Tony Bennett vo veku 88 rokov dobyl albumový Billboard

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tony Bennett
Tony Bennett Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. októbra (WEBNOVINY) – Americký spevák Tony Bennett prekonal vlastný rekord ako najstarší interpret, ktorý dobyl americký albumový rebríček Billboard 200. Podarilo sa mu to ako 88-ročnému s albumom Cheek To Cheek (2014), ktorý nahral so speváčkou Lady Gaga.

Nahrávka debutovala tento týždeň na vrchole Billboardu, keď sa z nej v prvom týždni predalo 131-tisíc kópií. Bennett, vlastným menom Anthony Dominick Benedetto, tak prekonal svoj predchádzajúci rekord z roku 2011, keď ako 85-ročný dobyl Billboard s nahrávkou Duets II (2011). Obe menované štúdiovky sú pritom jeho jedinými albumami, ktoré sa dostali na prvé miesto spomínaného rebríčka.

Video: Tony Bennett a Lady Gaga – I Can’t Give You Anything But (z albumu Cheek To Cheek)

Prvým hitom Tonyho Bennetta, ktorý má na konte už 57 štúdiových nahrávok, bola skladba Because Of You z rovnomenného debutového albumu z roku 1952. Nasledovali ďalšie úspešné piesne ako Cold, Cold Heart, Rags To Riches či Stranger in Paradise a v roku 1962 nahral jednu zo svojich najznámejších skladieb I Left My Heart In San Francisco.

Jeho kariéra začala koncom 60. rokov upadať, nedarilo sa mu ani v osobnom živote, prišiel o manažéra a nemal podpísané žiadne zmluvy. V roku 1979, keď sa mu rozpadlo druhé manželstvo, takmer zomrel po predávkovaní kokaínom. V 90. rokoch sa vrátil na scénu a následne nahral niekoľko úspešných albumov.

Spevák má na konte 17 cien Grammy, pričom jednu z nich dostal za celoživotné dielo, a celosvetovo predal viac ako 50 miliónov kópií albumov. Je aj uznávaným maliarom, namaľoval napríklad aj spomínanú Lady Gagu, ktorá mu pózovala nahá.

Informácie pochádzajú z agentúry Reuters a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lady GagaTony Bennett