Vojna v hokeji končí, mier dohodli Handzuš, Švehla a Cíger

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdeno Cíger, Róbert Švehla
Tréner národného tímu Zdeno Cíger a generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Róbert Švehla. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 17. septembra (WebNoviny.sk) – Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger, generálny manažér výberu SR Robert Švehla, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček a zástupca početnej skupiny hráčov Michal Handzuš sa na štvrtkovom stretnutí v Bratislave dohodli na podmienkach urovnania sporu ohľadom riadenia a ďalšieho smerovania slovenského hokeja. Bojkot hráčov, ktorí podporovali reformný prúd Richarda Lintnera, sa skončí v momente podpisu dohody, ktorý je naplánovaný na pondelok 21. septembra. Spísané v nej budú všetky podmienky prímeria.

Bezprostredne po vyriešení krízovej situácie zverejní Cíger členov svojho realizačného tímu. „Máme za sebou veľmi pozitívne sedenie. Dostali sme sa veľmi blízko k dohode, takže počkáme do pondelka. A potom môžeme konečne naplno pracovať. Postupne zverejním aj mená asistentov. Budem veľmi rád, keď sa to celé skončí. Chápem a rešpektujem situáciu. Som rád, že to nie je politika, ako Mišo tvrdí. Bol by som veľmi nerád, keby tam bola iná skupina, ktorá na nich tlačí. Verím, že v pondelok sa to celé ukončí,“ informoval vo štvrtok popoludní kouč slovenskej reprezentácie Cíger.

Zhodli sa skoro na všetkom

Na stretnutí nechýbal ani prezident SZĽH, ktorý verí, že v pondelok sa celá záležitosť vyrieši. „O rozhovore budem informovať výkonný výbor. Budúci týždeň sa začína kongres IIHF a rád by som tam odchádzal s tým, že Zdeno Cíger a Robo Švehla už budú mať pokoj na prípravu tímu na Nemecký pohár,“ poznamenal Igor Nemeček.

Zástupca početnej hráčskej skupiny Michal Handzuš prezentoval, že k dohode stačí dotiahnuť už len detaily, aj keď podstatné.

„Popracujeme na nich a dúfame, že do pondelka to vyriešime. Ak sa to podarí, podáme o tom vyhlásenie. Zhodli sme sa skoro na všetkom. Garancia novej voľby je pre nás kľúčová, takže sa na to ešte musíme pozrieť dôkladnejšie, akým spôsobom sa to dá stanoviť. Sú rôzne spôsoby, ako zvolať mimoriadny kongres. A teraz musíme nájsť ten najsprávnejší. Keď to v pondelok doriešime k spokojnosti oboch strán, tak sa bojkot zruší a reprezentačný tréner môže pracovať. Potom môžeme pokračovať v tom, aby slovenský hokej išiel hore. Radi by sme v pondelok ukončili bojkot. Pre všetkých to bude najlepšie, vrátane prezidenta zväzu. On tiež chce nové voľby, pretože za posledné mesiace prešiel ťažkou situáciou,“ povedal 38-ročný Michal Handzuš, ktorý aktuálne pôsobí v najvyššej domácej súťaži v rodnej Banskej Bystrici.

Hviezdy nechcú škodiť slovenskému hokeju

Handzuš nemá v pláne v najbližších voľbách kandidovať na post prezidenta SZĽH ani na inú pozíciu: „Nemám žiadnu ambíciu byť zväzový funkcionár. Som aktívny hráč a momentálne sa sústredím na to, že v Banskej Bystrici nehrám dobre a chcem tímu pomôcť. Chcel som ísť do Švédska, ale teraz na to nemám výkonnosť. Sústredím sa na hokej.“

Situácia však ešte nie je vyriešená, stane sa tak až podpisom dohody. „Je veľmi dôležité, aby sa to upokojilo, ale my neopustíme svoje postoje a princípy. Keď nebudú splnené, budeme musieť pokračovať. Snaha o kompromis je, nežiadame nič svetoborné. Nechceme určovať, kto tam má alebo nemá byť. Žiadame len férové pravidlá a nové voľby. To je legitímna demokratická požiadavka, ktorá pri júnových voľbách nebola. Veď jeden kandidát mohol voliť a druhý nie. Už len to je podľa mňa neakceptovateľné. Keď sa to napraví a uskutočnia sa nové voľby, bude to posun vpred a potom môžeme nastaviť prostredie tak, aby začal fungovať slovenský hokej,“ myslí si Handzuš.

Skúsený hokejista podčiarkol, že početná skupina, ktorej sa stal lídrom, nechce škodiť slovenskému hokeju. „Máme svoje princípy a hodnoty, ktorých sa chceme držať. Verím v to, že toto mu môže len pomôcť. Niekedy musí človek urobiť jeden krok vzad, aby mohol urobiť dva vpred. Takto sme rozmýšľali a je dôležité, aby sme spoločnosti ukázali, že nastavené pravidlá, ktoré nie sú úplne v poriadku, sa nemôžu len tak akceptovať a nebudeme len ticho. Sme celospoločenské vzory a toto je silný signál spoločnosti, že veľa vecí sa dá vyriešiť, keď sa ľudia spoja a snažia sa držať svojich princípov,“ dodal Michal Handzuš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor NemečekMichal HandzušRóbert ŠvehlaZdeno Cíger
Firmy a inštitúcie SZĽH Slovenský zväz ľadového hokeja