Viedenská cesta v Petržalke bude jednosmerná, pove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Viedenská cesta v bratislavskej Petržalke bude jednosmerná. Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval primátor mesta Andrej Ďurkovský. Od stredy 23. septembra sa tak bude dať po tejto komunikácii jazdiť len v smere od Incheby, respektíve Nového mosta k Starému mostu. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti na cestách a zlepšenie životného prostredia. Aj týmto krokom sa mesto zapája do tohtoročného Európskeho týždňa mobility. Ten sa bude konať od 16. do 22. septembra a jeho nosnou témou je zlepšenie klímy v mestách. „Táto lokalita stratila význam, ktorý mala v minulosti. Mala by to byť oddychová zóna. Preto chceme aj týmto opatrením trocha podporiť šport a rekreáciu,“ povedal pre agentúru SITA zástupca riaditeľky bratislavského magistrátu Ján Zachar.

Hlavné mesto sa do tohtoročnej medzinárodnej kampane zapojí viacerými podujatiami, akciami a opatreniami. „Opatrenia majú byť na zlepšenie mobility v meste. Práve mobilita nás robí imobilnými. Ľudia sa čo najrýchlejšie a takmer za každú cenu chcú dostať do cieľa,“ konštatoval primátor. Zlepšiť dopravu v meste by mohlo aj vytvorenie 250-metrového pruhu BUS od Malej scény po Šafárikovo námestie. Na 26 vybraných priechodoch pre chodcov budú ráno a po skončení vyučovania „hliadkovať“ dobrovoľníci. Tí by mali vodičov upozorňovať, aby dávali pozor a aby nedochádzalo zbytočne k dopravným nehodám. Pripravujú sa rôzne prednášky a diskusie na dopravné témy či témy z oblasti zdravej výživy. Sprístupnia sa dva nové úseky cyklotrás na Antolskej ulici a Devínskej ceste, chýbať nebudú ani jazdy na korčuliach. Kampaň vyvrcholí 22. septembra tradičným Dňom bez áut, kedy bude mestská hromadná doprava zadarmo. Dopravný podnik Bratislava (DPB) okrem toho plánuje od októbra spustiť novú linku 36. Premávať bude od Karlovej Vsi cez Polianky k Tescu Lamač a späť.

Do tohtoročného Európskeho týždňa mobility by sa malo zapojiť viac ako 1 500 miestnych samospráv, 200 miliónov ľudí v takmer 40 krajinách Európy. Účasť prisľúbili aj mestá v Kanade, Brazílii, Japonsku či Južnej Kórey.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Ďurkovský