Uprising ovládnu Jamajčania, prídu aj Ward 21 a Daddy Freddy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Uprising 2013
Účastníci Uprising reggae festivalu 2013 v areáli prírodného kúpaliska Zlaté Piesky. Bratislava, 24. august 2013. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Na siedmy ročník Uprising Reggae Festivalu, ktorý sa uskutoční 22. a 23. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch, prídu aj jamajská skupina Ward 21 a ragga spevák Daddy Freddy pochádzajúci taktiež z Jamajky.

Pre Ward 21 to bude už druhé vystúpenie na tomto festivale, keďže na Uprisingu koncertovali už na jeho prvom ročníku v roku 2008. Na svojej oficiálnej webstránke o tom informovali organizátori festivalu.

Skupina Ward 21 vznikla v roku 1998 v Kingstone a pôvodne ju tvorili Kunley McCarthy, Andre „Suku“ Gray, Mark „Meandawg“ Henry a Ranaldo „Rumblood“ Evans, posledný menovaný však v roku 2008 formáciu opustil.

Debutovali v roku 2001 albumom Mentally Disturbed, po ktorom nasledovali štúdiovky U Know How We Roll (2003), King Of The World (2007), Genesis (2009) a Still Disturbed (2014).

Hosťovali napríklad v skladbe Mashup The Dance od Major Lazer. Venujú sa taktiež produkcii, pričom spolupracovali s interpretmi ako Bounty Killer, Beenie Man, Elephant Man, Capleton či Chuck Fenda.

Video: Ward 21 – Mic Magician

https://www.youtube.com/watch?v=-P0Jiai4q3Q

Daddy Freddy, vlastným menom Frederick Nelson, pôsobí na hudobnej scéne už od roku 1985, keď nahral prvú skladbu s názvom Zoo Party. O rok neskôr vydal debutový album Body Lasher, pričom v tomto roku sa až šesť jeho skladieb dostalo do top 10 jamajského rebríčka.

Následne absolvoval turné po USA a v roku 1987 odišiel do Anglicka. Tam nahral album s Asherom D s názvom Ragamuffin Hip-Hop (1988), pričom jeho spojenie jamajského ragga britského hip-hopu sa stalo nosným pilierom pre nastupujúcu generáciu anglických reggae interpretov a ovplyvnil ním umelcov ako Top Cat, Tenor Fly či Congo Natty.

V roku 1989 vytvoril svetový rekord v rýchlosti rapovania, ktorý následne štyrikrát prekonal. V roku 1991 podpísal zmluvu s Chrysalis Records prostredníctvom ktorého vydal albumy Stress (1991) a Raggamuffin Soldier (1992). Odvtedy vydal ešte tri štúdiovky a jednu výberovku.

Video: Daddy Freddy – Bad Boy Patrol

Na Uprising Reggae Festivale tento rok vystúpia aj Shaggy, Jimmy Cliff, The Skatalites, Collie Buddz, Gentleman’s Dub Club, Jah9, Lion D & Bizzarri Sound a Addis Pablo & Suns Of Dub. Vstupenky na podujatie stoja momentálne 35 eur a sú v predaji v sieti Ticketportal alebo na webstránke www.uprising.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať