Nemeček je stále pod paľbou, hokejové hviezdy nechcú ustúpiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pod vyhlásenie sa podpísalo 5O slovenských hokejistov, medzi nimi sú aj (zľava) Michal Handzuš, Tomáš Tatár, Zdeno Chára a Marián Hossa. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. septembra (WebNoviny.sk) –

Zoznam hokejistov, ktorí stoja za vyhlásením a požiadavkami:

Zdeno Chára

Marián Hossa

Andrej Sekera

Ľubomír Višňovský

Michal Handzuš

Ján Laco

Tomáš Tatar

Ladislav Nagy

Marek Viedenský

Martin Marinčin

Peter Budaj

Tomáš Surový

Andrej Meszároš

Branislav Konrád

Branko Radivojevič

Dominik Graňák

Ivan Baranka

Jaroslav Halák

Jaroslav Janus

Jozef Stümpel

Július Hudáček

Juraj Mikuš

Karol Sloboda

Libor Hudáček

Marek Hrivík

Marián Gáborík

Marcel Hossa

Mário Bližňák

Martin Cibák

Michal Sersen

Milan Bartovič

Peter Ölvecký

Peter Podhradský

Rastislav Staňa

René Vydarený

Richard Pánik

Štefan Ružička

Tomáš Jurčo

Tomáš Kopecký

Tomáš Marcinko

Tomáš Starosta

Ján Lašák

Radoslav Suchý

Marek Čilliak

Ľuboš Bartečko

Peter Hamerlík

Marek Zagrapan

Richard Zedník

Tomáš Záborský

Roman Kukumberg

Martin Bartek

Lukáš Cingeľ

V slovenskom hokeji to i naďalej vrie. Potvrdil to aj hokejový útočník a v minulosti úspešný reprezentant Michal Handzuš, ktorý zaslal agentúre SITA vyhlásenie v súvislosti so súčasnou situáciou.

Za vyhlásením stojí vyše 50 hokejistov, zväčša bývalých či súčasných reprezentantov, ktorí okrem vyjadrenia pretrvávajúcej nespokojnosti so stavom po znovuzvolení Igora Nemečka na čelo Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sformulovali aj konkrétne požiadavky.

„Ich naplnenie považujeme za potrebné pre dosiahnutie pozitívnej zmeny v slovenskom hokeji,“ uviedol Michal Handzuš.

Vyhlásenie slovenských hokejistov v plnom znení:

„S nastávajúcim začiatkom hokejovej sezóny sme sa rozhodli vyjadriť naše nemenné stanovisko k udalostiam, ktoré sa udiali na poslednom kongrese SZĽH. Odmietame sa zmieriť s týmto stavom, a rozhodli sme sa preto nielen opätovne vyjadriť našu nespokojnosť s aktuálnou situáciou, ale aj žiadať o konkrétne zmeny. Zároveň vyhlasujeme, že sa neuspokojíme len s čiastkovými riešeniami, ale budeme trvať na celkovom ozdravení systému voľby prezidenta SZĽH, ktoré vyvrcholí novou voľbou za férových podmienok.

V prvom rade žiadame o zmenu stanov, na ktorej sa chceme podieľať. Cieľom ich úpravy má byť naplnenie základných demokratických princípov v hokejovom hnutí – zástupcovia hokejových klubov a organizácií volia predsedu SZĽH a výkonný výbor, pričom predseda vyberá funkcionárov SZĽH. Tento spôsob voľby by nemal byť pokrivený vytváraním „účelových“ riešení, aké fungujú dnes.

Je nepredstaviteľné, aby funkcionári zväzu a členovia zväzových komisií volili vedenie hokeja, ktoré ich nakoniec menuje. Zároveň neexistuje dôvod nato, aby výlučná právomoc voliť predsedu SZĽH patrila niekomu inému ako tým, ktorí reálne predstavujú hokejové hnutie. Preto tiež žiadame, aby sa tento absurdný stav napravil vyhlásením nových volieb prezidenta SZĽH na základe upravených stanov garantujúcich férový a spravodlivý výber.

Rovnako trváme na principiálnom postoji – nespájať naše mená s aktivitami a akciami SZĽH, kým jeho vedenie nepristúpi k opakovaniu voľby prezidenta za nových pravidiel. Veríme, že novovymenovaní tréner a generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie naše rozhodnutie pochopia ako úprimnú snahu nastoliť v hokeji novú kultúru. Verejnosti ďakujeme za podporu, ktorá nás nabíja energiou a chuťou nevzdávať sa. Budeme akceptovať nového šéfa zväzu, ktorý vzíde z férovej voľby“.

V Banskej Bystrici, dňa 11.9. 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej MeszárošAndrej SekeraBranislav KonrádBranko RadivojevičDominik GraňákIgor NemečekIvan BarankaJán LacoJán LašákJaroslav HalákJaroslav JanusJozef StümpelJúlius HudáčekJuraj MikušKarol SlobodaLadislav NagyLibor HudáčekĽubomír VišňovskýĽuboš BartečkoMarcel HossaMarek HrivíkMarek ViedenskýMarek ZagrapanMarián GáboríkMarián HossaMário BližňákMartin BartekMartin CibákMartin MarinčinMichal HandzušMichal SersenMilan BartovičPeter BudajPeter HamerlíkPeter ÖlveckýPeter PodhradskýRadoslav SuchýRastislav StaňaRené VydarenýRichard LintnerRichard PánikRichard ZedníkRoman KukumbergŠtefan RužičkaTomáš JurčoTomáš KopeckýTomáš MarcinkoTomáš StarostaTomáš SurovýTomáš TatarTomáš ZáborskýZdeno Chára
Firmy a inštitúcie SZĽH Slovenský zväz ľadového hokeja