ONE DAY JAZZ FEST 2014 privíta bubeníka Chrisa Davea

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Chris-Dave.com

BRATISLAVA 3. apríla (WBN/PR) – Ďalší z cyklu svojich jazzových festivalov ONE DAY JAZZ FEST uvedie už o pár dní fenomenálny slovenský bubeník Martin Valihora. Po legendách Hiromi, Tower of Power či Chaka Khan prijal tentokrát Martinovo pozvanie vystúpiť na Slovensku svetoznámy americký bubeník Chris Dave: „Chris Dave je nepochybne „najnebezpečnejším“ žijúcim bubeníkom. Absolútne dokonale znovuobjavuje spôsoby, akými sa dá hrať na bicích.”

Naozaj kreatívnymi prívlastkami a superlatívmi častujú pravidelne kritici svetových magazínov amerického bubeníka Chrisa Davea, ktorý je headlinerom tohtoročného ONE DAY JAZZ FESTU. Celosvetovo uznávaný a jeden z najvyhľadávanejších bubeníkov má okrem svojich sólových projektov na konte spolupráce s hviezdami ako Adele, Robert Glasper Experiment, Kennym Garrettom, Toni Braxton a desiatkami ďalších umelcov. „Priaznivci festivalu si určite všimli, že náš koncept je výnimočný v tom, že sa koná len vtedy, ak prinášame niečo unikátne, vzácne a kvalitné. Ani teraz tomu nie je inak. CHRIS DAVE je veľký inovátor súčasnej hudobnej scény. Svojou hrou ovplyvnil mnohých hudobníkov a vytvoril nový hudobný koncept a spôsob hrania, ktorým sa nekompromisne preslávil na celom svete,“ vysvetľuje na margo voľby hlavnej hviezdy svojho jazzového festivalu jeho autor a dlhoročný organizátor Martin Valihora. „Som šťastný, že sa nám ho podarilo pozvať, nakoľko je veľmi ťažké ho obsadiť,“ dodáva.

„Myslím, že na Slovensku už mal raz vystupovať, a o to je to vzácnejšie. Preto si ho netreba nechať ujsť. Pozývam všetkých fanúšikov festivalu, no predovšetkým kvalitnej hudby a výnimočných interpretov,“ odkazuje Martin. „Myslím, že sa tentokrát stretne na jednom pódiu výnimočná koncentrácia svetového aj domáceho talentu zahraničných aj domácich najvyhľadávanejších hudobníkov. A o to nám ide, aby sme neustále prehlbovali vzťahy medzi našou a medzinárodnou hudobnou scénou,“ pripomína „otec ONE DAY JAZZ FESTU“ jeho hlavnú ideu.

VIDEO: Chris Dave and The Drumhedz in Stockholm

Ako prezrádza najúspešnejší slovenský bubeník, kvôli tomu, aby Chrisa osobne pozval na Slovensko, musel pred pár mesiacmi vycestovať do USA za ním: „Ako som spomínal, dostať Chrisa je ťažké, je veľmi žiadaný a vyťažený. Poznáme sa osobne ešte z čias, keď som cestoval s Hiromi. Vtedy spolupracoval s basistkou MECHELLE NDEGEOCELLO.

Jeho management dostatočne nereagoval, tak som ho oslovil na NAMM SHOW v Californii, kde som bol pracovne,“ vysvetľuje. „Je to obrovský hudobný veľtrh a veľká platforma, kde je možné stretnúť naozaj veľkú časť súčasnej hudobnej scény. Okrem toho som postretal veľa starých známych a kolegov, dnes už zvučných mien, a dohodli sme sa na rôznych spoluprácach v najbližšom čase. Je výhoda, že mám možnosť komunikovať s muzikantmi priamo, nakoľko sa s viacerými poznám osobne a oni poznajú moju prácu a vtedy to ide ľahšie,“ rozpráva Martin, ktorého pozvanie na Slovensko pred Daveom prijali hviezdy ako Chaka Khan, George Duke, Jan Garbarek, Frank McComb a mnohí ďalší.

Projekt ONE DAY JAZZ FEST sa už druhý rok po sebe predstaví v dvoch mestách, v Bratislave i v Košiciach. Milovníci jazzu na východnom Slovensku si dlhoočakávanú hudobnú šou vychutnajú ako prví, 11. apríla v košickom Kulturparku. Hneď na druhý deň, 12. apríla sa festival predstaví v Bratislave v Ateliéri Babylon.

Vstupenky na oba koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk:

https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/796/one-day-jazz-festival-2014 a súčasne aj na Ticketportal.sk:

http://www.ticketportal.skfulltext.aspx/?search=one%20day%20jazz%20fest.

O hudobný support košickej aj bratislavskej šou sa postará klavirista Eugen Vizváry so svojím sólovým projektom a hosťom Anitou Soul, v ktorom sa vystriedajú tí najlepší slovenskí hudobníci ako Oskar Rózsa, Štefan a Michal Bugalovci. Okrem neho návštevníkov Kulturparku zabaví DJ VEC, Martin Janočko a projekt Detská Porcia. Line-up bratislavského koncertu doplní osobne organizátor festivalu Martin Valihora, ktorý predstaví svoju novú hudobnú spoluprácu s DJom Vecom. Opäť nebude chýbať Eugen Vizváry so svojou novou šou. V Bratislave doplnia Oskara Rózsu a bratov Bugalovcov aj Rado Tariška a výnimočný slovenský talent, bubeník Dávid Hodek.

„Celý večer sme prispôsobili štýlu URBAN JAZZ AND SOUL, presunuli sme sa z koncertnej sály do väčšieho klubu, aby sme si mohli zažiť trošku americkej klubovej scény v autentickej atmosfére. Zrušili sme sedenie, aby sa ľudia mohli pri energickej groovovej muzike aj voľne hýbať,“ rozpráva Martin Valihora o zmenách, ktoré ONE DAY JAZZ FEST tento rok čakajú. „Preto by som chcel pripomenúť záujemcom, aby sa so vstupmi poponáhľali, pretože ich nebude v predaji také množstvo ako po iné festivaly. Zo Slovenska vystúpi vyznávač podobných hudobných chutí, klavirista Eugen Vizváry so svojím novým projektom „PART ONE“ a Anitou Soul a tiež DJ VEC, ktorý svojím dobrým a adekvátnym hudobným vkusom doplní očakávajúce vibrácie.“

ONE DAY JAZZ FEST 2014/ LINE-UP:

1/

11.4 – Košice Kulturpark (http://www.kulturpark.sk)

Open Door 19:00 Start 20:00

Stage 1 :

CHRIS DAVE AND THE DRUMHEDZ /USA/

Eugen Vizváry „PART ONE“ Project feat. ANITA SOUL /SK/

Stage 2:

DJ VEC

Martin Janočko and Detská Porcia

2/

12.4 – Bratislava Ateliér Babylon (http://babylonatelier.sk)

Open Door 19:00 Start 20:00

CHRIS DAVE AND THE DRUMHEDZ /USA/

Eugen Vizváry „PART ONE“ Project feat ANITA SOUL /SK/

(Oskar Rózsa, Rado Tariška, Michal Bugala, Štefan Bugala, Dávid Hodek, Martin Valihora)

DJ VEC and Martin Valihora

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anita SoulChaka KhanJAN GARBAREKMartin ValihoraOskar RózsaToni Braxton