Cíger si bojkot zo strany lídrov národného tímu nepripúšťa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdeno Cíger
Zľava: Nový tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger a generálny manažér národného tímu Róbert Švehla. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Nový tréner reprezentácie Zdeno Cíger, ktorého Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) spoločne s nastupujúcim generálnym manažérom národného tímu Róbertom Švehlom slávnostne predstavil v stredu v Bratislave, sa ujme funkcie 1. septembra.

Pre Cígera je nová funkcia veľkou výzvou

Zmluvy obom platia na dve sezóny (2015/2016 a 2016/2017) s opciou na ďalšiu. Cíger so Švehlom majú do 16. septembra nahlásiť zloženie realizačného tímu, v súčasnosti ešte podľa vlastných slov nemajú predstavu o konkrétnych menách.

„Zloženie sme zatiaľ ani nestihli riešiť, ale veríme, že do spomenutého dátumu to dáme dokopy, aby sme mohli začať pracovať. Máme voľné ruky, nemal som pocit, že by sa nám do toho chcel niekto miešať. Ja som človek, čo vie urobiť kompromis, vie si vypočuť názory druhých. Keď vytvoríme dobrý kolektív, bude to pozitívne,“ uviedol na stredajšej tlačovej besede Cíger, pre ktorého je nová funkcia veľkou výzvou. „Chcel by som nájsť hráčov, ktorí si vedia utvoriť potrebný pokoj a len neodhadzujú zbytočne puky. Svetový hokej sa nehrá na náhodu. Prvoradý je kolektív, čo sa ukázalo aj v minulosti počas úspešných rokov. Myslím si, že stále máme šikovných a kvalitných hokejistov, len ich treba správne dať dokopy a využiť.“

Verí, že žiadny bojkot nenastane

Zdena Cígera zvolili do funkcie na utorňajšom zasadnutí výkonného výboru SZĽH v Starej Lesnej. Mužstvo preberá po Čechovi Vladimírovi Vůjtkovi, ktorý ukončil svoje pôsobenie vo funkcii po májových majstrovstvách sveta 2015. Kormidelníkom SR bol od augusta 2011. Cíger je v poradí ôsmym koučom slovenského národného tímu. Najbližšia vážna previerka čaká na reprezentáciu na budúcoročnom svetovom šampionáte v Moskve a Petrohrade 6. – 22. mája 2016.

Cíger patril pôvodne k stúpencom reformného prúdu okolo neúspešného kandidáta na prezidenta SZĽH Richarda Lintnera, ale napokon pristal na ponuku z druhej strany barikády. „Verím, že nenastane žiaden bojkot zo strany lídrov národného tímu, hoci mám určité obavy. Je mi jasné, že keď veľa kvalitných hráčov odmietne, môže to byť problém. Chcem myslieť pozitívne a dúfam, že to dobre dopadne,“ vyjadril sa nový kormidelník a pokračoval: „Voľby prezidenta prebehli. Už je to dané a nie je čas to teraz riešiť. Vidím, že terajšie vedenie SZĽH sa snaží robiť kompromisy, čo sa mi páči. Chcem, aby ich urobili aj hokejisti. Myslím si, že takto spoločne sa dá urovnať kopa vecí. Chceme hokeju pomôcť, nie mu škodiť.“

S reprezentáciou sa neobchoduje

Róbert Švehla sa z pozície nového generálneho manažéra slovenskej hokejovej reprezentácie bude usilovať, aby zloženie národného tímu novovymenovaného trénera Zdena Cígera neovplyvnili júnové voľby prezidenta zväzu.

Drvivá väčšina súčasných opôr národného tímu sa podpísala pod vyhlásenie nedôvery Slovenskému zväzu ľadového hokeja. Odmietajú spájať svoje mená so zväzovou identitou a chystajú na súčasné vedenie utvárať tlak na prijatie radikálnych zmien na zlepšenie situácie v slovenskom hokeji.

„Sú to reprezentanti, na ktorých sa stavalo. Verím, že s tým nebude problém. Reprezentácia je svätá, s ňou sa neobchoduje. Musíme všetkých hráčov presvedčiť, lebo národný tím nie je len o nich, ale aj o fanúšikoch a celom hokeji. Aby sme zasa boli jednotní, mali dobré mužstvo, najmä na majstrovstvách sveta a ukázali dobrý hokej,“ vyjadril sa 46-ročný bývalý výborný obranca Švehla, ktorý v NHL za Floridu a Toronto odohral počas kariéry 655 zápasov.

Švehla nebude zámorským typom manažéra

Martinský rodák sa podľa vlastných slov teší na neľahkú výzvu. „Je to zodpovedná funkcia, veď vybrať hráčov na šampionát nie je jednoduché. Každý má u nás otvorené dvere, keď bude spĺňať hokejové aj morálne kritériá,“ poznamenal Švehla, ktorý sa hotuje rozprávať s hráčmi už po blížiacom sa exhibičnom zápase v Trenčíne medzi hviezdami NHL a Duklou. „Radi by sme urovnali vyhrotené veci, aby sme ich nemuseli riešiť pred šampionátom. Vtedy budeme mať hlavu niekde inde.“

Švehla napriek bohatým skúsenostiam NHL nebude zámorským typom manažéra, ktorý má neporovnateľne vyššie kompetencie. „Zodpovední sme spoločne so Zdenom. Aj ďalší, ktorí budú v realizačnom tíme. Môže sa stať, že budeme mať o nejakom hráčovi odlišné predstavy, ale to je len dobré. Spolupráca by nás mala posúvať. Určite sa nejdeme hrať, kto je ten vyšší. Sme všetci na jednej lodi,“ doplnil Róbert Švehla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Róbert ŠvehlaZdeno Cíger
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia