Príčina úmrtia slovenského hudobníka Juraja Černého je známa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Černý
Bývalý bubeník kapely Tublatanka Juraj Černý (†54). Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 27. februára (WebNoviny.sk) – Príčinou úmrtia slovenského hudobníka Juraja Černého bolo dlhodobé ochorenie čriev. Informáciu pre portál Topky potvrdil aj brat zosnulého bubeníka, herec Vladimír Černý.

Podľa jeho slov trpel syndrómom dráždivého čreva a s dlhodobým zdravotným problémom pravidelne navštevoval lekárov. Ako ďalej uviedol, posledné tri až štyri dni pociťoval silnejšie bolesti a v piatok plánoval ísť k doktorovi. Napokon ho previezli do nemocnice v maďarskom Mosonmagyaróvári, neďaleko jeho bydliska. Tam sa podrobil operácii.

Hudobníkovi, ktorý naposledy pôsobil v kapele Slobodná Európa, diagnostikovali v tele silný zápal. „Včera som tam bol o jedenástej za ním, ale to bol samozrejme v umelom spánku. Tá lekárka hovorila, že treba len dúfať, že to vydrží. Čakalo sa, či ten zápal ustúpi… No a dnes ráno som sa dozvedel tú správu, že zomrel, „ vyjadril sa Vladimír Černý.

Hudobník

Juraj „Ďuro“ Černý

zomrel v piatok vo veku 54 rokov. Vyštudoval dokumentárnu tvorbu na VŠMU v Bratislave. Bol spoluzakladateľom kapely Tublatanka, s ktorou vydal albumy Tublatanka (1985), Skúsime to cez vesmír (1987), Žeravé znamenie osudu (1988), Nebo – peklo – raj (1990), Volanie divočiny (1992), Poďme bratia do Betlehema (1993) a Znovuzrodenie (1995). So spomínanou skupinou Slobodná Európa nahral štúdiovky Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994) a Štvorka (2014). Venoval sa tiež písaniu scenárov či réžii. V 90. rokoch bol závislý od drog.

Informácie pochádzajú z webstránok www.topky.sk a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia