Bob Dylan roztancoval košickú Steel arénu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bob dylan
Americký spevák Bob Dylan. Foto: SITA/AP

KOŠICE 28. júna (WEBNOVINY) – Americký hudobník Bob Dylan sa v piatok 27. júna predstavil v košickej Steel aréne. Počas večera odznelo dovedna 19 skladieb, pričom legendárny pesničkár ponúkol rovnaký setlist, s akým v súčasnosti cestuje po svete v rámci jeho Never Ending Tour, ktoré odštartoval 7. júla 1988 v kalifornskom meste Concord. Dylan počas druhej návštevy Slovenska, prvá sa konala 9. júna 2010 v bratislavskej Incheba Expo Aréne, neostal nič dlžný povesti svojrázneho speváka, hráča na ústnu harmoniku a klaviristu. Gitaru v Košiciach do rúk nechytil.

Sedemdesiattriročný muzikant oblečený v čiernom obleku a s klobúkom na hlave obsadil pódium spolu s piatimi kolegami krátko po 20:00 a večer odštartovali skladbou Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000). Za tento singel Dylanovi udelili Oscara a Zlatý glóbus.

Silné zážitky

Druhá prišla na rad pieseň She Belongs to Me, počas ktorej si Bob Dylan po prvý raz vložil do úst harmoniku, čím si od publika vyslúžil potlesk. V prvej časti koncertu odzneli aj skladby Beyond Here Lies Nothin‘, What Good Am I?, Waiting For You, Duquesne Whistle, Pay In Blood, Tangled Up In Blue a Love Sick, po ktorej spevák ohlásil krátku pauzu.

Približne po 20 minútach sa svetlá v hale opäť zhasli a fanúšikovia a fanúšičky si mohli po úvodných tónoch bendža vypočuť pieseň High Water (For Charley Patton). Nasledoval pre mnohých zjavne jeden z najsilnejších zážitkov večera, o ktorý sa Dylan postaral vďaka piesni Simple Twist of Fate z albumu Blood on the Tracks (1975). Spevák, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, počas tejto skladby po tretí raz zahral na harmoniku, na čo ľudia reagovali neutíchajúcim potleskom a pochvalnými pokrikmi. Podobná atmosféra nastala v Steel aréne aj pri piesni Forgetful Heart.

Vytlieskali si prídavok

Dylan predviedol aj skladby z ostatného albumu Tempest (2012). Okrem spomínaných Duquesne Whistle a Pay In Blood, to boli kúsky Early Roman Kings, Scarlet Town, Soon After Midnight a Long And Wasted Years, počas ktorej sa ľudia postavili zo stoličiek a tancovali pred pódiom.

Diváci a diváčky si následne vytlieskali prídavok, v rámci ktorého rodák z mesta Duluth v štáte Minnesota zahral hit All Along The Watchtower, známy aj vďaka coveru už zosnulého gitaristu Jimiho Hendrixa. Na záver odznela nesmrteľná Blowin‘ In The Wind, ktorú americký dvojtýždenník Rolling Stone v roku 2004 označil za 14. najlepšiu skladbu všetkých čias. Dylan si pritom v tomto zozname vyslúžil aj prvé miesto, a to vďaka piesni Like a Rolling Stone, ktorá však v Košiciach neodznela.

Približne desať minút po 22:00 sa na skromne, no dômyselne osvetlenom pódiu hudobníci v šedých oblekoch na čele s Bob Dylanom s publikom bez slov rozlúčili.

Setlist Boba Dylana z košickej Steel arény:

01 Things Have Changed

02 She Belongs To Me

03 Beyond Here Lies Nothin‘

04 What Good Am I?

05 Waiting For You

06 Duquesne Whistle

07 Pay In Blood

08 Tangled Up In Blue

09 Love Sick

10 High Water (For Charley Patton)

11 Simple Twist Of Fate

12 Early Roman Kings

13 Forgetful Heart

14 Spirit On The Water

15 Scarlet Town

16 Soon After Midnight

17 Long And Wasted Years

18 All Along The Watchtower

19 Blowin‘ In The Wind

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bob Dylan