Teherán zorganizuje jadrovú konferenciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jadrová elektráreň
Foto: SITA/AP

TEHERÁN 4. apríla (WEBNOVINY) – Irán zorganizuje tento mesiac konferenciu na tému jadrového odzbrojenia. Teherán tak chce podľa úradov svetu dokázať, že sa nesnaží vyrobiť jadrové zbrane. Štátna televízia priniesla vyjadrenie hlavného iránskeho jadrového vyjednávača Saída Džalílího, podľa ktorého sa na dvojdňovej konferencii v Teheráne so začiatkom 17. apríla zúčastní aj Čína. Peking bol až donedávna proti uvaleniu novej série sankcií voči islamskej republike. Tento týždeň ale potvrdil, že sa zúčastní na príprave nového balíka spolu s ostatnými kolegami z Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov.

Iránska konferencia pod názvom „Jadrová energia pre všetkých, jadrové zbrane pre nikoho“ sa uskutoční krátko po americkom jadrovom bezpečnostnom summite, na ktorom potvrdil účasť aj čínsky prezident Chu Ťin-tchao. Kancelária čínskeho ministerstva zahraničných vecí v nedeľu potvrdila, že dostali oficiálnu pozvánku od Teheránu. V tejto veci však ešte nepadlo rozhodnutie.

Nie je jasné, ktoré krajiny sa na iránskom summite zúčastnia. Podľa hovorcu iránskej diplomacie „sú srdečne pozvané všetky krajiny“. „Irán je krajina, ktorá podporuje svetové odzbrojenie a vyzýva svet k odzbrojeniu a zabráneniu šíriť jadrové zbrane,“ uviedol Džalílí.

Medzinárodné spoločenstvo podozrieva Irán, že pod zámienkou civilného jadrového programu pracuje na vývoji jadrových zbraní. Tieto obvinenia Teherán odmieta, nerešpektuje však ani žiadne medzinárodné dohody o jadrových programoch.

SITA/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Chu Ťin-tchao