Zomrel Scotty Moore, niekdajší gitarista Elvisa Presleyho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Scotty Moore
Scotty Moore. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. júna (WebNoviny.sk) – Vo veku 84 rokov zomrel americký gitarista Scotty Moore. Niekdajší spolupracovník legendárneho Elvisa Presleyho skonal v utorok v Nashville. Posledné mesiace ho trápil zlý zdravotný stav, no presná príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.

Winfield Scott „Scotty“ Moore III

sa narodil 27. decembra 1931 v Gadsdene v Tennessee. Ako osemročný sa začal učiť hrať na gitaru. So spomínaným Elvisom Presleym pôsobil v kapele The Blue Moon Boys. Nahrali spolu Presleyho prvý singel That’s All Right (Mama), či hity ako Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, Hound Dog, Jailhouse Rock, Mystery Train a ďalšie.

Po boku Presleyho si zahral aj vo filmoch Loving You (1957), Jailhouse Rock (1957) alebo G.I. Blues (1960). S uznávaným gitaristom, ktorý sa venoval aj sólovej tvorbe, spolupracovali napríklad aj Keith Richards, Ringo Starr, Carl Perkins, Jeff Beck, Levon Helm či Ronnie Wood.

V roku 2000 ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy a americký dvojtýždenník Rolling Stone ho v roku 2011 zaradil na 29. miesto v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias.

Informácie pochádzajú z webstránky www.rollingstone.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Elvis PresleyJeff BeckKeith RichardsRingo StarrRonnie Wood