Chiki liki tu-a predstavili koncept nového albumu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chiki liki tu a
Slovenská formácia Chiki liki tu-a vydá po desiatich rokoch nový album. Foto: Facebook.com/chikilikitua

BRATISLAVA 22. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenská kapela Chiki liki tu-a oznámila, že jej pripravovaný nový album s názvom 3×4=13 bude bonusom k jej ostatnej štúdiovke Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. (2015). Novinka, ktorá vyjde 10. októbra, bude obsahovať skladby upravené pre big band, coververzie piesní iných interpretov a live nahrávky.

Je to špeciálny projekt, urobený trochu inak. Väčšinou sa to v kapitalistických krajinách robí bežne, keď sa podarí nejaká platňa, tak potom prichádzajú veci, ktoré na ňu priamo aj nepriamo nadväzujú. Urobí sa bonusový album s nahrávkami, ku ktorým sa ľudia viac-menej nemajú šancu dostať, alebo vyšli niekde inde na úplne iných projektoch. Ani my ich nemáme vydané, hoci sme ich dávno nahrali, a to je nám ľúto, lebo už to za chvíľu všetko pôjde do šrotu,“ uviedol spevák a basgitarista skupiny Martin Višňovský.

Album 3×4=13 bude obsahovať tri kategórie piesní. Live nahrávky budú spestrením celej kolekcie a opäť plné vtipných príbehov. Zatiaľ je známe, že nebude chýbať záznam z Budapešti a ďalších miest. Skupina vybrala štyri koncertné nahrávky, ktoré dosiaľ neboli zverejnené. „Ďalšia časť albumu budú coververzie toho, čo si my myslíme, že si zaslúži pozornosť. Sú to kapely, ktoré máme veľmi radi, a ľudia o niektorých skladbách alebo vôbec o týchto kapelách netušia, že existujú, respektíve niektoré z nich už nehrajú. Ale my sme ich mali radi a vypýtali sme si od nich dovolenie nahrať tieto pesničky nanovo,“ vysvetlil Višňovský.

Kolekciu dopĺňajú piesne z dielne Chiki liki tu-a upravené pre big band, čiže s veľkou dychovou sekciou. „To už je úplný bonus. Sú to ďalšie štyri skladby, ktoré v tejto úprave nikto nikdy nemohol počuť. My sami sme ich takto nepočuli, takže aj my sa z toho veľmi tešíme,“ povedal Višňovský. Kapela touto nahrávkou žije v ostatných týždňoch až natoľko, že sa Martin Višňovský pred pár dňami pozabudol priamo na pódiu a takmer prezradil, ako to bude znieť. „Keď si tvoj mozog zapamätá nejakú melódiu, ktorá sa ti páči, aj keď si ju nikdy pred tým nepočul, zrazu sa ti zjaví. A keď to hráš naživo, už by si to aj chcel ľuďom prezradiť, ale ešte nemôžeš. Hlavne preto, že hlasom nevieš zahrať dychové nástroje, teda aspoň ja to neviem. Čiže to zatiaľ nechceme komplikovať a hráme to po starom,“ prezradil.

Skupina k novinke spustí 1. septembra crowdfundingovú kampaň. „Urobíme to práve preto, že po dobrých skúsenostiach, ktoré s týmto máme, je to tá najčistejšia forma, kedy nemusíš nejako extrémne obchádzať partnerov a zháňať priame peniaze, aj keď Pán Boh zaplať za to, že sa nám to niekedy podarí. Sme vďační našim fanúšikom, že sa vďaka ich podpore môžeme nerušene venovať prípravám albumu a turné, ktoré sa začne 14. októbra a skončí po osemnástich zastávkach koncom novembra.“ dodal na záver.

Chiki liki tu-a

vznikli v 90. rokoch v Prešove. Doteraz vydali nahrávky Nezatváraj Milan dvere (1998), Budeš musel vlasy na blond prefarbil (2000), Kysak (2002), Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2003), Dvojkilometrový jeleň (2005) a spomínanú Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. (2015). Na konte majú hity ako Laska moja de si, Ďakujem, Kristina či Monte Carlo (…v šušťakoch).

V kapele okrem Martina Višňovského pôsobia aj Ľuboslav Petruška (gitara) a Tomáš Višňovský (bicie).

Informácie pochádzajú od PR manažéra Chiki liki tu-a Eda Kopčeka a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať