Zverejnili nominácie na BRIT Awards 2016

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adele
Anglická speváčka Adele dostala Rad britského impéria za zásluhy v oblasti hudby. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. januára (WebNoviny.sk) – Organizátori BRIT Awards 2016 dnes v Londýne zverejnili zoznam nominácií v jednotlivých kategóriách. Najviac trofejí môžu získať Adele, James Bay a Years & Years, ktorí majú po štyri nominácie.

Dvadsaťsedemročnú Adele môžu vyhlásiť za najlepšiu britskú interpretku, pričom o cenu sa uchádza aj s albumom 25, singlom Hello a tiež videoklipom k tejto piesni. O dva roky mladší hudobník James Bay figuruje v kategóriách Britský interpret, Britský nováčik, vďaka debutovej štúdiovke Chaos and the Calm sa uchádza o trofej za najlepší album a pieseň Hold Back The River môžu vyhlásiť za najlepší britský singel. Trio Years & Years nominovali v kategóriách Britská skupina, Britský nováčik, pričom ďalšie dve ceny im môžu vyniesť singel King a videoklip k nemu. V posledných dvoch kategóriách môže uspieť aj Calvin Harris, a to so skladbou a videom How Deep Is Your Love. Okrem toho môže získať aj cenu pre najlepšieho britského interpreta. Tri ceny si môže pripísať na konto aj speváčka Jess Glynne, ktorú nominovali v kategóriách Britská interpretka, Britský nováčik a Britský singel (Hold My Hand).

Päticu nominovaných v kategórii Britský interpret dopĺňajú Aphex Twin, Jamie xx a Mark Ronson, medzi ženami sú to zas Amy Winehouse, Florence and the Machine a Laura Marling. Medzi britskými skupinami sa spolu s Years & Years objavili na zozname aj Blur, Coldplay, Foals a One Direction. Spomedzi nováčikov môžu uspieť aj Catfish and Bottlemen a Wolf Alice. Ocenenie za album môžu získať okrem Adele a Jamesa Baya aj Coldplay (A Head Full of Dreams), Florence and the Machine (How Big, How Blue, How Beautiful) alebo Jamie xx (In Colour).

V kategórii Britský singel získali nomináciu aj Ed Sheeran & Rudimental (Bloodstream), Olly Murs ft. Demi Lovato (Up), Philip George (Wish You Were Mine), Ellie Goulding (Love Me Like You Do) a Little Mix (Black Magic). Poslední dvaja kandidáti sa pritom s rovnakými skladbami uchádzajú aj o cenu za videoklip. Túto kategóriu, okrem spomínaných, dopĺňajú aj Ed Sheeran (Photograph), Jessie J (Flashlight), Naughty Boy ft. Beyoncé (Runnin‘ (Lose It All)), One Direction (Drag Me Down) a Sam Smith (Writing’s On The Wall).

Zoznam nominovaných v kategórii Medzinárodný interpret tvoria Drake, Father John Misty, Justin Bieber, Kendrick Lamar a The Weeknd, spomedzi žien zas Ariana Grande, Björk, Courtney Barnett, Lana Del Rey a Meghan Trainor. Nominácie v kategórii Medzinárodná skupina si vybojovali Alabama Shakes, Eagles of Death Metal, Major Lazer, Tame Impala a U2.

Slávnostné udeľovanie cien sa bude konať 24. februára v londýnskej O2 Aréne. Počas večera sa predstavia Adele, Coldplay, Justin Bieber, The Weeknd, James Bay, Jess Glynne a Little Mix. O moderovanie sa postará dvojica Ant & Dec. Počas slávnosti vzdajú česť aj zosnulému anglickému spevákovi a hudobníkovi Davidovi Bowiemu, ktorý zomrel v nedeľu 10. januára.

Prehľad nominácií na BRIT Awards 2016:

Britský interpret:

Aphex Twin

Calvin Harris

James Bay

Jamie xx

Mark Ronson

Britská interpretka:

Adele

Amy Winehouse

Florence and the Machine

Jess Glynne

Laura Marling

Britská skupina:

Blur

Coldplay

Foals

One Direction

Years & Years

Britský nováčik:

Catfish and Bottlemen

James Bay

Jess Glynne

Wolf Alice

Years & Years

Britský singel:

Adele – Hello

Calvin Harris & Disciples – How Deep Is Your Love

Ed Sheeran & Rudimental – Bloodstream

Ellie Goulding – Love Me Like You Do

James Bay – Hold Back The River

Jess Glynne – Hold My Hand

Little Mix – Black Magic

Olly Murs ft. Demi Lovato – Up

Philip George – Wish You Were Mine

Years & Years – King

Britský album:

Adele – 25

Coldplay – A Head Full of Dreams

Florence and the Machine – How Big, How Blue, How Beautiful

James Bay – Chaos and the Calm

Jamie xx – In Colour

Britský producent:

Charlie Andrew

Mark Ronson

Mike Crossey

Tom Dalgety

Britský videoklip:

Adele – Hello

Calvin Harris & Disciples – How Deep Is Your Love

Ed Sheeran – Photograph

Ellie Goulding – Love Me Like You Do

Jessie J – Flashlight

Little Mix – Black Magic

Naughty Boy ft. Beyoncé – Runnin‘ (Lose It All)

One Direction – Drag Me Down

Sam Smith – Writing’s On The Wall

Years & Years – King

Medzinárodný interpret:

Drake

Father John Misty

Justin Bieber

Kendrick Lamar

The Weeknd

Medzinárodná interpretka:

Ariana Grande

Björk

Courtney Barnett

Lana Del Rey

Meghan Trainor

Medzinárodná skupina:

Alabama Shakes

Eagles of Death Metal

Major Lazer

Tame Impala

U2

Informácie pochádzajú z webstránky www.brits.co.uk a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Amy WinehouseAriana GrandeCalvin HarrisDemi LovatoEd SheeranEllie GouldingJessie JJustin BieberKendrick LamarLana Del ReyMark RonsonOlly MursSam SmithThe Weeknd