Dokážete rozlúštiť tajomnú šifru dirigenta Košlera?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výstava Košler Foto: SND

BRATISLAVA 24. februára (WBN/PR) – Život dirigenta nepozostáva len z obrovského potlesku sprevádzajúceho každú úspešnú premiéru, ale aj z ťažkého sebazapierania a tréningu. Ak si chcete „dirigovanie“ vyskúšať na vlastnej koži, príďte od 18. marca 2015 do Slovenského národného divadla.

Zdeněk Košler – osobnosť, ktorá zohrala veľmi dôležitú rolu v českom a slovenskom hudobnom živote v druhej polovici 20. storočia. Operný dirigent, ktorý spolupracoval s viac ako šesťdesiatimi orchestrami z celého sveta, bol okrem iného známy hlavne dokonalým sluchom a neobyčajnou pamäťou. Práve v Slovenskom národnom divadle pripravil osem naštudovaní a stál tiež pri upevňovaní súboru v rokoch 1971 – 1976, kedy pôsobil ako šéfdirigent. Pod hlavičkou Slovenského národného divadla oddirigoval 101 predstavení. Jeho umelecký zápal spoznali diváci v Anglicku, Rakúsku, Kanade, USA a najväčšiemu úspechu sa tešil dokonca až v ďalekom Japonsku, kde hosťoval spolu so Slovenskou filharmóniou. Výnimočným faktom jeho plnohodnotného života je skutočnosť, že si svoje skúsenosti a zážitky zapisoval do tajného denníka, ktorý obsahuje okrem zápisov o každom oddirigovanom predstavení aj záhadnú šifru, resp. kód, ktorý sa doteraz nepodarilo rozlúštiť.

Práve na počesť tohto skvelého umelca vytvoril MgA. Gabriel Rovňák, doktorand Janáčkovej akadémie múzických umení a zbormajster Bratislavského chlapčenského zboru, veľmi originálnu výstavu zameriavajúcu sa na nepublikované informácie a materiály vrátane zašifrovaného denníka, ktorý máte možnosť rozlúštiť aj vy.

Súčasťou výstavy, ktorá bude sprístupnená od 18. marca 2015 v priestoroch novej budovy SND bude aj špeciálna aplikácia na platforme Samsung Smart TV, z dielne spoločnosti Mautilus. Aplikáciu, ktorá obsahuje informácie o tomto významnom dirigentovi budete môcť ovládať pohybom svojich rúk, podobne, ako to robia dirigenti. Výstava je súčasťou projektu špecifického výskumu Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne a užiť si ju môžete hodinu pred každým predstavením v novej budove SND a rovnako aj v rámci prestávok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo