Vo veku 71 rokov zomrel škótsky hudobník Jack Bruce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vo veku 71 rokov zomrel hudobník Jack Bruce
Škótsky hudobník a zakladateľ skupiny Cream naposledy vydýchol v sobotu vo svojom dome v Suffolku obklopený rodinou. Na fotografii sú zobrazení aj ďalší členovia kapely, Eric Clapton, vľavo, Ginger Baker, v strede, a napravo samotný Jack Bruce. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. októbra (WEBNOVINY) – Vo veku 71 rokov zomrel v sobotu škótsky hudobník a jeden zo zakladajúcich členov formácie Cream Jack Bruce. Prostredníctvom webstránky www.jackbruce.com o tom informovali jeho príbuzní.

„S hlbokým smútkom vám my, Jackova rodina, oznamujeme, že sme prišli o nášho milovaného Jacka – manžela, otca, dedka a všestrannú legendu. Hudobný svet bude bez neho zase o niečo chudobnejší, no aj naďalej ostáva žiť prostredníctvom jeho hudby a navždy zostane v našich srdciach,“ uviedli pozostalí vo vyhlásení, ktoré zverejnili aj na sociálnej sieti Facebook.

„Zomrel dnes vo svojom dome v Suffolku obklopený rodinou,“ doplnila pre BBC muzikantova hovorkyňa Claire Singers. Britský denník The Guardian napísal, že basgitarista trpel ochorením pečene.

John Symon Asher „Jack“ Bruce

sa narodil 14. mája 1943 v škótskom meste Bishopbriggs. Preslávil sa predovšetkým pôsobením v spomínanom zoskupení Cream, ktoré okrem Brucea tvorili aj gitarista Eric Clapton a bubeník Ginger Baker.

Skupina vznikla v roku 1966. Fungovala iba tri roky a vydala len štyri albumy, no napriek tomu sa zapísala do hudobnej histórie a ovplyvnila množstvo kapiel ako Rush, The Allman Brothers Band, Grateful Dead, Phish alebo Black Sabbath.

V roku 1993 sa Cream jednorazovo spojili pri príležitosti uvedenia do Rock’n’rollovej siene slávy a ešte raz začiatkom mája v roku 2005, keď odohrali štyri koncerty v londýnskej Royal Albert Hall. Bruce sa po rozpade kapely venoval sólovej kariére.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eric Clapton