Zomrela britská hudobná legenda David Bowie (†69)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Bowie
Legendárny spevák David Bowie Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 11. januára (WebNoviny.sk) – Vo veku 69 rokov skonal v nedeľu anglický spevák a hudobník David Bowie. Ako uviedli jeho zástupcovia na sociálnych sieťach, interpret trpel rakovinou. „David Bowie zomrel v pokoji, obklopený svojou rodinou po statočnom, 18-mesačnom boji s rakovinou,“ napísali. Správu o Bowieho úmrtí potvrdil viacerým médiám i na Twitteri aj jeho syn Duncan Jones.

Predstavitelia newyorskej Carnegie Hall následne oznámili, že 31. marca usporiadajú spomienkový koncert na Bowieho počesť. Vystúpia na ňom napríklad The Roots, The Mountain Goats, Cyndi Lauper, Perry Farrell, Jakob Dylan či Ann Wilson. Podieľať sa na ňom bude aj producent a hudobník Tony Visconti, ktorý často spolupracoval s Bowiem. Organizátorom koncertu je podnikateľ a filantrop Michael Dorf, pričom výťažok z podujatia venujú rôznym organizáciám.

David Bowie

, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v Londýne a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má viac ako dve desiatky štúdioviek, tou poslednou je Blackstar, ktorú vydal 8. januára, teda v deň svojich 69. narodenín.

Medzi jeho najznámejšie skladby patria Space Oddity, Changes, Life On Mars?, Fame, Heroes, Ashes To Ashes, Under Pressure (feat. Queen), Let’s Dance, China Girl alebo Dancing In The Street (feat. Mick Jagger). Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Bowie