Cirque du Soleil opäť zavíta na Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cirque du Soleil
Kanadské zoskupenie Cirque du Soleil dostane pokutu za smrť akrobatky Sarah Guyard-Guillot. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Kanadské zoskupenie Cirque du Soleil už po štvrtý raz vystúpi na Slovensku. Tentoraz sa slovenským divákom a diváčkam predvedie na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, kde od 27. do 30. apríla 2017 odohrá sedem predstavení s názvom Varekai.

Zatiaľ naposledy sa populárny umelecký kolektív predstavil na Slovensku vlani vo februári, keď v bratislavskej Slovnaft Aréne ponúkol show Quidam, opisujúcu príbeh dievčaťa, ktoré sa vybralo do imaginárneho sveta.

Termíny siedmich predstavení Cirque du Soleil na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave:

štvrtok 27. apríla 2017 – 20:00

piatok 28. apríla 2017 – 16:30, 20:00

sobota 29. apríla 2017 – 16:30, 20:00

nedeľa 30. apríla 2017 – 13:30, 17:00

Predstavenie Varekai sa zameriava na zvláštny svet

Predstavenie Varekai sa zameriava na zvláštny svet zvaný Varekai, ktorý sa nachádza hlboko v magickom lese na úpätí sopky.

Z oblohy sa zrazu znesie osamelý muž a ocitá sa vo fantastickom svete plnom zvláštnych stvorení, v spoločnosti ktorých putuje na hranici reality a absurdnosti, po krajine, kde sa neustále dejú zázraky. Príbeh sa odohráva v lese s vyše 300 stromami, ktoré siahajú do výšky takmer jedenásť metrov. Divákom a diváčkam zároveň ponúka návrat do čias starodávnych cirkusov a vzápätí späť do sveta moderného gymnastického umenia.

Scenáristom a režisérom predstavenia je Dominic Champagne, ktorý ním vzdáva hold kočovníkom ako zakladateľom cirkusového umenia. O kostýmy sa postarala japonská návrhárka Eiko Ishioka a hudbu si zobrala na starosť Violaine Corradi. Taliansko-kanadská skladateľka sa inšpirovala rytmami havajskej rituálnej hudby, pričom v repertoári nechýbajú piesne francúzskych trubadúrov z 11. storočia, tradičné arménske melódie či chórová hudba.

Svetovú premiéru malo v Montreale

Predstavenie Varekai malo svetovú premiéru v Montreale v roku 2002. Odvtedy sa predstavilo v 130 mestách 23 krajín a dosiaľ ho videlo 10 miliónov divákov a diváčok. Medzinárodné zoskupenie, ktoré vystupuje v show Varekai, tvorí tím profesionálnych akrobatov, hudobníkov či spevákov z 19 krajín sveta.

Cirque du Soleil je veľká organizácia so sídlom v kanadskom Quebecu. Vznikla zo skupiny pouličných umelcov v roku 1984. Spoločnosť má vyše päťtisíc zamestnancov, vrátane viac než 1 300 umelcov z vyše 50 krajín sveta. Ich vystúpenia videlo už viac ako sto miliónov divákov a diváčok v 300 mestách vo vyše 40 krajinách na piatich svetadieloch.

Informácie pochádzajú od Lucie Šukovej z agentúry Vivien a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Cirque du Soleil