Českému Woodstocku počasie neprialo, ľudia si aj tak užívali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trutnov, patti smith
Patti Smith na festivale Trutnoff open air festival 2014 Foto: facebook.com/trutnovfestival

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Český Trutnoff open air festival 2014 patrí minulosti. Organizátori na čele s Martinom Věchetom venovali jubilejný 30. ročník „obetiam pri Sand Creeku a ideálom 17. novembra 1989“. Legendárne podujatie sa nieslo v obvyklej pokojnej atmosfére, plnej zahraničných aj českých hudobných i hereckých hviezd.

Český Woodstock

Festival sa konal od 14. do 17. augusta v Trutnove. Na rozdiel od programu podujatia, ktoré je známe aj pod prezývkou „český Woodstock“ (podľa kultového amerického festivalu Woodstock z roku 1969, pozn. SITA), počasie návštevníkom a návštevníčkam príliš neprialo. Nad hudobnou slávnosťou v horskom prostredí bolo väčšinou zamračené a na červenú pôdu sem tam padali dažďové kvapky. Ani to však ľuďom nezabránilo, aby si festival užívali.

Hlavné pódium ponúklo koncerty interpretov ako napríklad Cradle of Filth, Kreator, Triggerfinger, Crystal Fighters, Mig 21, Polemic, David Koller, N.O.H.A., Tinariwen, Jiří Suchý, Eva Pilarová, Visací Zámek, vystúpili aj Oldřich Kaiser či Jiří Lábus. Nedeľný večer patril španielskej formácii Ska-P, ktorá sa postarala o jeden z vrcholov tohto ročníka.

Patti Smith potrhala struny na gitare

Headlinerkou festivalu bola americká legenda Patti Smith. Šesťdesiatsedemročnú hudobníčku a spisovateľku do Českej republiky sprevádzala aj jej štvorčlenná kapela, s ktorou vystúpila v sobotu krátko po 22:30. Fanúšikovia a fanúšičky, ktorí zaplnili celý priestor pod pódiom, si ako prvú mohli vychutnať skladbu Dancing Barefoot. Práve druhý singel z albumu Wave (1979) interpretka napísala s pražským rodákom Ivanom Králom, ktorý v minulosti hrával v Patti Smith Group.

Členka Rock’n’rollovej siene slávy odspievala aj skladby ako Redondo Beach, Ghost Dance, People Have the Power, Pissing in a River, My Blakean Year, Free Money, Beneath the Southern Cross, Gloria a na záver odznela pieseň Rock N Roll Nigger, počas ktorej hudobníčka prítomných vyzvala, aby boli slobodní, zatiaľ čo trhala struny na gitare. Z ostatného albumu Banga (2012) ponúkla dva kúsky, a to April Fool a Banga, nezabudla však ani na hit Because the Night, ktorý venovala zosnulému manželovi Fredovi „Sonic“ Smithovi.

Patti Smith počas tlačovej konferencie, ktorá sa konala pred koncertom, vyhlásila, že sa na Trutnoff veľmi tešila a priznala, že pre toto vystúpenie predĺžila európske turné. „Cestovali sme sem 15 hodín autobusom, ale stálo to za to. Je to tu fantastické. Veľmi sa tešíme, že tu môžeme hrať. Je to veľmi známy festival, ktorý má silné politické korene,“ uviedla umelkyňa, ktorá tiež prezradila, že dokončuje novú knihu a cez zimu plánuje nahrávať ďalší album. Na štúdiovke sa budú podieľať aj jej syn a dcéra.

Festivalový samizdat

Vo štvrtok do Trutnova zavítal americký herec Elijah Wood, ktorému zástupcovia festivalu okrem iného darovali ručne vyrobenú indiánsku fajku s venovaním. Tridsaťtriročný rodák z mesta Cedar Rapids sa neskôr predstavil ako dídžej v rámci projektu Wooden Wisdom & DJ Fitz.

Okrem hlavného pódia organizátori pripravili aj ďalšie scény – Indian Geronimo stage, Underground Tent of I.M.M Jirous a tiež Alternatívnu a meditatívnu scénu in Hare Krishna camp. Na týchto stageoch vystúpili napríklad Ivan Hlas, Pavel Fajt, The Plastic People of the Universe, The Velvet Underground revival, Bratři Orffové a množstvo ďalších. Usporiadatelia nezabudli ani na najmladších návštevníkov a návštevníčky, pre ktorých bolo vyčlenené takzvané „územie detí“. V areáli bolo možné stretnúť aj známe české osobnosti, spisovateľov či publicistov akými sú Vojtěch Lindaur či Josef Rauvolf.

Zástupcovia podujatia aj tento rok pripravili obsiahly Festivalový samizdat s programom a užitočnými informáciami o podujatí a interpretoch. Publikáciu doplnili o množstvo fotografií a spomienok na začiatky festivalu od pamätníkov, ktorí v príspevkoch vzdali česť aj už zosnulému „náčelníkovi“ Václavovi Havlovi. „Bol to krásny ročník a tešíme sa niekedy nabudúce, kto vie kde,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA za organizátorov Eva Navrátilová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David KollerElijah WoodJiří LábusPatti Smith