Jalonen o KHL: V Rusku nikdy neviete, čo sa bude diať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kari Jalonen
Fínsky tréner Kari Jalonen. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BERN 13. januára (WebNoviny.sk) – Fínsky tréner Kari Jalonen si po pôsobení v Torpede Nižnij Novgorod a Leve Praha v KHL doprial ako kouč reprezentácie na dva roky pauzu od klubového hokeja, v sezóne 2016/2017 však už vedie SC Bern a čas strávený vo Švajčiarsku si užíva.

„Nevšimol som si tu nič negatívne, páči sa mi tunajší životný štýl. Ľudia počas týždňa tvrdo pracujú a víkendy si užívajú. Páči sa mi, že vo Švajčiarsku je v nedeľu väčšina obchodov zatvorená. Vo Fínsku a vôbec celej EÚ sú otvorené prakticky 24 hodín denne sedem dní v týždni. To sa mi nepozdáva,“ skonštatoval v rozhovore pre Berner Zeitung 57-ročný rodák z Oulu, ktorému v Berne chýba jediné – sauna.

„Doma vo Fínsku ju využívam takmer denne. Hovoril som už o tom s generálnym manažérom. Pohrávame sa s myšlienkou zriadiť v šatni saunu, vírivku a ľadový kúpeľ. Bolo by to prospešné pre hráčov. Teraz zisťujeme možnosti výstavby a, samozrejme, financovania,“ prezradil Jalonen.

Skúsený kormidelník má v poprednom švajčiarskom klube SC Bern platný kontrakt do roku 2018. „Pochvaľujem si túto voľbu. Keď to len porovnám s KHL…“ skonštatoval Jalonen.

Z pôsobenia v Rusku prezradil: „Najhoršie je, že tam nikdy neviete, čo sa bude diať. Platí to pre trénerov aj hráčov. Lebo majitelia alebo manažéri s vami vôbec nekomunikujú, takmer nikdy ich nestretnete. V iných ligách môžete debatovať s vedením, ale v Rusku nie. Tam je to iné. Ak prehrávate, ste sám ako prst, odkázaný výlučne na seba. Predstavitelia klubu vás vtedy ani nepozdravia. To je ruská mentalita. Prvý rok v Novgorode som dumal: ‚Deje sa niečo?‘ Potom som si uvedomil, že toto je tu normálne. Možno vás takto zámerne dostávajú pod tlak, aby ste ukázali, že to zvládnete.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať