Dve žiarivé dámy na jednom pódiu Lizz Wright a Katarzia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 5. mája (WBN/PR) – LIZZ WRIGHT – gospel, blues a kráľovský hlas.

Cyklus City Sounds of Bratislava prináša na Slovensko ďalšiu výnimočnú hudobníčku. Nádherný, plný hlas a živý bluesový prejav šmrncnutý gospelom, folkom a jazzom – to je mladá južanská speváčka a skladateľka Lizz Wright, ktorá príde čoskoro potešiť všetkých bratislavských milovníkov hudby svojím fantastickým, strhujúcim vystúpením na pódiu Ateliéru Babylon.

Talentovaná speváčka študovala vokál na univerzite v rodnej Georgii, neskôr v New Yorku i vo Vancouveri. Jej hudobné korene sú však pevne zapustené v kostoloch južanského mestečka Hahira, kde ju spočiatku vodili rodičia (pastor a hudobná riaditeľka cirkvi) a neskôr ju pritiahol jej vlastný záujem o spievanie v zbore. V rodinnom dome mala zakázané počúvanie svetskej popovej hudby, takže ju mocne ovplyvnila cirkevná muzika, už ako malej jej učaroval jazz a blues. Na strednej škole dokonca získala svojím spevom celoamerickú hudobnú cenu.

Prelomový koncert devätnásťročnej Lizz sa neodohral pred veľkým publikom – bolo to komorné vystúpenie v obyčajnom lokálnom bare, kde Lizz odpálila Amazing Grace v bluesovom duchu, a podľa vlastných slov sa v nej vtedy niečo pohlo; a cesta späť bola nemožná.

Ako súčasť hudobného telesa In Spirit uchvátila Lizz odborné kruhy a to nielen spevom, ale už aj vlastnými kompozíciami. Inšpiruje ju Dianne Reeves, Abbey Lincoln a Nina Simone, prirovnávajú ju k Norah Jones či Sade, no Lizz má svoj vlastný hudobný rukopis a vokálny prejav: bohatý, čistý hlas s neprehliadnuteľným gospelovým backgroundom v sebe nezaprie ani klasické hudobné vzdelanie, ktoré mu dodáva istú precíznosť a pekný sofistikovaný lesk.

VIDEO: Lizz Wright – Hit The Ground

Katarína je samouk a to jej dodáva odvahu nebyť dokonalou; je všelijaká, no zaručene nie nudná. Prvé vystúpenie absolvovala len so štyrmi pesničkami, dnes ich na konte nemá oveľa viac, no stala sa neuveriteľne žiadanou na malých koncertoch v kaviarňach či baroch, aj na väčších festivaloch. Surové, no hravé texty sú spievané či polohovorené detsky naturálnym hlasom, pričom pokrývajú témy od nešťastnej lásky až po vážne existencionálne otázky.

Katarzia je vždy absolútne strhujúca, nedá sa nepočúvať a neobdivovať, je to zjav, ktorý sa oplatí sledovať. Ak ste ju ešte nezažili naživo, máte sa naozaj na čo tešiť.

Žiarivá jazzová hviezda Lizz Wright vystúpi 18. mája na pódiu spolu s našou momentálne najzaujímavejšou mladou pesničkárkou Katarziou od 19.00h.

Viac info: www.facebook.com/csbratislava, www.citysounds.sk

FB event: https://www.facebook.com/events/365519300288384/?fref=ts

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/Event/LIZZ_WRIGHT_USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nina SimoneNorah Jones