Zomrel bubeník, ktorý hral aj s Rolling Stones

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakva
rakva Foto: Thinkstock

DAKAR/LONDÝN 20. augusta (WEBNOVINY) – Vo veku 85 rokov zomrel v stredu chýrny senegalský bubeník Doudou N’diaye Rose, ktorý hrával s džezovými legendami Dizzym Gillespiem a Milesom Davisom a tiež so skupinou Rolling Stones. Jeho úmrtie oznámila jeho rodina, informovala vo štvrtok BBC.

Rose viedol orchester vyše 30 bubeníkov, z ktorých väčšina boli jeho deti a vnúčatá. Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) ho v roku 2006 vyhlásila za „živý ľudský poklad“, pretože udržiaval nažive tradičné rytmy. Rose hral na bubny až do svojej smrti. Pred niekoľkými rokmi vysvetlil, že je šťastný, že založil takú dynastiu hráčov na bicie.

Senegalský raper Didier Awadi (36) povedal, že Rose v pohode hral moderné aj tradičné veci. Bol to génius, ktorý dokázal zvuk mnohých bubnov – aj vyše 100 – zmeniť na symfóniu, povedal pre BBC. Rose sa narodil do rodiny hudobníkov a rozprávačov príbehov, ale jeho otec bol účtovník a nechcel, aby pokračoval v rodinnej tradícii. Pracoval ako inštalatér, kým sa rozhodol vážne venovať hudbe. Jeho otec mu následne sedem rokov nepodal ani ruku, napísala BBC.

Video: Doudou N’Diaye Rose Orchestra- Diabote

https://www.youtube.com/watch?v=4KUFwmWU0cY

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia