Jana Uriel Kratochvílová chystá turné po Slovensku a Morave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jana Uriel Kratochvílová
Foto: Jana Kleinbauerová

BRATISLAVA 5. mája (WebNoviny.sk) – Česká speváčka Jana Kratochvílová chystá májové turné po Slovensku a Morave. Svojich fanúšikov podľa vlastných slov poteší poriadnou náložou rockovej hudby.

Chýbať nebudú ani jej nestarnúce hity. „Ľuďom, ktorí si nás pamätajú z dávnejších čias, zaspievame aj hity ako V stínu kapradiny, Publikum tvé, Copánky, No a co, ktoré som pretextovala. Budú tam rockové pesničky a budú aj balady, napríklad Pieseň rytiera, ktorú som napísala pre svojho brata, ktorý mi prednedávnom odišiel do neba,“ povedala Kratochvílová.

S kapelou Illuminati.ca predstavia aj svoju novšiu tvorbu

Okrem toho s kapelou Illuminati.ca predstavia aj svoju novšiu tvorbu. „Máme teraz v repertoári asi polovicu úplne nových piesní. Na poslednom koncerte v Prahe na ne ľudia reagovali veľmi pozitívne, tak sme zvedaví na ohlasy v ďalších mestách. Bude to famózne!,“ poznamenala Jana aj so svojím životným partnerom, multiinštrumentalistom Jirkom Hrubešom, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal aj ako bubeník kultovej kapely Pražský výběr.

Termíny turné Teenage time travellers:

16. mája – Ostrava – Klub Parník

17. mája – Hranice – Zámecký klub

18. mája – Trnava – Music a Cafe

19. mája – Bratislava – Rock Cafe

20. mája – Nové Mesto nad Váhom – Blue Note

21. mája – Luhačovice – Ogar

Jana a Jirka a ich kapela Illuminati.ca sú známi najmä tým, že na koncertoch často a radi improvizujú. „Máme síce vždy určitú líniu, ktorou chceme ísť, no keďže sme do veľkej miery vyznávačmi okamžitizmu, niektoré songy, čo na koncertoch prídu, budú totálna improvizácia. S kapelou to milujeme a ľudia to milujú tiež. Vždy sa tešia, čo nové im opäť prinesieme,“ podotkla 63-ročná rodáčka zo Zlína.

Chýbať nebudú ani netradičné masky

Pripravované vystúpenia budú podľa jej slov jedinečné po mnohých stránkach. Na jednom pódiu sa spolu s temperamentnou blondínkou a jej hudobníkmi predstavia i tanečníci.

„Nadchádzajúce koncerty by sme chceli poňať do veľkej miery aj tanečne, ako otváranie hviezdnych brán medzi dimenziami. Každé naše vystúpenie zahŕňa preto aj MetaDance ballet. Nie je to skutočný balet, performance našich tanečníkov by sa skôr dalo nazvať akýmsi šamanistickým tanečným dadaizmom. Nechávame ich kompletne improvizovať, pretože spirit vie, čo robiť a urobí to vždy najlepšie. Nikdy dopredu s kapelou nevieme, čo si na ktorý koncert pripravia. Každé vystúpenie je úplne iné,“ priblížila Kratochvílová.

Chýbať nebudú ani netradičné masky. „Počas koncertov stále spievam, takže sa nestíham prezliekať, no mením si aspoň rúšky na ústach. Tie sú takým symbolom Illuminati.cy. Niekedy si zas dám do pusy ružu alebo vymyslím niečo nové. Naposledy som mala napríklad k ústam pripevnenú sošku Buddhu. Je to taká naša osobitosť, niečím sa chceme líšiť od ostatných,“ dodala extravagantná speváčka.

Okrem nezvyčajnej šou je však na jednotlivých koncertoch ich najvyšším zámerom niečo iné. „Chceme, aby sa ľudia nabili novou energiou. Tá nie je len v našej hudbe, majú ju v sebe aj texty Pavla Trnavského. Ľudia nám často po koncertoch hovoria, že sú z nášho vystúpenia nabudení. To nás veľmi teší, o to sa snažíme. Chceme dať ľuďom novú nádej, aby kráčali ďalej a verili v seba a svoju vnútornú silu a schopnosti. Chceme im prostredníctvom našej hudby pripomenúť kým sú a prebudiť v nich ich skrytý potenciál. To je podľa nás úlohou všetkých umelcov,“ doplnila Kratochvílová, ktorú môžu tunajší fanúšikovia spolu s kapelou vidieť už o dva týždne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať