Video: Blesky vyrovnali finále NHL, Hossa prihral na gól

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Blesky vyrovnali finále NHL, Hossa prihral na gól

TAMPA 7. júna (WEBNOVINY) – Hokejisti Tampy Bay zvládli druhý domáci duel finále Stanleyho pohára zámorskej súťaže NHL proti hráčom Chicaga 4:3 a vyrovnali stav série hranej na štyri víťazstvá na 1:1 na zápasy.

Kým v prvom súboji priaznivci videli len tri góly, v druhom už sedem. Fanúšikovia ofenzívneho hokeja si prišli na svoje najmä počas druhej tretiny. V porovnaní s úvodným meraním síl prišlo v zostavách k jednej zmene, Tampa už nehrala na sedem obrancov a v útoku sa predstavil dvadsaťročný Jonathan Drouin.

Obrazom: Tampa Bay vyrovnala stav finálovej série NHL na 1:1

Brankár Bishop sa zranil

Finálový debut si v sobotu odkrútil aj rovnako starý ruský brankár Andrej Vasilevskij, ktorý nahradil zranenú jednotku Bena Bishopa.

„Trochu som bol nervózny, možno najviac vo chvíli, keď som vstupoval na ľad, vtedy to bolo aj mierne emociálne. Pomohli mi prvé zákroky. Snažím sa na každé stretnutie pripraviť čo najlepšie a ak dostanem šancu, podať očakávaný výkon,“ povedal Vasilevskij. Ten vďaka piatim úspešným zákrokom dosiahol svoju prvú výhru od 24. marca.

Mladík sa stal prvým gólmanom od roku 1928, ktorý si prvú výhru v play-off pripísal vo finále Stanleyho pohára. O zdravotnom stave Bishopa sa špekuluje, informácie však zostali v kabíne Lightning. „Nemám rád tých, čo neodpovedajú na otázky. No dnes nebudem hovoriť o Bishopovi,“ uviedol hneď na úvod tlačovej besedy tréner Tampy John Cooper.

„Poučili sme sa z prvého zápasu, nečakali sme, čo bude robiť súper, ale hrali sme aj smerom dopredu. Nechceli sme opäť stratiť duel v tretej tretine, bola to pre nás veľká motivácia,“ povedal kapitán „bleskov“ Steven Stamkos.

O osude zápasu rozhodol Garrison

V úvodnej dvadsaťminútovke sa strelecky presadil jedine Cedric Paquette, útočník Lightning prekonal Coreyho Crawforda v bránke Blackhawks v 13. minúte. Gólovo najúrodnejšia bola druhá tretina. Hostia počas dvoch minút a šestnástich sekúnd priebežne otočili vývoj stretnutia zásluhou presných zásahov Andrewa Shawa a Teuva Teräväinena. Ten skóroval po ukážkovej spolupráci v presilovej hre so Slovákom Mariánom Hossom.

„Blesky“ odpovedali najskôr v 27. minúte Nikitom Kučerovom a následne v 34. minúte Tylerom Johnsonom, do šatne teda opäť išli s náskokom jedného gólu. V treťom dejstve síce „jastrab“ Brent Seabrook v 44. minúte s prispením výborne stojaceho Mariána Hossu v bránkovisku zmazal manko, ale posledné slovo mali „Bolts“.

O osude súboja napokon rozhodol pri prvom pobyte ruského brankára na ľade obranca floridského tímu Jason Garrison, jeho strelu na ceste za Crawfordov chrbát tečoval ešte útočník Chicaga Andrew Desjardins. „Ak dáte vo finále víťazný gól, je to neuveriteľný pocit. Som rád, že som pomohol kolektívu. Pri mojom góle som mal aj šťastie, puk si našiel jednoduchú cestu do cieľa,“ skonštatoval Garrison. Dve minúty pred koncom sa Blackhawks odhodlali pre power-play, ale nedosiahli potrebný vyrovnávajúci gól.

Video Najkrajšie momenty zápasu

Tréner Quenneville nie je spokojný so stavom série

Finálová séria sa teraz sťahuje do „veterného mesta“, tretí zápas je na programe v pondelok 8. júna.

„Výkon bol lepší ako v stredu, no výsledok z nášho pohľadu horší. V niektorých častiach duelu sme boli na ľade laxní a umožnili sme Tampe predvádzať jej rýchlu hru. Lightning majú dobrý tím. So stavom série 1:1 vzhľadom na okolnosti nie sme úplne spokojní. Po prvom víťazstve sme chceli samozrejme viac. Nie je to však zlé. Tešíme sa už na našu arénu,“ poznamenal kapitán Blackhawks Jonathan Toews.

Tréner Chicaga Joel Quenneville odkoučoval 200. zápas v play-off. Teraz naňho čaká náročná úloha pripraviť mužstvo na domáce vystúpenia. Tampa v aktuálnom play-off vyhrala vonku sedemkrát z desiatich pokusov. „Na sobotňajšiu prehru musíme rýchlo zabudnúť. Tešíme sa na hlučné prostredie u nás, budeme opäť pripravení,“ povedal Quenneville. Jeho zverenec Marián Hossa odohral 18:11 min, pripísal si jednu asistenciu, jeden plusový bod a jednu strelu na bránku.

