Princovu žltú gitaru vydražili za 137 500 dolárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Princovu žltú gitaru vydražili za 137 500 dolárov
Gitara bola jedným z obľúbených Princových hudobných nástrojov. Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – V kalifornskom Beverly Hills vydražili v sobotu za 137 500 dolárov (v prepočte približne 124-tisíc eur) žltú gitaru zosnulého amerického hudobníka a speváka Princa. Na aukcii, ktorú usporiadala spoločnosť Heritage Auctions, predali aj prameň vlasov zosnulého anglického speváka Davida Bowieho. Ten vydražili za 18 750 dolárov (takmer 17-tisíc eur).

Gitaru, ktorá bola jedným z obľúbených Princových hudobných nástrojov, vyrobila koncom 80. rokov minulého storočia firma Knut-Koupee Enterprises z Minneapolisu. Prince ju používal pri nahrávaní, na koncertoch aj pri nakrúcaní videoklipov, a to až do roku 1994, keď na nej zlomil krk. Gitaru potom síce opravili, ale Prince ju neskôr používal už iba v nahrávacom štúdiu.

Jej novým majiteľom sa stal Jim Irsay, ktorý vlastní tím amerického futbalu Indianapolis Colts. Päťdesiatsedemročný Irsay je známym zberateľom hudobných nástrojov, pričom v jeho zbierke sa už nachádzajú nástroje interpretov ako Bob Dylan, Jon Lennon, Ringo Starr či Jerry Garcia.

Prameň Bowieho vlasov doteraz vlastnila istá Wendy Farrier z waleského mesta Aberystwyth, ktorá si ho nechala po tom, ako spevákovi v roku 1983 odstrihla pár prameňov pre parochňu jeho voskovej figuríny v Múzeu voskových figurín Madame Tussauds v Londýne, kde vtedy pracovala.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bob DylanPrinceRingo Starr