Socha zosnulej speváčky Amy Winehouse bude stáť na trhovisku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Amy Winehouse
Amy Winehouse Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Sochu zosnulej britskej speváčky Amy Winehouse nakoniec postavia na trhovisku v londýnskej štvrti Camden. Pôvodne ju pritom plánovali umiestniť do haly Roundhouse, ktorá sa nachádza v tej istej štvrti. Dôvodom zmeny umiestnenia je snaha, aby bolo dielo prístupnejšie verejnosti.

Mosadznú sochu v životnej veľkosti, ktorej autorom je Scott Eaton, odhalia 14. septembra, v deň speváčkiných nedožitých 31. narodenín. Spomínané trhovisko sa nachádza neďaleko domu, kde Winehouse v roku 2011 zomrela. „Stretol som sa s predstaviteľmi Camdenu a tí mi povedali, že normálne udeľujú povolenie na umiestnenie sôch až dvadsať rokov od úmrtia dotyčnej osoby. V prípade Amy však spravili výnimku. Je to veľká pocta, že jej socha bude stáť na Camden Stables Market. Amy bola a stále je neoddeliteľnou súčasťou Camdenu, takže jej socha by ani nemohla byť niekde inde,“ uviedol speváčkin otec Mitch Winehouse.

Obrazom: Speváčka Amy Winehouse

Amy Winehouse vydala debutový album s názvom Frank v októbri 2003. Nahrávka si vyslúžila pozitívne reakcie a Winehouse vďaka nej získala dve nominácie na Brit Awards. O tri roky neskôr vyšla jej druhá štúdiovka Back To Black, ktorá sa stala najpredávanejším albumom roka 2007 vo Veľkej Británii. Vzišli z nej hity ako Rehab či You Know I’m No Good a nasledovalo šesť nominácií na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom päť z nich premenila na sošky.

V roku 2009 sa tak dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako britská interpretka s najväčším počtom cien Grammy. Po týchto úspechoch však nasledoval prudký pád – Winehouse niekoľkokrát nedokázala dokončiť svoje vystúpenia, zabúdala texty piesní i mená členov kapely a často bola viditeľne pod vplyvom alkoholu. V júni 2011 po fiasku na belehradskom koncerte zrušila celé európske turné. Speváčka zomrela 23. júla 2011 vo veku 27 rokov. Príčinou jej úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu.

Video: Amy Winehouse – Rehab

Informácie pochádzajú z webstránky www.theguardian.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Amy Winehouse