Lukáš Opáth, tréner, ktorý dáva šancu všetkým hráčom na ľade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lukáš Opáth, tréner UMB Hockey Team Foto: EUHL / Peter Brichta

BRATISLAVA 4. augusta (WBN/PR) – Kvôli nezrovnalostiam s trénerom skončil aktívnu hokejovú činnosť. Aby však nedopadli podobne ďalší, rozhodol sa postaviť na trénerskú lavičku a dať tak šancu tým, ktorí si ju zaslúžia. Lukáš Opáth, tréner UMB Hockey Team, ktorý pôsobí v EUHL, si našiel cestu k činnosti, ktorá ho nielen napĺňa, ale predovšetkým podporuje športovcov na Slovensku.

Hokej pod Urpínom má dlhoročnú tradíciu a priaznivci HC´05 iClinic Banská Bystrica môžu mať zo svojho klubu radosť – v ostatnej sezóne to hráči A-tímu dotiahli až do finále, rok predtým vybojovali bronz. Zahanbiť sa nenechali ani juniori, ktorí v posledných troch sezónach ani raz nechýbali v play-off. Mesto ožilo hokejom ešte väčšmi potom, keď začala hrať Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici EUHL (Európska univerzitná hokejová liga). Spomínaný projekt funguje zatiaľ dva roky a ponúka priestor vysokoškolákom, ktorí nechcú po mládežníckych súťažiach zavesiť korčule na klinec. Šancu zahrať si v európskej lige využili i bystrickí študenti.

Pred dvomi rokmi nám prišla od vedúceho katedry telesnej výchovy pozvánka na univerzitný turnaj v Bratislave, ale nemali sme nijaký tím,“ priznal Lukáš Opáth, ktorý je na doktorandskom štúdiu KTVŠ, „nejako sme ale dokázali zložiť tri päťky, hoci chlapci predtým spolu nehrali. Na spomínanom turnaji sme videli hrať mužstvo z STU Bratislava, ktoré už bolo súčasťou EUHL a vtedy som si povedal, že musíme to vyskúšať i my.“ Opáthove túžby a vízie nezostali len v jeho hlave, ale stali sa skutočnosťou. Spoločne s Milanom Kyseľom a Marekom Janíkom sa postaral o vytvorenie univerzitného mužstva, ktoré v novembri 2014 odohralo prvý zápas v rámci EUHL.

Na začiatku sme museli školu presvedčiť, že to pôjde. Teraz už zástupcovia univerzity vidia, že dôvera, ktorú do nás vložili, nebola zbytočná. Nejde tu však ale len o hokej, ale aj o chalanov ako takých, o trávenie ich voľného času,“ rozhovoril sa Opáth, ktorý ako brankár pôsobil prevažne v Prievidzi. Kvôli nezrovnalostiam s trénerom však ako hráč s hokejom skončil. „Vedel som, že nechcem, aby podobne dopadli i ďalší chalani. Ja som šancu hrať po skončení nemal, chcel som ju dopriať aspoň iným. Chceli sme pre nich vytvoriť dobré podmienky, možnosti, a byť tím, ktorý hráčov motivuje a bude ich vyzývať, aby išli ďalej,“ vyslovil. Trénerské skúsenosti mal už pred vstupom do EUHL, v Banskej Bystrici sa venuje mládeži ako hlavný tréner predprípravky (detská základňa s takmer 120 deťmi) a jednu sezónu mal možnosť byť po boku v seniorskom družstve pri Vladimírovi Országhovi. Taktiež má spoločne s priateľkou vlastnú akadémiu Synthetic Ice_Hokejová Akadémia, ktorá vznikla v spolupráci s občianskym združením OPI trainings a Tri Duby Golf Resort. Koučovanie univerzitného mužstva je teda jednou z jeho ďalších aktivít.

Foto: EUHL / Peter Brichta

Ako už bolo zmienené, univerzitný tím v Banskej Bystrici to nemal na samotných začiatkoch najľahšie. Časom si ale získal nemálo sympatizantov, ktorí mu fandia. „Jedným z našich najväčších podporovateľov je rektor univerzity doc. Ing. Vladimír Hiadlovský, PhD. Pán Šabo, konateľ firmy, ktorej patrí zimný štadión v Bystrici, nám veľmi pomáha a rovnako i správca štadióna, pán Krahulec, ktorý sa nám vždy snaží vyhovieť s časom zápasov a tréningov. Vedenie HC´05 iClinic Banská Bystrica nám vychádza v ústrety a nemá negatívny pohľad na skutočnosť, že v meste vznikol i univerzitný tím – ba práve naopak. Máme s ním výborné vzťahy. Pomáhajú nám samozrejme i blízki a kamaráti; bez ich pomoci by sme to s Milanom a Marekom nedotiahli až sem. Kde je však vôľa, tam je cesta,“ vyslovil s pokorou Opáth.

Aj keď sa hráčom v úvodných stretnutiach priveľmi nedarilo, postupom času sa dokázali väčšmi zohrať a svojich súperov potrápiť. Vďaka svojej obrovskej túžbe a bojovnosti sa napokon ako nováčikovia dostali až do samotného finále, kde podľahli obhajcovi titulu z Prahy. „V týchto hráčoch je bojovnosť stále, bez ohľadu na vek. A nezáleží na tom ako dlho hráte súťaž – zvíťaziť môže naozaj ktokoľvek, kto je odhodlaný spraviť pre to maximum,“ vyjadril sa tréner UMB Hockey Team.

autor: Jana Danková

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EUHL The European University Hockey League