Vodný zdroj Sihoť je zrekonštruovaný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sihoť
Foto: SITA/Juraj Roščák

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) dokončila rekonštrukciu a úpravu areálu vodného zdroja Sihoť. Agentúru SITA o tom dnes informoval hovorca spoločnosti Zenon Mikle. Cieľom prác za takmer 830 000 eur bolo zachovať vodárenské technické pamiatky a historickú architektúru. Rekonštrukciou prešla napríklad 220-metrová štôlňa, ktorá vedie popod rameno Dunaja a popod Devínsku cestu. Pre dezolátny stav bola neprístupná približne desať rokov. Areál bude verejnosti sprístupnený prvýkrát v sobotu počas víkendového podujatia Bratislava pre všetkých. Návštevníci si budú môcť pozrieť historickú čerpaciu stanicu vrátane strojovne, prejdú štôlňou, vyjdú až za Devínskou cestou, kde je pre ich bezpečnosť vybudovaný chodník so zábradlím. Sprístupnená bude aj najbližšia studňa. Vybudovaná je aj recepcia, vrátnica a parkovisko pre dva autobusy.

Po víkendovom podujatí však areál nebude otvorený stále, návštevu si bude treba dopredu dohodnúť. Podľa Mikleho by sem mohli chodiť napríklad školské exkurzie. Nachádza sa tu aj prvý vodný zdroj, ktorý začal fungovať v roku 1886. Prvú elektrickú čerpaciu stanicu spolu so štôlňou na tomto teritóriu spustili do prevádzky v roku 1912. Vodu pritom dodávala do prvého pásma bratislavského vodovodu. Dnes je v bratislavskom vodovode šesť takýchto pásiem. V areáli sa nachádza aj 13 širokopriemerových studní s priemerom štyri až päť metrov a 33 vŕtaných studní s priemerom od 820 do 1020 milimetrov.

Územie vodného zdroja Sihoť je pamiatkovo chránený objekt a je súčasťou Vodárenského múzea na Devínskej ceste ako expozície.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať