Móric Beňovský zavíta na Slovensko v opere od F.A. Boieldiea

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Dni starej hudby

BRATISLAVA 6. novembra (WEBNOVINY) – Gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko. Bude tu – v Koncertnej sieni (Štúdio 1) Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave – v úlohe hlavného protagonistu novodobej premiéry opery Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky od popredného francúzskeho skladateľa porevolučnej, napoleonskej doby z prelomu 18. a 19. storočia Françoisa-Adriena Boildieua, ktorej premiéra sa konala v Paríži v roku 1800. Témou diela je Beňovského väznenie na sibírskom polostrove Kamčatka a jeho zásluhou úspešné vyslobodenie skupiny spoluväzňov, ktoré sa odohralo za dramatických okolností. Udalosť vzbudila v dobovej Európe mimoriadnu pozornosť, veď už v roku 1791 napísal popredný nemecký dramatik August von Kotzebue drámu Sprisahanie na Kamčatke, ktorá sa stala predlohou Boieldieuovej opery. Dielo sa uvádzalo opakovane vo Francúzsku a v európskych krajinách v prvej polovici 19. storočia, no odvtedy upadlo do zabudnutia.

Centrum starej hudby po vedením Petra Zajíčka „vypátralo“ v zahraničí (konkrétne v Knižnici Pražského konzervatória) originálne tlače diela a uvádza ho v novodobej premiére dňa 11. novembra t. r. v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave.

Pod skúsenou taktovkou popredného slovenského dirigenta Mariána Lejavu účinkuje medzinárodný Festivalový orchester Apollo na dobových nástrojoch, obsadený špičkovými hudobníkmi v oblasti starej hudby, vynikajúci spevácky zbor Lúčnica a poprední domáci i zahraniční sólisti-speváci: v jedinej ženskej úlohe Afanázie sa predstaví vychádzajúca slovenská hviezda, sopranistka Linda Ballová, ďalšie hlavné úlohy obsadzujú na Slovensku už známi svetobežníci – vynikajúci tenoristi – Rakúšan Bernhard Berchtold (Beňovský) a Zoltán Megyesi z Maďarska (Štefanov), ďalej účinkujú poprední slovenskí speváci Martin Gyimesi (guvernér Milov), Csaba Kotlár (Žeslin), Ondrej Šaling (Panov), Štefan Horváth (Kancelár) a Roman Krško (Ataman). Netradičným doplnkom koncertného predvedenia je významný slovenský herec Marián Prevendarčík, ktorý v rôznych prevlekoch prerozpráva vzrušujúci príbeh opery v úprave dramaturgičky Zuzany Šajgalíkovej.

Podujatie sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Predaj vstupeniek: Music Forum, predajňa hudobnín, Na vŕšku 1, pondelok – piatok 10:00 – 18:00.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Móric Beňovský