Zásluhou EUHL nemuseli s hokejom skončiť stovky hráčov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Peter Brichta

BRATISLAVA 17. júna (WBN/PR) – Po mládežníckych súťažiach nemuseli zavesiť korčule na klinec. EUHL (Európska univerzitná hokejová liga) ponúkla za dve sezóny príležitosť stovkám hráčov, ktorí dali vo svojom živote priestor i štúdiu. Každoročne končí v juniorskom celku 7 – 10 hráčov, kam reálne mieria kroky týchto mladíkov?

Po mládežníckych súťažiach sa ďalej nepresadia alebo dajú priestor škole – presne takto končí väčšina hráčov. Len tí najlepší sa dostanú do seniorských celkov, kde bojujú o miesto v zostave. Každý rok končí v juniorskom mužstve zhruba 7 – 10 hráčov, čo predstavuje len v rámci slovenskej juniorskej najvyššej súťaže až 120 hokejistov. A hoci mohli byť mnohí medzi rovesníkmi nadpriemerne šikovní, do ďalšej hokejovej kariéry to nestačí. EUHL (Európska univerzitná hokejová liga) kombinuje vysokoškolské štúdium s hokejom, nakoľko si jej zakladatelia uvedomujú, že len jedna zo spomínaných zložiek už v súčasnosti nestačí. Hoci spomínaná súťaž funguje ešte len dva roky, počas svojej existencie podala pomocnú ruku takmer 500 hráčom, ktorí si v nej mohli zahrať a nemuseli tak definitívne skončiť so svojím obľúbeným športom.

Foto: Peter Brichta

Univerzitná liga začínala v novembri 2013, kedy v nej súťažilo 6 tímov (4 slovenské, 2 české). V nasledujúcej sezóne sa počet jej účastníkov zvýšil na 9 a teda aj hráčov pôsobiacich v EUHL je stále viac a viac. Súťaž sa dokonca rozšírila i o Rakúsko, ktoré zastupoval tím z Grazu. Aktuálne rokuje vedenie ligy so zástupcami ďalších škôl, resp. tímov a je zrejmé, že počet mužstiev bojujúcich o Sekeráš Trophy bude v ročníku 2015/2016 znova vyšší; dokonca jeden z nových účastníkov by mal byť opäť z ďalšej blízkej krajiny. Týmto krokom vpred by mala byť ponúknutá možnosť hrať naďalej hokej ďalším desiatkam hráčov. Doposiaľ bolo odohratých 132 zápasov, ktoré videlo približne 40 000 fanúšikov, študentov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EUHL The European University Hockey League