekedy v budúcnosti. Veď prečo nie? Slovenská liga potrebuje pomôcť a pozdvihnúť. A pomohol by tomu návrat Slovana,“ pokračoval majster sveta z Göteborgu.

Za „belasých“ už v minulosti hral v KHL aj v extralige, tento klub je jeho srdcu veľmi blízky. Súčasná situácia v Slovane ho neteší. Stále totiž nie je jasné, v ktorej súťaži bude osemnásobný slovenský šampión štartovať v najbližšom súťažnom ročníku. Navyše má poriadne dlhy.

„Nechcem to veľmi komentovať, v Slovane mám výborné vzťahy. Hrával som tu a nie je mi to jedno, v akej je situácii. Je to smutné voči hráčom, ktorí tu majú zmluvu, nemôžu rokovať s iným klubom a nevedia, čo bude ďalej. Stále totiž budú patriť Slovanu, ak zostane v KHL. Prichádzajú o čas a ak si budú musieť hľadať niečo nové, budú poriadne znevýhodnení. Nie je férové ani voči fanúšikom, lebo je pár mesiacov do štartu ligy a vôbec nevedia, čo a kde. Je to veľmi smutná situácia. A k dlhom. Hráči nedostali výplatu päť a pol mesiaca, viacerí chalani však nemajú našetrené na to, aby prežili. Musia aj tak živiť rodiny a splácať ďalšie záväzky. Neviem si predstaviť, ako vlastne žili,“ poznamenal Ľubomír Višňovský a jedným dychom pokračoval: „Nechcel by som ako tréner viesť taký tím. Každé ráno prísť do kabíny a počuť len to, či niekto dostal výplatu alebo nie. Motivovať takých hráčov je potom extrémne náročné. A chcieť ešte niečo navyše, to hráč isto povie, že to môže kašľať, keď hrá prakticky zadarmo. To sa nabaľuje a ide to zlým smerom. Toto sa mi nepáči. Podľa mňa by mal ísť Slovan do extraligy. Mal by hrať súťaž, na ktorú má. Nie v takej, na ktorú má niečo sľúbené. Som realista, nie je možné lietať v oblakoch. Slovan je moja srdcovka, ale toto sa mi nepáči.“

Za Vůjtka nereprezentoval ani raz

Višňovský odišiel do zámoria po majstrovstvách sveta 2000 v Petrohrade, najskôr hral za Los Angeles Kings, neskôr za Edmonton, Anaheim a v Islanders je od lockoutu v roku 2012. V ročníku 2014/2015 odohral v základnej časti NHL 53 duelov s bilanciou 5 gólov a 15 asistencií, v play-off pridal v štyroch súbojoch dve asistencie. Ročník nedohral pre otras mozgu po nešetrnom zákroku Toma Wilsona z Washingtonu.

Skúsený bek naposledy reprezentoval Slovensko na domácich majstrovstvách sveta v roku 2011, počas štyroch rokov pôsobenia tréner Vladimíra Vůjtka ani raz.

„Asi je to osud. Už keď som mal ísť do Třinca po sezóne 1999/2000 a klub trénoval pán Vůjtek, mal som podpísanú zmluvu, no do cesty prišla NHL. V reprezentácii to tiež nevyšlo. Už v lete som vravel, že keď vypadneme a budem zdravý, tak by som prišiel reprezentovať. Nebol však o mňa záujem, tak som to nechal tak. Na druhej strane, zranenie zo záveru sezóny by mi asi nedovolilo hrať. Chalanom som aspoň držal na šampionáte v Ostrave palce,“ informoval Ľubomír Višňovský a doplnil, že nevylučuje možný štart na budúcoročných MS v Rusku.

Jágr je pán hráč

Višňovského neprekvapila výkonnosť českého veterána Jaromíra Jágra na nedávnych majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave, ani celkový triumf Kanady na tomto šampionáte.

„Jágr je pán hráč, má to v hlave v poriadku. K tomu netreba veľa slov. Vie, čo chce, ide si za svojím cieľom a darí sa mu,“ uviedol Ľ. Višňovský na margo 43-ročného najužitočnejšieho hráča MS 2015, ktorý na podujatí žiaril, bol veľkou oporou českej reprezentácie, strelil šesť gólov, ale napokon tesne nezískal v domácom prostredí s mužstvom vytúženú medailu.

„Jágr je mohutný typ hráča, neschytá toľko ´hitov´ ako vzrastom menší a útlejší hokejisti, takže zranení nie je u neho príliš veľa. Dá sa povedať, že ešte nemá rodinu, môže sa stopercentne naplno venovať hokeju. Po rannom tréningu príde domov, ľahne si, naje sa a čo som počul, ide na svoj druhý – tentoraz individuálny tréning. Samozrejme, že ho to posúva, drží si kondíciu. Mentálne je veľmi silný, formu si stráži počas celej sezóny, potvrdil to aj na svetovom šampionáte,“ skonštatoval Višňovský na margo útočníka klubu NHL Florida Panthers a najstaršieho hráča na MS 2015.

Zlato pre Kanadu nebolo prekvapením

Skúsený slovenský obranca už pred samotným svetovým šampionátom v Česku tušil, komu zavesia na krk najcennejšie medaily.

„Zlato pre Kanadu ma tiež neprekvapilo. Táto krajina má obrovskú základňu a množstvo výborných hráčov. Keď som si pozrel mená a ich súpisku na tento turnaj, povedal som si, že už viem, kto bude majster sveta. To, že Kanaďanom zlato neujde, som sa vyjadril približne týždeň pred začiatkom šampionátu, ešte keď v ich tíme nefiguroval Sidney Crosby. V Česku na MS asi nebolo o čom, boli suverénni,“ dodal na margo kanadského triumfu Ľubomír Višňovský.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír VišňovskýSidney Crosby