Prvú nahrávku legendárneho Elvisa Presleyho kúpil Jack White

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elvis Presley
Elvis Presley Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 6. marca (WEBNOVINY) – Americký hudobník Jack White prezradil, že prvú nahrávku legendárneho Elvisa Presleyho, ktorú vydražili 8. januára v jeho niekdajšom sídle Graceland, kúpil práve on.

Tridsaťdeväťročný rodák z Detroitu, ktorý acetátovú platňu so skladbami My Happiness a That’s When Your Heartaches Begin získal za 300-tisíc dolárov, chce obe piesne vydať na vinyle v rámci Record Store Day na vlastnej značke Third Man Records.

Video: Elvis Presley – That’s When Your Heartaches Begin

Presley nahral spomínané skladby v roku 1953 ako 18-ročný v memphiskom štúdiu Sun Records, pričom za vytvorenie nahrávky zaplatil štyri doláre. Následne si ju šiel vypočuť k svojmu kamarátovi Edovi Leekovi, pretože doma nemal gramofón.

Tam ju nakoniec aj nechal, pričom od Leeka ju neskôr zdedila jeho neter. Tá potom kontaktovala Graceland a ponúkla ju do aukcie. Meno nového majiteľa nahrávky, ktorý ponúkol výslednú sumu prostredníctvom internetu, nebolo doteraz známe.

Na aukcii okrem toho vydražili napríklad aj podpísanú nahrávku skladby That’s All Right, na objednávku vyrobené hodinky, Presleyho prvý vodičský preukaz alebo sako z filmu Viva Las Vegas (1964).

Video: Jack White – Would You Fight For My Love?

Jack White

sa preslávil vo formácii The White Stripes, ktorú pomáhal zakladať v roku 1997 v Detroite. Jedinou ďalšou členkou bola jeho bývalá manželka Meg White. Debutový, eponymný album vydali v roku 1999, po ňom nasledovalo ešte päť štúdioviek: De Stijl (2000), White Blood Cells (2001), Elephant (2003), Get Behind Me Satan (2005) a Icky Thump (2007).

Kapela v roku 2011 ukončila činnosť. White je tiež členom formácie The Dead Weather, s ktorou vydal štúdiovky Horehound (2009) a Sea Of Cowards (2010). Pôsobí aj v skupine The Raconteurs, ktorá má v súčasnosti pauzu. Kapela uviedla na trh zatiaľ dva albumy – Broken Boy Soldiers (2006) a Consolers Of The Lonely (2008). Ako sólový umelec vydal White albumy Blunderbuss (2012) a Lazaretto (2014).

Informácie pochádzajú z webstránky www.billboard.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Elvis PresleyJack White