Famózna Sheila E rozbubnuje Zelenú Vodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Sheila E

BRATISLAVA 6. júna (WBN/PR) – Open Jazz Fest odhaľuje hlavnú hviezdu festivalu. Siedmy ročník festivalu zavŕši svetoznáma americká bubeníčka Sheila E. Diváci si na amfiteátri na Zelenej Vode vychutnajú aj najlepších hudobníkov z krajín V4.

V sobotu 19. júla vystúpi na pódiu jedinečná americká bubeníčka a perkusionistka Sheila E. Jej meno sa skloňuje so slovami „svetová“ a „najtalentovanejšia“. Celým menom Sheila Escovedo sa chytila bubeníckych paličiek už ako trojročná a odvtedy svoj talent prehlbovala na umenie. Už od detstva ju hudobne ovplyvňovali otec perkusionista Pete Escovedo, krstný otec – latinská legenda Tito Escvedo a strýko spevák Alejando Escovedo. Ešte pred dosiahnutím 20 rokov vystupovala s poprednými jazzovými umelcami (George Duke, Gloria Estefan, Marvin Gaye a i.). Svojím talentom zaujala aj legendárneho speváka a multiinštrumentalistu Princa. Sheila začala spoluprácu s ním nahrávaním Purple rain. Taktiež pôsobila ako vokalistka a neskôr na jeho turné ako hudobná režisérka.

Sheila má na svojom konte 11 albumov. Vo svojej tvorbe sa venuje latino jazzu, funku, popu ale i R&B. Medzi jej najúspešnejšie hity patria single Glamorous Life, ktorý obsadil popredné miesta hitparád či napríklad A Love Bizzare kde vokály naspieval sám Prince. Nezabudnuteľným sa stalo aj jej vystúpenie na udeľovaní Oscarov so svetoznámym tenorom Placidom Domingom.

Má za sebou spolupráce i s ďalšími svetovými zvučnými menami ako Ringo Starr, Lionel Richie, ale aj Jennifer Lopez či Beyoncé Knowles. Popri pestrom pracovno-hudobnom programe stíha ešte post generálnej riaditeľky svojej spoločnosti Entertainment Company StilettoFlats Inc. V tomto roku by mala uzrieť svetlo sveta biografia tejto svetoznámej hudobníčky.

VIDEO: Sheila E. SOLO DE BATERIA com a Orquestra CBS David Letterman HD

Piotr Wojtasik pôsobí ako trúbkar, skladateľ a lektor v jazzovom inštitúte na Hudobnej akadémii v Katowiciach. Pravidelne hráva so svetovými top jazzovými muzikantmi. Jeho hudobná kariéra odštartovala na akadémii v Katoviciach. Prvé nahrávky mu vyšli so zoskupením New Presentation. Neskôr už spolupracoval s poprednými poľskými jazzmanmi. V roku 1996 prerazil svojím albumom Quest, ku ktorému si prizval najlepšieho jazzového saxofonistu Billyho Harpera, odvtedy dlhoročného priateľa. Koncertoval po celom svete – New York, Paríž, Montreal (Kanada), Viedeň. Niekoľkokrát sa umiestnil na rebríčku Jazz Top magazínu Jazz Forum. Od roku 1997 do 2001 hral so svojím quartetom – Piotr Wojtasik Quartet. Vydal 8 albumov, na ktorých spolupracovali i vychytení americkí jazzmani.

Saxofonista Ondřej Štveráček patrí k najvýznamnejším postavám nastupujúcej českej jazzovej generácie. Je známy nielen v Európe, ale i v zahraničí. V zahraničí mu dávajú prezývky ako český lev, neprekvapí ho akékoľvek hudobné tempo. Svoj vlastný systém hry na saxofón neprehliadnuteľne inšpirovaný jazzovou tradíciou. Často ho porovnávajú s Johnom Coltranom. Jeho intonácie a nuansy sú jedinečné. Hrá v orchestri Gustava Broma ako kmeňový hudobník. Zo Slovákov spolupracuje s Oskarom Rózsom či Radovanom Tariškom. Kálmán Oláh je klavirista a komponiska pochádzajúci z Maďarska. U nás sme jeho vystúpenie naposledy mohli vidieť na jeseň v Slovenskom rozhlase, kedy svoje umenie predviedol s Danish Radio Big Band.

Bubeník Marián Ševčík v deväťdesiatych rokoch ukončil štúdium na konzervatóriu v Bratislave. Pôsobí na Slovensku a Česku, ale účinkoval aj na festivaloch v ďalších európskych krajinách a má na konte spolupráce s hudobníkmi z USA, Talianska či Rakúska. Od roku 2003 je súčasťou Milo Suchomel Quartet.

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal tisícky návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu v pokročilom veku až po mladých. V tomto roku sa festival uskutoční 18.-19. júla, každý deň od 19:00.

Viac informácií nájdete na www.openjazzfest.sk

FB profil: www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest/121671191198869

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event/OPEN_JAZZ_FEST_2014 a v BLUE NOTE CLUBe www.bluenote.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Beyoncé KnowlesJennifer LopezLionel RichieRingo Starr