Na festivale Pohoda vyrastie prvý minaret na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bažant Pohoda 2015
Atmosféra v úvodný deň letného hudobného festivalu Bažant Pohoda 2015 na letisku v Trenčíne. (9. júl 2015) Foto: SITA/Robert Tappert

TRENČÍN 9. júna (WebNoviny.sk) – Legendárny multižánrový festival Pohoda už o mesiac oslávi svoje dvadsiate narodeniny. Jeho hudobnú časť už organizátori predstavili, čo však návštevníkov čaká v tej nehudobnej?

O zaujímavostiach a plánoch porozprával Anton Repka z organizačného tímu festivalu. Úplnou novinkou je Pohodová prímestská doprava. Tá spojí trenčianske letisko s Trenčianskymi Teplicami. Areál opäť spestria mnohé diela vizuálneho umenia, fotografie a inštalácie.

Novinkou bude aj Kušnierik Café

Pripravujú tiež niekoľko špeciálnych vystúpení, napríklad popolnočný set počas otváracieho dňa na hlavnom stagei. Novinkou a zároveň poctou jednej z najvýraznejších osobností nielen Pohody bude Kušnierik Café, s ktorým bude spojených zopár prekvapení. O nich však zatiaľ organizátori nechcú hovoriť.

„Všetci ľudia reagujú na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti, a obzvlášť to platí v umení. S umelcami na Pohodu neprichádza len ich talent a technická zručnosť, ale vždy aj konkrétni ľudia s konkrétnymi príbehmi a postojmi. Jednou z tém bude aj spoločenská zodpovednosť umelcov pri ochrane demokracie či nezodpovednosť iných pri šírení zhubných ideológií ako rasizmus a fašizmus,“ vyjadril sa Repka.

Minaret je víťazným návrhom Public Art Contest

Tento rok organizátori spolu s o.z. Archimera vyhlásili druhý ročník Public Art Festival Contest-u. Do súťaže zameranej na umenie vhodné do priestoru festivalu sa mohli prihlásiť umelci z krajín V4.

Tento rok tak spravilo tridsať autorov či autorských kolektívov zo Slovenska a okolitých krajín. Práve vďaka tomuto projektu na Pohode vyrastie prvý slovenský minaret. Symbolická stavba je víťazným návrhom Public Art Contest. Jeho autori chcú týmto dielom prezentovať solidaritu s ľuďmi, ktorých zasiahla utečenecká kríza.

„Navrhnuté dielo sa nám páči ako symbol, zároveň sa nám páči jeho prevedenie. Reaguje na vážnu spoločenskú tému ľahkou vzdušnou konštrukciou, je vynikajúcou umeleckou odpoveďou na nezmyselné vyjadrenia našich autorít a skvelým spôsobom otvára priestor na diskusiu. Niečím pripomína aj inštalácie z festivalu Burning Man v Nevade. Vnímame ho ako čisto pozitívny počin, kreatívny prejav tolerancie a otvorenosti ako typických festivalových hodnôt. Umenie by malo v ľuďoch zanechať nejakú emóciu. Minaret je umeleckou inštaláciou, ktorá má navodzovať dialóg. Autori návrhu dúfajú, že v ľuďoch zarezonuje ako symbol otvorenej spoločnosti a solidarity s trpiacimi. Uvedomujeme si, že môže pôsobiť na prvý pohľad kontroverzne, z nášho pohľadu ale nie je vyjadrením podpory násilnej ideológie, ide o vyjadrenie podpory obetiam zneužívania tohto náboženstva. Na festivale dávame priestor aj iným názorom a konfesiám. Máme kresťanské bohoslužby či stan Shalom Chaverim. Z vlastnej skúsenosti s hudobníkmi z moslimských krajín vieme, ako si vážia hudobné festivaly a možnosť slobodne hrať hudbu. Preto veríme, že festival by mal reagovať aj na problémy v ich častiach sveta,“ vysvetlil Repka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať