Ďiaľničné nálepky budú drahšie v priemere o 40,4%

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Diaľničná známka
Foto: SITA

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Cena diaľničných nálepiek by mala v budúcom roku v priemere vzrásť o 40,4 %. Ako vyplýva z návrhu nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška úhrady za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest pre motorové vozidlá a jazdné súpravy, cena ročnej diaľničnej nálepky pre motorové vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony by mala od začiatku budúceho roka vzrásť o 13,5 eur na rovných 50 eur. Vzrásť by mala aj cena mesačnej diaľničnej nálepky zo súčasných 9,9 eur na 14 eur a cena týždennej diaľničnej nálepky z terajších 4,9 eur na 7 eur.

Vláda očakáva v budúcom roku, že sa predá takmer 3,4 mil. kusov diaľničných nálepiek. Podľa výpočtov ministerstva dopravy, ktoré predložilo návrh nariadenia do medzirezortného pripomienkového konania, štátna kasa by sa mala obohatiť vďaka príjmom z predaja diaľničných nálepiek (vrátane DPH) o vyše 55,5 mil. eur, čo by v medziročnom porovnaní predstavovalo nárast o viac ako 16 mil. eur.

Návrh nariadenia bol podľa rezortu dopravy vypracovaný z viacerých dôvodov. “V roku 2008 a 2009 bol znížený očakávaný príjem z dôvodu nezavedenia elektronického mýta. V súvislosti s nárastom cestnej infraštruktúry, ako aj vplyvom zvyšovania kvality údržby zohľadňujúcu najmä bezpečnosť pre motoristov a tiež vplyvom inflácie vzrástli náklady na správu a údržbu od roku 2006 a plánované prostriedky zo štátneho rozpočtu nebudú ani v budúcom roku postačovať na rozsiahlu investičnú činnosť a na kvalitnú letnú a zimnú údržbu diaľnic a rýchlostných ciest,“ uviedlo v dôvodoch ministerstvo dopravy. Dôvodom pre zvyšovanie ceny diaľničných nálepiek pre motorové vozidlá do 3,5 tony bol podľa rezortu aj fakt, že posledná úprava cien diaľničných nálepiek sa uskutočnila v roku 2005.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať