Začína sa nová sezóna KHL, prvýkrát aj s Čínskym zástupcom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gagarinov_pohár
Gagarinov pohár Foto: facebook.com/khl

MOSKVA 22. augusta (WebNoviny.sk) – Súbojom ostatných finalistov Metallurg Magnitogosk – CSKA Moskva (držiteľ Gagarinovho pohára verzus víťaz základnej časti) sa v pondelok 22. augusta začne 9. ročník Kontinentálnej hokejovej ligy. Po piaty raz v ňom nebude chýbať slovenský zástupca Slovan Bratislava.

Mužstvo trénera Miloša Říhu čaká ostrý vstup v utorok na ľade silnej Kazane. V rámci úvodného minitripu sa slovanisti predstavia ešte vo štvrtok v Togliatti. Domácim fanúšikom sa prvýkrát predvedú v pondelok 29. 8. v súboji proti Nižnému Novgorodu. KHL bude mať v novej sezóne 29 účastníkov, čiže o jedného viac ako naposledy. Atraktívnym nováčikom z hokejovo rozvojovej Číny je Červená hviezda Kchun-lun. Číňania začali budovať celkom nový tím, ktorý zlákal do svojich radov aj dvojicu slovenských reprezentantov Martina Bakoša a Tomáša Marcinka.

Každý z 29 účastníkov súťaže absolvuje po 60 ligových zápasov, dovedna sa uskutoční 870 stretnutí. Posledné kolo základnej časti odohrajú 18. februára 2017.

Známe sú už aj termíny play-off o Gagarinov pohár. Prvé súboje vyraďovacej časti sú na programe v utorok 21. februára v Západnej konferencii resp. o deň neskôr vo Východnej konferencii. Druhé kolo play-off sa začne 8. resp. 9. marca, konferenčné finále 23. resp. 24. marca. Záverečná séria o trofej odštartuje 8. apríla, víťaz Gagarinovho pohára bude známy najneskôr 20. apríla.

Daciuk by mal nakopnúť Kovaľčuka

Do novej sezóny KHL vyštartuje 18 tímov, ktoré absolvovali všetkých 8 predchádzajúcich ročníkov tejto nadnárodnej súťaže. Je medzi nimi aj trio Dinamo Moskva, Metallurg Magnitogorsk a Ak Bars Kazaň, ktoré získali po dva celkové triumfy. Krátky výpočet víťazov dopĺňajú Salavat Julajev Ufa a SKA Petrohrad. Do novej sezóny sa zapoja kluby z 8 krajín: okrem 22 ruských zástupcov aj tradiční účastníci: Barys Astana (Kaz.), Jokerit Helsinki (Fín.), Dinamo Minsk (Biel.), Dinamo Riga (Lot.), Medveščak Záhreb (Chor.), Slovan Bratislava (SR) aj už spomenutý čínsky nováčik Červená hviezda Kchun-lun.

Máme dlhodobý cieľ – byť s čínskou reprezentáciou konkurencieschopní na olympijských hrách v roku 2022 v Pekingu. A práve tím Červená hviezda by mal byť dodávateľom hráčov do reprezentácie,“ uvádza sa v článku o čínskom nováčikovi na webe KHL. „Chcem si v budúcnosti splniť sen – dostať sa do reprezentácie Číny na olympijských hrách. Zatiaľ mám juniorskú skúsenosť z majstrovstiev sveta, kde som bol aj kapitánom,“ uviedol 18-ročný Žu-ťi Jing, člen kádra Červenej hviezdy Kchun-lun.

Dva najväčšie odchody hráčov z KHL do NHL sa spájajú s hviezdami CSKA Moskva. Armádny klub opustil obranca Nikita Zajcev, ktorý sa dohodol na nováčikovskom kontrakte s Torontom. Skúsený, ale aj kontroverzný útočník Alexander Radulov bude pokračovať v kariére v Montreale. NHL nie je pre 30-ročného robustného útočníka novinkou, v dávnejšej minulosti pôsobil vyše dvoch sezón v Nashville. Z hľadiska príchodov do KHL vzbudzuje rešpekt najmä jedno meno – Pavel Daciuk. Už 37-ročný center s milimetrovou prihrávkou sa po 14 sezónach rozhodol opustiť Detroit a v kariére bude pokračovať v tíme SKA Petrohrad. Do mesta na Neve prichádza aj ďalší útočník z tímu strieborných medailistov z tohtoročných majstrovstiev sveta Sergej Plotnikov, ktorému nevyšiel ročný angažmán v NHL.

Príchod šikovného centra Daciuka by mohol byť nakopnutím do ďalšej časti kariéry pre Iľju Kovaľčuka, aby konečne začal hrať to, čoho je schopný. Veľa si sľubujeme aj od príchodu Plotnikova, agresívneho a húževnatého typu hokejistu,“ povedal člen výboru riaditeľov SKA Petrohrad Alexander Medvedev pre web Sportfakt.

Slovan s cieľom postúpiť do play-off

Čo sa týka slovenského zástupcu, Slovan začne svoju piatu sezónu v KHL s tradičným cieľom, ktorým je postup do play-off. Fanúšikovským ťahákom v Slovane by mal byť 36-ročný kanadský útočník Jonathan Cheechoo, najlepší kanonier severoamerickej NHL zo sezóny 2005/2006. „V príprave som lepšie spoznal nových spoluhráčov. Atmosféra v tíme je skvelá, máme dobrý mix skúsených veteránov a mladých hráčov. Chceme sa dostať do play-off, potom sa už môže stať čokoľvek. Máme dobrých brankárov a veľa hráčov, ktorí vedia strieľať góly. Pokúsime sa dostať do vyraďovacej časti a potom uvidíme,“ povedal Cheechoo, v uplynulých dvoch sezónach jeden z lídrov Dinama Minsk v KHL. Do kádra „belasých“ pribudli v lete aj jeho krajania Kyle Chipchura, Justin Pogge, Nick Plastino, Američan Jeff Taffe či českí útočníci Radek Smoleňák a Jakub Valský.

Až trikrát Slovan absolvuje domáci dvojzápas za dva dni – dvakrát v decembri a raz v úvode februára. Medzi 20. decembrom 2016 a 15. januárom 2017 čaká na „belasých“ nezvyklá séria desiatich domácich stretnutí. Úradujúci víťaz Gagarinovho pohára Metallurg Magnitogorsk sa v Bratislave predstaví v piatok 23. decembra. Rovnako ako v predchádzajúcom ročníku Slovan nebude hrať na Štedrý deň 24. decembra. K najvzdialenejším súperom (Chabarovsk, Peking, Vladivostok) vycestuje slovenský tím koncom januára 2017 bezprostredne po Zápase hviezd KHL. Vedenie ligy ho naplánovalo na 22. január, dejiskom bude Ufa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander MedvedevAlexander RadulovJeff TaffeJonathan CheechooKyle ChipchuraPavel DaciukRadek Smoleňák