Hudba pripomenie raziu polície v Moldave nad Bodvou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 9. apríla (WEBNOVINY) – Pri príležitosti prvého výročia policajnej razie v rómskej osade v Moldave nad Bodvou bude 21. júna v osade na Budulovskej ulici hudobný festival s názvom Moldava – Spolu 2014.

Ako ďalej agentúru SITA informoval PR manažér festivalu Pohoda Mário Gešvantner, rómsko-nerómsky festival sa uskutoční v nadväznosti na tradíciu festivalu Šobov Spolu 2010 a jeho ďalších ročníkov, no tentoraz je hlavným motívom práve policajná razia v rómskej osade na Budulovskej.

Organizátormi podujatia sú neziskové organizácie ETP Slovensko, Equity a Mestské zásahy a agentúra Pohoda Festival. Festival Moldava – Spolu 2014 je možné finančne podporiť prostredníctvom výzvy na internetovom portáli www.ludialudom.sk.

„Aj hudba môže byť cestou, ktorá nás vedie od strachu a opovrhnutia k priateľstvu a tolerancii, cestou, ktorá nás nerozdeľuje, ale spája. A preto je tento otvorený festival hudby určený pre všetkých, ktorí chcú podporiť vzájomné porozumenie,“ odkazujú verejnosti organizátori. Na festivale vystúpia viaceré slovenské a rómske hudobné skupiny. Účasť potvrdila skupina Para, speváčka Jana Kirschner, Sendreiovci, Superar, chýbať však nebudú ani amatérski hudobníci priamo z rómskych osád.

Desiatky policajtov zasahovali 19. júna 2013 v osade

na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou a v obci Drienovec. Zásah preskúmala a viackrát naň upozorňovala aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Napísala k nemu aj mimoriadnu správu pre národnú radu, v ktorej kritizuje políciu, že pri plánovanej pátracej akcii nemali policajti vybavené príkazy na vstup do obydlia, respektíve na domovú prehliadku.

Na policajnej akcii sa zúčastnilo 63 policajtov, ktorí sa na miesto akcie dopravili na 23 služobných autách. Policajti boli vyzbrojení obuškami a paralyzérmi a mali so sebou aj policajných psov.

Na zásah upozornilo združenie ETP Slovensko s tým, že policajti vrátane kukláčov nechali po sebe desiatky zranených ľudí, medzi nimi aj deti. Podľa viacerých mimovládok boli použitá sila a prostriedky neprimerané. Policajný prezident Tibor Gašpar spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom označili informácie o zraneniach za prehnané, polopravdivé až nepravdivé. Vyšetrovanie zásahu polície naďalej pokračuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováJana KirschnerTibor Gašpar