Britská rocková kapela Kasabian príde na Colours of Ostrava

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kasabian
Britská rocková kapela Kasabian. Foto: Colours of Ostrava

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Na českom multižánrovom festivale Colours of Ostrava vystúpi aj britská rocková kapela Kasabian. Do programu pribudli aj anglická formácia Clean Bandit spájajúca elektronickú hudbu so sláčikmi, či mexická dvojica Rodrigo y Gabriela, ktorá predvedie svoj talent v hre na akustických gitarách.

Tvorbu druhej menovanej skupiny možno počuť aj vo filmoch ako Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách (2011) alebo Kocúr v čižmách (2011), hrali tiež v Bielom dome pre amerického prezidenta Baracka Obamu. „Ďalšie kapely a účinkujúci budú, samozrejme, pribúdať, ale týmto už máme potvrdených všetkých hlavných tohtoročných headlinerov,“ prezradila riaditeľka festivalu Zlata Holušová. „Čo sa týka náročnosti programu, opäť sme výrazne prekročili minulý rok,“ dodala.

Aranžérom úprav pre filharmóniu bude slovenský muzikant

Na festivale, ktorý sa bude konať od 16. do 19. júla v areáli Dolných Vítkovic, predvedú spoločné predstavenie česká kapela Zrní a minimálne 30 členov Janáčkovej filharmónie Ostrava. Ich koncert sa bude konať na hlavnom pódiu po šou islandskej speváčky Björk. Unikátne spojenie vzniklo vďaka osloveniu zo strany Zlaty Holušovej.

„Urobilo nám to fakt veľkú radosť. Vtedy sme premýšľali nad novými možnými projektmi. Bolo to asi pred štrnástimi dňami, keď nám Tomáš, náš manažér volá, že by to bolo pekné spojiť sa s nejakým orchestrom a spracovať naše pesničky orchestrálne. No a na to prišla táto ponuka. Opäť sa nám potvrdilo, že sa takéto veci dejú, že to takto funguje,“ uviedol spevák kapely Zrní Jan Unger.

Za aranžéra úprav pre filharmóniu si formácia zvolila slovenského muzikanta Stana Palúcha. „Stana nám odporučila naša kamarátka Nina Marinová, huslistka a speváčka, ktorá nám hosťuje na albume. On je fenomenálnym huslistom, má s aranžovaním bohaté skúsenosti, ale taktiež je to sympatický skromný chlapík, zapálený ísť do toho s radosťou, čo z toho môže vzniknúť. To je všetko dokopy ideálna zmes a preto sme si nakoniec vybrali jeho. Stano s nami zdieľa aj predstavu, ako to celé pojať. Nechceme totiž, aby to skončilo klasicky, ako keď si kapela pozve symfonický orchester a výsledkom sú akési sladké filmové verzie ich skladieb. Chceme z toho dostať viac, nebáť sa využiť pestrosť a možnosti nástrojov, byť v aranžovaní odvážni a niekam tie skladby skutočne posunúť,“ vyjadril sa Jan Unger.

Pribudne aj eloktronická hudba

K 13 scénam podujatia pribudne tento rok aj stage venovaný elektronickej hudbe. Nachádzať sa bude v zrekonštruovanom Dole Hlubina. „Vyberáme to najlepšie zo súčasnej vlny zahraničnej elektroniky, ktorá do našich krajov príliš neprenikne,“ povedal dramaturg Adam Kaňa. K prvým potvrdeným menám patria napríklad Clark, Sons of Magdalene, Telefon Tel Aviv DJ set, Christian Löffler, Danger, The Toxic Avenger alebo Vessels.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť aj na novú, 20-metrovú nadstavbu Vysokej pece č.1. V úrovni 62 metrov budú môcť navštíviť kaviareň, v úrovni 66 metrov klub a v úrovni 71 metrov strešnú vyhliadkovú terasu.

Festival ponúkne tradičné zázemie vrátane druhého kempu v areáli Slezkomoravského hradu či Detskej scény. Po minuloročnej skúsenosti sa budú v utorok a v stredu pred začiatkom Colours of Ostrava konať v centre mesta Festival v ulicích aj hudobná showcase konferencia Czech Music Crossroads, ktorá bude tentoraz dvojdňová a zameraná okrem Českej republiky taktiež na Slovensko a Poľsko.

Video: Kasabian: Goodbye kiss

Účasť na 14. ročníku Colours of Ostrava už skôr potvrdili aj Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Klangkarussell, Caravan Palace, Swans, William Fitzsimmons, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer, Other Lives, Avishai Cohen’s New York Division, Faiz Ali Faiz, Black Strobe, Choir of Young Believers, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Heymoonshaker, John J Presley, The Mispers, The Dumplings, CoCo & The Butterfields, Bazzookas, No Blues, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki a The Crooked Fiddle Band.

Kapela

Kasabian

vznikla v roku 1997 a jej súčasnú zostavu tvoria gitarista Sergio Pizzorno, spevák Tom Meighan, basgitarista Chris Edwards a bubeník Ian Matthews. Na konte majú zatiaľ päť albumov – Kasabian (2004), Empire (2006), West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009), Velociraptor! (2011) a 48:13 (2014), pričom s poslednými štyrmi menovanými ovládli britský albumový rebríček. Medzi ich úspešné single patria skladby Processed Beats, Club Foot, Cutt Off, Empire, Fire, Underdog či Days Are Forgotten. Video k piesni Club Foot z debutového albumu venovali pamiatke študenta Jana Palacha, ktorý sa v januári 1969 upálil na protest proti okupácii vtedajšieho Československa armádami Sovietskeho zväzu a jeho spojencov zo socialistického bloku. Podarilo sa im získať napríklad jednu BRIT Award, MOJO Award, štyri Q Awards alebo sedem NME Awards.

Informácie pochádzajú od PR manažéra Colours of Ostrava Zdenka Hanouta a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia