Od januára musia rádiá hrať ešte viac slovenskej hudby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rádio
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 31. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenské rádiá budú od 1. januára 2017 hrať viac domácej hudby.

Podľa zákona o vysielaní a retransmisii sa podiel slovenských hudobných diel vo vysielaní komerčných rádií zvyšuje z 20 na 25 percent času a z 30 na 35 percent času v prípade okruhov verejnoprávneho vysielateľa, teda Slovenského rozhlasu (SRo), RTVS. Z hranej slovenskej hudby musí byť pritom pätina nová, teda nie staršia ako päť rokov. Túto povinnosť nemusia dodržiavať iba tí, ktorým Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udelila výnimky.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, rada o výnimkách v roku 2016 rozhodovala dva razy. Po prvý raz rozhodla o výnimkách pre rok 2016, a to v apríli, krátko po nadobudnutí účinnosti zákona, ktorý zaviedol kvóty, druhýkrát rozhodovala 20. decembra o výnimkách pre rok 2017.

O výnimku požiadali jedenásti komerční vysielatelia

Pre nasledujúce obdobie radu o výnimku požiadali jedenásti komerční vysielatelia a verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), SRo pre štyri zo svojich rádií.

Zákonom stanovenú kvótu na slovenskú hudbu vo vysielaní nemusia v roku 2017 dodržiavať iba okruhy SRo, RTVS – Rádio Patria a Rádio Devín. Výnimku na kvótu novej slovenskej hudby dala rada RTVS pre internetové Rádio Pyramída, spoločnosti T. W. Rádio s.r.o. pre Rádio 7, tiež rockovo zamerané rádiá – Rádio Anténa Rock, Aligator – Classic rock radio a Rocková republika a tzv. oldies rádiá – Rádio Vlna a Rádio Best FM.

Žiadosti vysielateľov Rádia Expres, Fun radio, Európa 2 a Rádio Košice, ktorí požadovali plošnú výnimku, rada zamietla. Nevyhovela ani žiadosti vysielateľa Radio Plus o výnimku na nové diela. Vysielatelia, ktorých žiadosti RVR zamietla, ako aj vysielatelia, ktorí radu o výnimku nepožiadali, sú povinní od 1. januára 2017 hrať viac slovenskej hudby. Všetky výnimky rada udelila na obmedzený čas, a to do 31. decembra 2017.

Pokuty v rozpätí od 99 eur do 1659 eur

V rádiách vysielajúcich na Slovensku sa hrá viac slovenskej hudby od 1. apríla tohto roka. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii. V prvom roku platnosti kvót na hranie slovenskej hudby museli vysielatelia s licenciou, teda súkromné rádiá, vyhradiť slovenskej hudbe najmenej 20 percent času vysielania hudby za mesiac a v roku 2017 to bude už 25 percent.

Vysielateľ na základe zákona, teda verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) musel tento rok vyčleniť domácej hudbe najmenej 30 percent času vysielania hudby za mesiac, a to osobitne vo vysielaní každej svojej stanice. Od budúceho roku sa to pre RTVS zvyšuje na 35 percent. Do podielu slovenskej hudby sa počítajú iba slovenské hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00, ktoré nie sú doplnkovým vysielaním a nie sú z väčšej časti sprevádzané hovoreným slovom.

Z vysielania slovenskej hudby musí byť najmenej pätina (20 percent) venovaná hudbe novej, nie staršej ako päť rokov. Za nedodržanie kvót hrozia sankcie. Tie môžu byť nefinančné – upozornenie na porušenie zákona, a finančné – pokuty v rozpätí od 99 eur do 1659 eur.

RVR v súvislosti s kvótami na slovenskú hudbu začala doteraz jedenásť správnych konaní. Na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí, ktoré sa konalo 20. decembra, tri z nich ukončila a uložila vôbec prvé sankcie. Spoločnostiam Winter média, a.s. (Rádio Piešťany) a Jolin, s.r.o. (Radio Plus) uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona za to, že v 2. štvrťroku 2016 nedodržali vo vysielaní podiel novej slovenskej hudby. To, či rádiá hrajú dosť slovenskej hudby licenčná rada posudzuje štvrťročne na základe štatistík od vysielateľov.

Dopad kvót zatiaľ Rádio Expres vyhodnotiť nevie

Zavedenie kvót na hranie slovenskej hudby v rádiách napadol koncom mája na Ústavnom súde SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Podľa jeho názoru nerešpektujú viaceré princípy právneho štátu, neprípustným a neodôvodneným spôsobom retroaktívne zasahuje do vlastníckych práv vysielateľov rozhlasovej programovej služby a ich práva na ochranu majetku, ako aj práva na podnikanie, pričom tiež narúšajú pravidlá hospodárskej súťaže.

Podnet na podanie návrhu podala generálnemu prokurátorovi Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Generálna prokuratúra SR voči novele zavádzajúcej kvóty na hranie slovenskej hudby vzniesla pripomienky už počas jej prípravy a autora novely – ministerstvo kultúry, upozornila i na možný rozpor s Ústavou SR. „Ďalšie zvýšenie o 5 % od januára 2017 je nesystémovým krokom, pretože nedošlo ku kvalifikovanému vyhodnoteniu dopadu už existujúcich kvót,“ povedal pre agentúru SITA PR manažér Rádia Expres Igor Guttler.

Rádio Expres, ktoré je v prieskumoch počúvanosti slovenských rádií dlhodobou jednotkou, tvrdí, že zákon dodržiava. Dopad kvót zatiaľ vyhodnotiť nevie. „Naším cieľom je v súčasnosti predovšetkým minimalizovať všetky negatíva, ktoré sa s nimi spájajú,“ dodal Guttler.

RTVS, Slovenský rozhlas je podľa jeho programového riaditeľa Vincenta Štofaníka na zvýšenie percenta pripravený. Pomáha mu v tom výroba programov a súťaží zameraných na slovenskú hudbu.

Maďarič si myslí, že kvóty sú z ústavného hľadiska v poriadku

Minister kultúry Marek Maďarič stojí za menou zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá rádiám prikázala minimálne objemy hrania slovenskej hudby. Ministerstvo kultúry bude rešpektovať rozhodnutie ústavného súdu. Maďarič si myslí, že kvóty sú z ústavného hľadiska v poriadku, čo podľa neho dokazuje aj stanovisko právnikov MK SR, uviedol pre médiá po poslednom tohtoročnom rokovaní vlády 14. decembra.

„Kvóty rádiá rešpektujú, nepočul som o poslucháčskej nespokojnosti. Čo je podstatné, neklesá ani objem reklamy v rádiách, naopak, momentálne sú na tom z hľadiska reklamného trhu rádiá veľmi dobre a ani počúvanosť neklesá. Toto sú faktory, ktorými sa argumentovalo, že takéto kvóty ich ekonomicky ohrozia, že ľudia to nebudú počúvať,“ povedal šéf rezortu kultúry 14. decembra.

„Podľa mňa by prospievalo ešte viac, keby sa niektoré rádiá neopierali len o notoricky známe slovenské skupiny a slovenských spevákov, ale keby sa trošku potrápili dramaturgovia, ak tam nejakých majú, a čerpali z mnohých dobrých hudobných projektov, ktoré tu sú, ktoré vznikajú,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír ČižnárMarek Maďarič
Firmy a inštitúcie RVR Rada pre vysielanie a retransmisiu