Hossa je slovenským kráľom v NHL, opäť pije zo Stanley Cupu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chicago zdolalo Tampu, Hossa získal tretí Stanleyho pohár
Útočník Chicaga Marián Hossa bozkáva Stanleyho pohár po šiestom finálovom zápase NHL, v ktorom Blackhawks zvíťazili nad 'bleskami' 2:0. Chicago, 15. jún 2015. Foto: SITA/AP

CHICAGO 16. júna (WEBNOVINY) – Ak sa pre slovenský hokej po práve skončenom finále Stanleyho pohára niečo zmenilo, tak potom to, že Marián Hossa sa stal v NHL jeho kráľom.

Útočník Chicaga sa od roku 2010 tretíkrát napil z víťazného pohára a na prst mu tretíkrát navlečú víťazný prsteň za triumf v najťažšej hokejovej súťaži sveta. Týmto prekonal aj kamaráta z Trenčína Tomáša Kopeckého, ktorý má dva zárezy na víťazných pohároch (2008 a 2010).

„Je to neuveriteľné. Prvýkrát oslavujem Stanleyho pohár na domácom ľade. Veľmi si vážim tento moment. Kto by povedal, že za šesť rokov vyhrám s Chicagom trikrát Stanleyho pohár. Som veľmi rád a veľmi si to vážim,“ rozhovoril sa pri majstrovských oslavách Marián Hossa, ktorému spoločnosť priamo na ľade United Centra robil aj brat Marcel. Z úspechu súrodenca mal radosť a obaja sa nechali spoločne aj viackrát odfotografovať.

Obrazom: Šiesty finálový zápas

Finálová séria proti Tampe nebola pre Chicago jednoduchá. Zápasy boli veľmi vyrovnané a tesné. Prvých päť duelov sa skončilo rozdielom jedného gólu, Blackhawks vyhrali trikrát 2:1. Aj v šiestom súboji série dalo Chicago dva góly, Tampa však ani raz neprekonala brankára Coreyho Crawforda.

„Lightning majú talentovaný tím a pred sebou veľkú budúcnosť. Nemali sme to vôbec ľahké, všetky zápasy boli tesné a vyrovnané. Sme radi, že sme to dnes zvládli a môžeme oslavovať v domácom prostredí. Tampa aj dnes dlho odolávala, Duncan Keith dal dôležitý gól. Finále bolo ťažké, najmä závery neboli jednoduché. A náročné to bolo aj po psychickej stránke,“ tvrdil na ľade United Centra Marián Hossa.

Finále NHL:

1. zápas:

Video: Chicago vyhralo prvé finále, Bishop vychytal Hossu

Obrazom: Chicago otočilo zápas, oslavuje prvú finálovú výhru

2. zápas:

Video: Blesky vyrovnali finále NHL, Hossa prihral na gól

Obrazom: Tampa sa otriasla z prvej prehry, vyrovnala sériu

3. zápas:

Video: Blesky otočili finále NHL, Hossa bol hviezdou zápasu

Obrazom: Hossove body nepomohli, tretie finále vyhrala Tampa

4.zápas:

Video: Bitka o hokejový grál je nerozhodná, Hossa asistoval

Obrazom: Chicago tesne zdolalo Tampu, vyrovnalo sériu NHL

5. zápas:

Video: Chicago je krok od Stanleyho pohára, Hossa nebodoval

Obrazom: Hossa je krôčik od zisku hokejového grálu

6. zápas:

Video: Chicago zdolalo Tampu, Hossa získal tretí Stanley Cup

Obrazom: Blesky neskórovali, Stanley Cup zavíta na Slovensko

Video: Keith okrem Stanley Cupu získal aj Conn Smythe Trophy

Timonen odchádza ako šampión, dočkal sa Stanleyho pohára

Hossa odohral v tejto sezóne kompletný program Chicaga. V základnej časti nastúpil na 82 duelov, v play-off pridal ďalších 23 štartov. Celkovo strelil 26 gólov a pridal 52 asistencií. V NHL podobnú porciu ešte nezvládol, kompletných 82 duelov dlhodobej sezóny odkorčuľoval len v ročníku 2006/2007 v drese Atlanty.

„Mám toho už skutočne dosť. Odohral som každý zápas sezóny, čo sa mi ešte nestalo. Som vďačný za to, že ma obchádzali zranenia a mohol som pomôcť tomuto skvelému tímu. Milujem hokej, ale výstroj teraz nechcem poriadne dlho vidieť,“ priznal úprimne so Stanleyho pohárom v rukách Marián Hossa, ktorý sa už teší na ďalšie oslavy doma v Trenčíne. Zatiaľ však ešte netuší, aký budú mať priebeh: „Verím, že bude opäť veľká párty a dobre si ju užijeme.“

Video: Majstrovské oslavy hokejistov Chicaga po šiestom finálovom zápase

Nebyť Hossu, Gáborík play-off nepozerá

O tom, že úzka špička slovenského hokeja je v zámorskej profisúťaži mimoriadne úspešná, svedčí aj fakt, že od roku 2008 sa iba v jednej sezóne netešil Slovák so Stanleyho pohárom nad hlavou. Bolo to v roku 2012, keď trofej získali hráči Los Angeles ešte bez Gáboríka.

