Timonen odchádza ako šampión, dočkal sa Stanleyho pohára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kimmo Timonen
Kimmo Timonen odchádza z hokejovej scény ako šampión. Foto: SITA/ AP

CHICAGO 16. júna (WEBNOVINY) – Lepší koniec svojho hokejového príbehu si Kimmo Timonen ani nemohol želať – odchádza so Stanleyho pohárom nad hlavou. Fínsky obranca sa až ako štyridsaťročný dočkal prvého veľkého triumfu.

Obrazom: Šiesty finálový zápas

Timonenovi sa splnil veľký sen

Počas kariéry hral už vo finále Stanleyho pohára v roku 2010 za Philadelphiu proti Chicagu, finále Svetového pohára i v zápasoch o zlato na majstrovstvách sveta i zimných olympijských hrách. Všetky rozhodujúce bitky jeho tímy prehrali a on si už myslel, že nezíska žiadnu veľkú trofej.

Finále NHL:

1. zápas:

Video: Chicago vyhralo prvé finále, Bishop vychytal Hossu

Obrazom: Chicago otočilo zápas, oslavuje prvú finálovú výhru

2. zápas:

Video: Blesky vyrovnali finále NHL, Hossa prihral na gól

Obrazom: Tampa sa otriasla z prvej prehry, vyrovnala sériu

3. zápas:

Video: Blesky otočili finále NHL, Hossa bol hviezdou zápasu

Obrazom: Hossove body nepomohli, tretie finále vyhrala Tampa

4.zápas:

Video: Bitka o hokejový grál je nerozhodná, Hossa asistoval

Obrazom: Chicago tesne zdolalo Tampu, vyrovnalo sériu NHL

5. zápas:

Video: Chicago je krok od Stanleyho pohára, Hossa nebodoval

Obrazom: Hossa je krôčik od zisku hokejového grálu

6. zápas:

Video: Chicago zdolalo Tampu, Hossa získal tretí Stanley Cup

Obrazom: Blesky neskórovali, Stanley Cup zavíta na Slovensko

Hossa je slovenským kráľom v NHL, opäť pije zo Stanley Cupu

Video: Keith okrem Stanley Cupu získal aj Conn Smythe Trophy

Dočkal sa až na staré kolená s mužstvom, v ktorom už nehral na rozdiel od predchádzajúcich kľúčovú úlohu. V Chicagu nastupoval už len minimálne, ak bol v zostave, na ľade nedostával veľa priestoru, ale bol predovšetkým morálnou posilou klubu.

„Hral som vo všetkých veľkých finále v hokejovom svete, ale až doteraz som nezískal žiadnu trofej. Vždy som bol na neúspešnej strane celého príbehu. Teraz sa mi splnil jeden veľký sen,“ povedal Timonen, za ktorým sa po prebratí Stanleyho pohára ponáhľal kapitán Blackhawks Jonathan Toews a odovzdal mu hokejový grál.

Fín je pripravený skončiť s hokejom

„Bola to dlhá cesta a na nej veľa dobrých aj zlých momentov, ťažkých chvíľ, vzostupov a pádov. Dlho som o tomto sníval, dočkal som sa. Tento zápas pre mňa veľa znamenal, teraz som už spokojný, šťastný a pripravený skončiť s hokejom, veď odchádzam ako šampión,“ vyznal sa severan.

Timonen má za sebou náročný rok. V auguste 2014 mu diagnostikovali krvnú zrazeninu v pľúcach a na hokej ani nemyslel. V decembri sa jeho stav začal zlepšovať a objavila sa šanca na návrat na ľad. V tom čase bol ešte hráčom Philadelphie. V Chicagu zariskovali a v závere prestupového obdobia sa rozhodli angažovať hráča, ktorý v tom čase nenastúpil v sezóne ani na jeden zápas.

„Keď si spomeniem, čo bolo v auguste a čo je teraz, je to neskutočné. Neuveriteľné, cez čo som prešiel. Chcel som využiť ešte jednu šancu, ktorú som nečakane dostal. Nie som síce jednou z rozhodujúcich častí tímu, ale som jeho súčasťou a to je dôležité,“ povedal Timonen.

Video: Posledné sekundy šiesteho finálového zápasu

Podporuje ho hlavne manželka spolu s ďeťmi

Fín sa neustále lieči a dodržiava životosprávu, keďže existuje šanca, že sa opäť objaví choroba. „Druhýkrát je to ešte nebezpečnejšie,“ potvrdzuje Timonen, ktorého v ťažkých chvíľach veľmi podporili manželka Johanna s troma deťmi.

Video: Kapitán Toews prebral trofej a odovzdal ju Timonenovi

V Chicagu pomáhal v rozbehu kariéry v NHL dvadsaťročnému mladíkovi Teuvovi Teräväinenovi, stal sa akoby jeho druhým otcom. Rovnako cennými radami pomáhal elitným štyrom obrancom Blackhawks Duncanovi Keithovi, Brentovi Seabrookovi, Niklasovi Hjalmarssonovi a Johnnymu Oduyovi.

Skúseností ma dostatok, počas šestnástich sezón v NHL odohral 1108 zápasov základnej časti, 105 v play-off, v najvyššej fínskej súťaži si pripísal 272 štartov a viac ako 100 duelov za reprezentáciu Suomi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jonathan toews
Firmy a inštitúcie Chicago Blackhawks