Vo veku 85 rokov zomrel anglický klarinetista Acker Bilk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zomrel anglický klarinetista Acker Bilk
Ackerovi Bilkovi v roku 2000 diagnostikovali rakovinu hrtana. Nad ochorením sa mu nepodarilo zvíťaziť a po istom čase sa vrátil na pódiá. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Vo veku 85 rokov zomrel v nedeľu 2. novembra anglický klarinetista Acker Bilk, vlastným menom Bernard Stanley Bilk. Rodák z Pensfordu podľahol dlhotrvajúcej chorobe. Pre BBC News to uviedla hudobníkova manažérka Pamela Sutton.

„Bol to môj dobrý priateľ a jeho hudba bola úžasná,“ vyjadrila sa. V roku 2000 diagnostikovali Bilkovi rakovinu hrtana. Nad týmto ochorením sa mu však podarilo zvíťaziť a po istom čase sa opäť vrátil na pódiá. Posledný koncert odohral vlani v auguste na džezovom festivale v Brecone.

Video: Stranger on the shore – Acker Bilk

Acker Bilk

sa narodil 28. januára 1929. Jeho rodičia vraj chceli, aby sa naučil hrať na klavír, on však ako chlapec dával prednosť futbalu a ďalším športovým aktivitám. Predtým, než sa stal muzikantom, pracoval napríklad v továrni na spracovanie tabaku. Neskôr nastúpil na vojenčinu, kde sa naučil hrať na klarinete.

Medzi jeho najznámejšie hity patria skladby Stranger on the Shore, Summer Set alebo Buona Sera. Na konte má albumy ako The Seven Ages of Acker (1960), Golden Treasury of Bilk (1961), Stranger on the Shore (1962), A Taste of Honey (1963), The One for Me (1976) alebo Evergreen (1978). Bol tiež držiteľom ceny Ivor Novello.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať