Radovan Tariška a jeho hostia vystúpia už túto stredu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Radovan Tariška

BRATISLAVA 7. apríla (WBN/PR) – Koncert špičkového saxofonistu Radovana Tarišku v exkluzívnej medzinárodnej zostave budeme mať možnosť zažiť už v stredu 9. apríla vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu. Rado Tariška pochádza z hudobníckej rodiny, ovplyvnilo ho muzikantstvo v rodine a láska k dixielandu i foxtrotu. Na konzervatóriu sa Rado „stretol“ s Ellou Fitzgerald a to ho definitívne nasmerovalo na jazzovú koľaj.

Rado je dnes jazzovému publiku dobre známy aj za hranicami našej krajiny, a to najmä vďaka svojim plodným spoluprácam s hudobníkmi doslova z celého sveta: James Morrison, Oliver Kent, Harry Sokal, Brian Charette, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove, Esstiet Essiet, E.J. Strickland, Marcus Strickland, Donald Edwards, Keyon Harold, Joan Faulkner, Kornel Fekete Kovacs, Gabor Winand, Jeff Ballard, George Mraz, New York Voices a mnohými ďalšími. Za album „Elements“ (skomponovaný spolu s Ondrejom Krajňákom) získal Rado nomináciu na Aurela, v roku 2002 sa stal Jazzmanom roka vďaka oceneniu Ladislava Martoníka.

Tariška si vybudoval reputáciu energickou, vášnivou hrou a nevšednou schopnosťou priblížiť jazz aj „nejazzovému“ obecenstvu. Pravidelne vystupuje na rôznych významných hudobných scénach a jeho najnovší počin „Folklore to jazz“ má potenciál stať sa skutočne legendárnym hudobným projektom.

Fúzia tradičnej muziky s jazzom nie je v našich končinách nič nevídané, no „Folkore to jazz“ prináša predsa len čosi nové a zaujímavé. Rado v ňom citlivo spojil talentovaných hudobníkov z rôznych krajín a predostrel im kompozície, ktoré vychádzajú zo slovenských ľudových melódií, no sú nevšedne aranžérsky posunuté, opierajúc sa pritom nielen o klasický americký jazz, ale napríklad aj o latino.

VIDEO: Radovan Tariska Folklore To Jazz 2013

FB event: https://www.facebook.com/events/1449439201958455/

www.radovantariska.com

www.annamariajopek.pl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter LipaRadovan Tariška Quintet