Tokio chce pre Teherán obohacovať urán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ahmadinedžád
Foto: SITA, AP

TOKIO 24. februára (WEBNOVINY) – Japonsko sa ponúklo, že bude obohacovať iránsky urán na úroveň potrebnú pre výrobu palivových tyčí pre iránsky výskumný program. Tokio tak Teheránu ponúka pomocnú ruku čeliť medzinárodnému tlaku a vyvrátiť podozrenie, že sa s snaží vyrobiť jadrové zbrane. V stredu o tom informoval japonský ekonomický denník Nikkei. Podľa denníka Teherán na túto otázku ešte neodpovedal.

O návrhu by mali v stredu v Tokiu rokovať iránsky predseda parlamentu Alí Laridžání a japonský minister zahraničných vecí Katsuja Okada. Denník bez uvedenia zdrojov tiež napísal, že tento návrh Japonsko s povolení USA predostrelo už v decembri. Stalo sa tak počas návštevy iránskeho jadrového vyjednávača Saída Džalílího v Tokiu.

Medzinárodné spoločenstvo podozrieva Irán, že pod zámienkou civilného jadrového programu pracuje na vývoji jadrových zbraní. Tieto obvinenia Teherán odmieta, nerešpektuje však ani žiadne medzinárodné dohody o jadrových programoch.

Japonsko je jediná krajina na svete, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. Jej vláda výrazne podporuje medzinárodné snahy s cieľom zastaviť šírenie jadrových zbraní a odzbrojenie.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alí Laridžání