Nový album Markéty Irglovej vyjde v septembri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marketa irglova
Češká pesničkárka Markéta Irglová. Foto: facebook.com/MarketaIrglova

BRATISLAVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Druhý sólový album českej pesničkárky Markéty Irglovej by sa mal dostať do predaja 23. septembra. V Česku a na Slovensku vyjde v licencii Indies Happy Trail a Indies Scope. Celosvetovo ho vydá americký label Anti, ktorý už zverejnil videoklip k singlu The Leading Bird.

Držiteľka Oscara nahrávala novinku na Islande za pomoci producenta a jej partnera Sturlu Mia Thorissona. Celkovo sa na tvorbe nahrávky podieľalo 27 hudobníkov, medzi ktorými nechýbali napríklad gitarista Rob Bochnik či iránska perkusionistka a hráčka na bubon daf Aida Shahgashemi. V niektorých skladbách si zaspievala aj interpretkina sestra Zuzana. V ďalších počuť napríklad spev chrámového zboru či bendžo.

„Verím, že Boh k nám prehovára mnohými spôsobmi, od malých vecí ako sú prejavy dobrosrdečnosti až po umenie, ktoré inšpiruje milióny po generácie. Musíme sa iba snažiť, spojiť sa s tou časťou v nás a veriť, že sa to dostane na povrch. Presne tak som to skúšala s touto nahrávkou,“ vyjadrila sa Irglová, ktorá by mala na jeseň vystúpiť vo viacerých českých mestách. V brnianskom Sono centre by sa mala predstaviť 8. novembra, o deň neskôr by mala odohrať koncert vo Valašskom Meziřičí. V Prahe by mala zaspievať 10. novembra. Na koncertoch ju budú sprevádzať Rob Bochnik a Joe Doyle.

Video: Marketa Irglová – The Leading Bird

Markéta Irglová v minulosti chodila s jej profesionálnym muzikantským partnerom Glenom Hansardom. S ním dodnes pôsobí v skupine The Swell Season, ktorú pomenovali podľa knihy spisovateľa Josefa Škvoreckého. Rovnako sa volá aj ich debutový album, ktorý vyšiel v roku 2006. O rok neskôr účinkovali v nízkorozpočtovom romantickom hudobnom filme Once. Ten mal veľký úspech a dvojica si získala pozornosť najmä tým, že preň zložila a nahrala pieseň Falling Slowly, za ktorú následne získala Oscara. Taktiež sa s ňou dostala aj na 61. miesto v americkom singlovom rebríčku Billboard Hot 100. The Swell Season majú okrem spomínaného debutového albumu na konte aj nahrávky Once Soundtrack (2007) a Strict Joy (2009). Irglová, ktorej sa vlani rozpadlo manželstvo s basgitaristom Timom Iselerom, vydala tiež sólovú štúdiovku Anar (2011). So spomínaným Sturlom Miom Thorissonom má dcérku Árveig.

Informácie pochádzajú z webstránok www.anti.com, www.marketairglova.com, www.idnes.cz a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Markéta Irglová