NR SR: Občania chcú zrušiť vojenský obvod Javorina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest, Javorina
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. marca (WEBNOVINY) – Podporiť návrh na zrušenie vojenského obvodu Javorina prišli dnes pred parlament zástupcovia obcí Jakubany a Ruskinovce. „Prišli sme podporiť tento návrh, aby sa konečne napravili krivdy komunizmu a vojenský obvod, ktorý je pre štát zbytočný, sa zrušil,“ povedal médiám predseda urbárskej spoločnosti obce Jakubany Štefan Guľáši. Podľa neho sa na zrušenie vojenského obvodu čakalo štyri roky a brzdili ho Ľubické kúpele. „V päťdesiatych rokoch nám zobrali komunisti majetky, teraz po platnosti reštitučného zákona nám štát berie financie,“ konštatoval Guľáši. Zároveň upozornil na zlú sociálnu situáciu na východnom Slovensku, chlapi podľa jeho slov pracujú vo Fínsku a Írsku, ženy robia opatrovateľky v Rakúsku a Nemecku a ostatní čakajú 19-teho na sociálne dávky.

Manifestujúcich prišli podporiť poslanci Národnej rady SR za KDH Monika Gibalová, Stanislav Kahanec a Mária Sabolová. Práve Gibalová navrhuje, aby vláda do 30 dní vydala nariadenie, ktorým zruší vojenský obvod Javorina. Argumentuje tým, že Vojenský obvod Javorina bol vyhodnotený ako nepotrebný pre plnenie úloh obrany štátu a výcvik na tomto území bol ukončený v decembri 2005. Udržiavanie nefunkčného obvodu však stojí štát každoročne viac ako jeden milión eur. Zrušením vojenského obvodu sa vytvoria predpoklady na to, aby mohli toto územie využívať okolité obce a fyzické osoby bez doterajších obmedzení.

Podľa nespokojných občanov boli pred 58 rokmi vysídlené a zrovnané so zemou štyri obce Ruskinovce, Dvorce, Blažov a Ľubické kúpele, pričom kataster bol zhabaný ešte ďalším 20 obciam. Sumárne ide o plochu 316 kilometrov štvorcových, ktorá sa má vrátiť pôvodným majiteľom. Od roku 1990 sa v rámci reštitúcie pokúša viac ako 30 000 poškodených občanov dostať k svojim majetkom, stále bez viditeľného výsledku. Oficiálne boli výcviky vo vojenskom obvode Javorina ukončené v decembri roku 2005. Vládne uznesenie z roku 2002 zaviazalo ministra obrany pripraviť návrh na zrušenie vojenského obvodu Javorina k 31. decembru 2006 a začlenenie k susedným katastrom. Proces zastavil zákon, ktorý bol následne podaný na Ústavný súd SR. Ten v septembri 2009 po troch rokoch rozhodol, že všetky napadnuté ustanovenia strácajú účinnosť, čím sa vytvorili podmienky umožňujúce zrušenie Vojenského obvodu Javorina.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mária SabolováMonika GibalováStanislav Kahanec
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky