Video: Blesky otočili finále NHL, Hossa bol hviezdou zápasu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Blesky otočili finále NHL, Hossa bol hviezdou zápasu

CHICAGO 9. júna (WEBNOVINY) – Hokejisti Tampy Bay Lightning vyhrali v treťom finále Stanleyho pohára na ľade Chicaga Blackhawks 3:2 a v sérii vedú 2:1 na zápasy. V domácom drese žiaril Marián Hossa, pripravil spoluhráčom oba góly, rozdal tri bodyčeky a odkorčuľoval 23:22 min, za čo ho vyhlásili za druhú hviezdu duelu.

Obrazom: Tretí finálový zápas NHL

Tampa sa mohla spoľahnúť na výkon brankára Bena Bishopa, ktorý pre zdravotné problémy na ľade trpel, evidentne sa trápil pri pohyboch do strán, ale opäť bol oporou svojho tímu a zneškodnil 36 striel hráčov Blackhawks, osemnásť v prvej tretine. O výsledku rozhodol Cedric Paquette v 57. minúte.

Lightning majú u súperov po pondelku v tohtoročnom play-off bilanciu 8-3. Výraznú úlohu zohral pri triumfe hostí obranca Victor Hedman, ktorý prihrávkami pripravil spoluhráčom prvý aj tretí gól v stretnutí. „Po zápase som sa ho pýtal, ako sa mu podarilo nájsť chalanov. Victor je veľmi dobrý hráč,“ pochválil 24-ročného beka jeho o štyri roky starší spoluhráč a krajan Anton Stralman.

Tréner Jon Cooper pred duelom pozmenil zostavu, vrátil sa k hre na sedem obrancov a jedenásť útočníkov, čo sa mu vyplatilo. Zápas číslo štyri sa hrá v stredu.

Chicago doplatilo na malé chybičky

Aj v treťom finále 2015 otvorila skóre Tampa. V 6. minúte dostal Ryan Callahan na pravý kruh ideálnu prihrávku od Victora Hedmana a tvrdou ranou trafil nad lapačku Coreyho Crawforda.

„Súper nás zatlačil a chceli sme to trochu upokojiť. Videl som, že obranca Chicaga spadol, preto som prihrávkou hľadal práve Ryana, ktorý si puk pekne prebral a vynikajúco zakončil. Mali sme aj trochu šťastia, že brániaci hráč skončil na ľade,“ povedal Hedman.

Domáci potom pridali na dôraze, vytvorili si viac streleckých možností, v 9. minúte Marián Hossa nevyužil voľný priestor v Bishopovej bránke. Domácim sa podarilo vyrovnať v 13. minúte, v presilovke nabil Hossa na modrú čiaru Bradovi Richardsovi a útočníkov tvrdý projektil skončil v sieti.

Video: Najkrajšie momenty zápasu

Tampa hrala od druhého dejstva agresívnejšie, viac sa tlačila do útočného pásma a častejšie strieľala. V závere druhej dvadsaťminútovky nevyužila dlhú presilovku piatich proti trom. V bránke Chicaga sa Crawford nenechal zaskočiť. V 45. minúte si vytvorili Blackhawks veľký tlak a spomedzi kruhov sa presadil Saad – 2:1. Radosť na tribúnach United Centra však trvala len trinásť sekúnd, Ondřej Palát využil veľký dôraz v bránkovisku a vyrovnal. Jeho formácia s Kučerovom a Johnsonom v play-off strelila takmer polovicu gólov Lightning – až 31 zo 63.

V 57. minúte sa dostal do šance Paquette, ktorého našiel prihrávkou do jazdy po zatiahnutí puku do útočného pásma Hedman, a Tampa opäť viedla. Chicago už pri záverečnom tlaku v power-play nedokázalo vyrovnať. „Je to frustrujúca prehra. Urobili sme kopec vecí správne, aby sme si vybojovali víťazstvo. Spravili sme aj malé chybičky a tie nás v konečnom dôsledku dostali na kolená,“ poznamenal po súboji kapitán „jastrabov“ Jonathan Toews.

Hossa stúpa v historických rebríčkoch

Chicago síce v pondelok prehralo, no slovenský útočník Marián Hossa sa dvoma asistenciami vyšplhal v historických rebríčkoch opäť o niečo vyššie. Po pondelku má na svojom konte už 94 gólových prihrávok vo vyraďovacej časti v histórii a dostal sa na 27. miesto rebríčka, keď sa odpútal od dvojice Gordie Howe, Scott Stevens a prekonal Sergeja Zubova.

Už len jedna asistencia mu chýba na Chrisa Prongera a dve na Maria Lemieuxa či Bobbyho Smitha. V produktivite 36-ročný krídelník atakuje elitnú tridsiatku. So 143 bodmi (49+94) je na 33. pozícii a dotiahol sa na Rona Francisa (46+97) a len jeden bod mu chýba na Larryho Robinsona i Chrisa Cheliosa. O tri body viac ako slovenský hokejista nazbieral na 30. priečke Mike Modano. Neohrozeným lídrom v oboch štatistikách je legendárny Wayne Gretzky.

Výsledok tretieho finále Stanleyho pohára v zámorskej hokejovej NHL

– hrá sa na štyri víťazstvá

Chicago Blackhawks – Tampa Bay Lightning 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

– stav série: 1:2

Góly: 15. B. Richards (MARIÁN HOSSA, Shaw), 45. Saad (MARIÁN HOSSA, Keith) – 6. Callahan (Hedman, J.T. Brown), 45. Palát (Kučerov, T. Johnson), 57. Paquette (Hedman, Callahan)

Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: McCauley, O´Halloran – Heyer, Amell, 22 336 divákov

Marián Hossa (Chicago) sa stal druhou hviezdou zápasu, 0+2, 2 strely, 3 bodyčeky, 23:22 min

Zostavy:

Chicago: Crawford – Keith, Hjalmarsson, Seabook, Oduya, Cumiskey, Van Riemsdyk – P. Kane, B. Richards, Bickell – Marián Hossa, Toews, Saad – Teräväinen, Vermette, Sharp – Desjardins, Krüger, Shaw

Tampa: Bishop – Hedman, Stralman, Šustr, M. Carle, Garrison, Coburn, Nesterov – Killorn, V. Filppula, Stamkos – J.T. Brown, Paquette, Callahan – Kučerov, T. Johnson, Palát – Morrow, B. Boyle

Zaujímavosti po skončení tretieho finálového zápasu Stanleyho pohára

(zdroj: NHL Media):

– Obranca Tampy Bay Victor Hedman sa v pondelok asistenciou na presný zásah Ryana Callahana prepracoval na čelo klubového hodnotenia medzi bekmi, dvadsiatou nahrávkou predstihol Dana Boyla (19). Rovnakého hráča prekonal aj v III. tretine, keď si asistenciou na víťaznom góle Paquetta pripísal už 23. bod v kariére v play-off, čo ja najviac medzi obrancami Tampy Bay. D. Boyle má o jeden bod menej.

– V tohtosezónne edícii play-off o Stanleyho pohár takmer nezastaviteľný útok Tyler Johnson – Nikita Kučerov – Ondřej Palát skóroval aj v pondelok. Čech Palát v III. tretine vyrovnal na 2:2. V aktuálnej vyraďovacej časti zaznamenalo spomenuté trio už 31 presných zásahov, čo je takmer polovica všetkých gólov Lightning (spolu 63).

– Hokejisti Tampy Bay pokračujú v zbieraní víťazstiev u súperov v tohtoročnom play-off. V pondelok dosiahli už ôsmy triumf, čo je nový klubový rekord vo vyraďovacej časti jednej sezóny. „Blesky“ neuspeli „vonku“ zatiaľ len trikrát. Absolútnym maximom súťaže je 10 víťazstiev LA Kings v sezóne 2011/2012.

– Gólová odpoveď Ondřeja Paláta na presný zásah súpera po trinástich sekundách je tretia najrýchlejšia vo finále play-off NHL. Desaťsekundový rekord utvoril v roku 1936 hráč Toronta Buzz Boll, ďalším dvom hokejistom sa to neskôr podarilo zopakovať. V minulej sezóne potreboval Derick Brassard z NY Rangers na gól jedenásť sekúnd po presnom zásahu Willieho Mitchella z LA Kings.

– Duncan Keith zo Chicaga si pripísal už 18. asistenciu a 20. bod v tohtotoročnom play-off. V jednej edícii vyraďovacej časti medzi obrancami nazbierali viac prihrávok iba Paul Coffey (25 v roku 1985 za Edmonton), Al McInnis (24, 1989, Calgary), Brian Leetch (23, 1994, NY Rangers) a Bobby Orr (19, 1972, Boston).

– Marián Hossa z Chicaga má po pondelku na svojom konte už 94 gólových prihrávok vo vyraďovacej časti v histórii a dostal sa na 27. miesto rebríčka, keď sa odpútal od dvojice Gordie Howe, Scott Stevens a prekonal Sergeja Zubova. Už len jedna asistencia mu chýba na Chrisa Prongera a dve na Maria Lemieuxa či Bobbyho Smitha. V produktivite atakuje elitnú tridsiatku – so 143 bodmi (49+94) je na 33. pozícii a dotiahol sa na Rona Francisa (46+97) a len jeden bod mu chýba na Larryho Robinsona i Chrisa Cheliosa. O tri body viac ako slovenský hokejista nazbieral na 30. priečke Mike Modano.

– Premiéru v play-off NHL v pondelok zaznamenal obranca Chicaga Trevor van Riemsdyk. Bol to jeho prvý štart v profilige od 16. novembra 2014, v ďalšom priebehu sezóny mal zdravotné problémy s kolenom či zápästím.

– Tím, ktorý od zavedenia sedemzápasovej série v roku 1939 vyhral tretí finálový zápas za nerozhodného stavu, v minulosti vyhral Stanleyho pohár v 21 z 26 prípadov (80,8 percenta). Naposledy toto pravidlo „porušilo“ v roku 2013 práve Chicago, ktoré nad Bostonom triumfovalo 4:2 na zápasy.

– Ak tím vyhral vo finálovej sérii tretí zápas za nerozhodného stavu pred fanúšikmi súpera, doteraz vždy získal Stanleyho pohár. Stalo sa tak dovedna trinásťkrát.

– Osem z posledných desiatich duelov medzi Chicagom a Tampou Bay sa skončilo jednogólovým rozdielom. Zatiaľ to platí pre všetky tri finálové zápasy v tohtosezónnej edícii play-off.

– Maximálne jednogólový rozdiel v skóre päť minút pred koncom riadneho hracieho času bol v tohtosezónnej vyraďovacej časti vo viac ako polovici duelov (53 z 86 – 61,6 percenta).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gordie HoweJonathan toewsMarián HossaMike ModanoVictor HedmanWayne Gretzky
Firmy a inštitúcie Chicago BlackhawksTampa Bay Lightning