Výsledok druhého finálového zápasu Stanleyho pohára zámorskej hokejovej súťaže NHL

– hrá sa na štyri víťazstvá

Tampa Bay – Chicago 4:3 (1:0, 2:2, 1:1)

– stav série 1:1

Góly: 13. Paquette (Callahan, Hedman), 27. Kučerov (Garrison, Coburn), 34. T. Johnson (Kučerov), 49. Garrison (Hedman, Callahan) – 24. Shaw (Kruger, A. Desjardins), 26. Teravainen (MARIÁN HOSSA, Sharp), 44. Seabrook (Toews, Oduya)

Marián Hossa (Chicago) odohral 18:11 min, pripísal si jednu asistenciu, jeden plusový bod a jednu strelu na bránku.

Zaujímavosti po skončení sobotňajšieho druhého finálového zápasu Stanleyho pohára

– zdroj: NHL Media

– Brankár Tampy Alexander Vasilevskij je prvým gólmanom od 7. apríla 1928, ktorý dosiahol premiérové víťazstvo v play-off v súboji o Stanleyho pohár. Pred 87 rokmi sa do bránky New Yorku Rangers postavil tréner Lester Patrick a v Montreale chytal pri víťazstve nad vtedajšími Maroons 2:1 po predĺžení.

– Vasilevskij odchytal počas dvoch pobytov na ľade celkovo 9:13 min, kryl päť striel a pripísal si do štatistík víťazstvo, keďže stál v bránke pri rozdielovom góle Jasona Garrisona. Je prvým gólmanom finále Stanleyho pohára od roku 1991, ktorý dosiahol výhru ako striedajúci hráč. Naposledy to dokázal počas 40-minútového pobytu na klzisku Frank Pietrangelo z Pittsburghu v piatom finále 1991 proti Minnesote (6:4).

– Rodák z Ťumeňu Vasilevskij odchytal tento rok v play-off ako striedajúci brankár dva duely: nastúpil na 10:07 min v šiestom finále Východnej konferencie proti NY Rangers (3:7), v 2. kole vo štvrtom súboji série s Montrealom (2:6) dostal šancu na 34:52 min.

– Tyler Johnson vytvoril nový klubový rekord v počte gólov v play-off. Tento rok ich dal už trinásť a prekonal doterajšie maximá, ktoré držali s dvanástimi presnými zásahmi z roku 2004 Ruslan Fedotenko a súčasný hráč Chicaga Brad Richards.

– Útok Tampy Tyler Johnson, Nikita Kučerov a Ondřej Palát po mlčaní v prvom merení síl tentoraz dosiahol tri kanadské body, keď sa strelecky presadili Kučerov i Johnson. Trio dosiahlo polovicu zo všetkých gólov Lightning v tohtoročnom play-off (30 zo 60).

– Útočník Chicaga Jonathan Toews dosiahol jubilejný 100. bod kariéry v play-off (38+62). Podarilo sa mu to v 113. zápase. Je 92. hráčom histórie a štrnástym spomedzi aktívnych so 100 bodmi vo vyraďovacej časti. V aktuálnom kádri Blackhawks sú hneď štyria, okrem Toewsa aj Marián Hossa (141), Patrick Kane (111) a Brad Richards (101). Rekordérom klubu v play-off je 155-bodový Stan Mikita.

– Brent Seabrook prekonal siedmym presným zásahom klubový rekord „jastrabov“ v podaní Chrisa Cheliosa z roku 1992 v počte gólov obrancu v jednom roku play-off.

– Pre trénera Chicaga Joela Quennevilla to bolo 200. stretnutie v play-off (112-88). Niečo podobné sa podarilo len Scottymu Bowmanovi (353) a Alovi Arbourovi (209). So 112 výhrami je Quenneville tretí práve za dvojicou Bowman (223) a Arbour (123).

– Tímy, čo vyhrali druhý zápas série, získali Stanleyho pohár v 74,7 % prípadov od zavedenia súčasného modelu v roku 1939 (56 zo 75 sérii). V ostatných dvanástich rokoch sa to stalo deväťkrát.

– „Bolts“ v tohtoročnom play-off neprehrali v žiadnej zo sérii duel číslo dva, súperov v nich prestrieľali 21:8. Blackhawks majú v zápasoch číslo dva v roku 2015 bilanciu 2 – 2.

– Sedem z ostatných deviatich vzájomných súbojov medzi Lightning a Blackhawks sa skončilo rozdielom jedného gólu.

– Aj v roku 2004 pri zatiaľ jedinom úspechu v Stanleyho pohári prehrala Tampa s Calgary prvý zápas (1:4) a potom druhý vyhrala (4:1).

– Obranca Jason Garrison strelil svoj prvý víťazný gól vo vyraďovacej fáze. V základnej časti 2014/2015 boli tri z jeho štyroch presných zásahov víťazné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Joel QuennevilleJonathan toewsMarián HossaPatrick KaneStan MikitaSteven Stamkos
Firmy a inštitúcie Chicago BlackhawksTampa Bay Lightning