„Hossa je veľký hráč. Na Slovensku má veľa fanúšikov, ktorí mu prajú úspechy. To, že tretíkrát vyhral slávny pohár, znamená veľa nielen pre neho a jeho blízkych, ale aj pre mesto Trenčín a celé Slovensko. Je to fantastické,“ cituje server NHL Mariána Gáboríka, ktorý sa zo zisku Stanleyho pohára tešil pred rokom v drese Los Angeles.

Rýchlonohý krídelník pre server NHL ďalej dodal, že keby nebolo Hossu, play-off by ho zrejme nezaujímalo. So svojím tímom Kings v tomto roku totiž nepostúpil do vyraďovacej časti, aj preto mohol reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta v Ostrave. „Aj ja som fanúšikom Hossu. Ak by nehral vo vyraďovacej časti a nepotiahol to až do finále, ani by som to nesledoval,“ podotkol Gáborík.

Hossa vo finále NHL aj dvakrát neuspel

Marián Hossa má 36 rokov a na konte tri tituly. Podľa Gáboríka dosť na to, aby ho po skončení kariéry uviedli do Siene slávy NHL. „Má vyše 1000 bodov v produktivite, tri celkové triumfy, myslím si, že toto je kariéra hodná siene slávy a veľa ľudí bude so mnou súhlasiť,“ uvažoval Gáborík.

Podobné myšlienky má aj úspešný kouč Chicaga Joel Quenneville. „Myslím si, že spôsob, akým Marián hrá dopredu aj dozadu, nemá porovnanie s inými hráčmi najmä v konzistentnosti výkonov. Zanietenie, s akým nastupuje do zápasov, jeho profesionálny prístup a tímový duch z neho robia veľkého hráča,“ cituje Quennevilla server denníka National Post.

Chicago zdolalo Tampu, Hossa získal tretí Stanleyho pohár
Foto: SITA/AP

Rodák zo Starej Ľubovne Hossa počas 16-ročnej kariéry v NHL odohral v tzv. regular season 1172 zápasov, strelil 486 gólov a celkovo má na konte 1056 bodov. V 196 zápasoch play-off pridal 144 bodov za 49 gólov a 95 asistencií.

Okrem troch ziskov Stanleyho pohára má na konte aj dva neúspešné finálové účasti s Pittsburghom (2008) a Detroitom (2009). Päťkrát vo finále bojov o hokejový grál nebol okrem Hossu zo súčasných aktívnych hráčov nikto. Jeho hviezdneho kolegu z útoku Patricka Kana prekvapuje, že Mariánovi sa vyhýbajú individuálne ocenenia. Minimálne tá pre najlepšieho brániaceho útočníka, známa ako Selkeho trofej.

„Zdá sa mi, že korčuľuje rovnako dobre ako v čase, keď k nám prišiel v roku 2010. Nastupuje v oslabeniach a jeho ´back checking´ je lepší ako u kohokoľvek iného v tejto súťaži. Je tiež produktívny v ofenzíve a strieľa veľké góly,“ uviedol Kane pre Chicago Tribune.

Hossa je jedným z najlepších „dvojsmerných“ hráčov na svete

Hossa bol najbližšie k zisku individuálneho ocenenia ešte v sezóne 1998/99 v drese Ottawy, keď skončil druhý v boji o Calderovu trofej určenú pre najlepšieho nováčika. Vyfúkol mu ju Chris Drury. Štatistici NHL pripomínajú, že individuálne ocenenie nie je nevyhnutným predpokladom pre zaradenie do siene slávy.

Príkladom je Brendan Shanahan, ktorý získal v kariére iba raz menej známu King Clancy Trophy (2002/2003) za humanitárny prístup a vodcovstvo v kabíne a na ľade, ale od roku 2013 je členom Siene slávy NHL. Stanleyho pohár vyhral rovnako ako Hossa trikrát.

Podobné príklady sú aj Glenn Anderson a Luc Robitaille. Prvý nebol nikdy v najlepšej desiatke na individuálne ocenenia, ale vzhľadom na šesť víťazných pohárov je „slávnym“ od roku 2009. Robitaille má jednu Calderovu trofej, jeden Stanleyho pohár a v sieni slávy je od roku 2007.

„V prvej časti kariéry Hossa hral v tímoch, kde zbieral veľa bodov, ale nemal šancu získať pohár. Teraz pôsobí v tíme, kde je veľa dobrých hráčov, zbiera víťazstvá a robí pre mužstvo aj všednú prácu,“ pripomenul Gáborík.

Hossa je jedným z najlepších „dvojsmerných“ hráčov na svete, čiže hrá rovnako dobre v ofenzíve ako aj defenzíve. To uznáva veľa odborníkov, aj Gáborík. „Jeho tajomstvo spočíva v tom, že rovnako rád odoberá puk súperom ako pripravuje gólové situácie pre spoluhráčov. To z neho robí takpovediac obávanú šelmu na ľade,“ dodal Gáborík pre NHL.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Brendan ShanahanJoel QuennevilleMarián Hossa
Firmy a inštitúcie Chicago BlackhawksTampa Bay Lightning