Slovan potvrdil KHL. Kýhosa podrazili, trénerom je iný Čech

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pre Slovan je prioritou KHL, v núdzi má aj plány B a C
Pre mnohých divákov by mohlo byť zaujímavou alternatívou pôsobenie bratislavského klubu v českej extralige. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) -Slovan Bratislava definitívne potvrdil zotrvanie v Kontinentálnej hokejovej lige, ktoré bolo pre ekonomické problémy klubu do poslednej chvíle otázne. Manažment sa snažil získať dostatok financií na fungovanie a strategického partnera už od konca februára, keď sa skončila predchádzajúca sezóna.

Oficiálne a definitívne potvrdzujeme štvrtý ročník nášho pôsobenia v KHL, ktorá bude pokračovať v Slovnaft Arene. Boli to náročné rokovania, ktoré sa konali počas dlhých mesiacov. V posledných hodinách sa nám podarilo dotiahnuť veci do takého konca, aby sme mohli definitívne potvrdiť účasť Slovana v súťaži,“ uviedol generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Začínajú rokovania o doplnení kádra

Mužstvo začne s prípravou na novú sezónu v pondelok 6. júla na zimnom štadióne v Lamači pod vedením nového trénera Miloša Říhu. Mená asistentov sa zatiaľ doťahujú, mohli by nimi byť Vladimír Országh a Roman Stantien.

Miloš Říha má obrovské skúsenosti s KHL, rád by pokračovať v tejto lige. Slovan pozná veľmi dobre, získal s ním dvakrát slovenský titul. Pozná mentalitu našich hráčov, vždy rád pracoval s mladými. Chceme sa držať kréda – budovať Slovan ako základ pre slovenskú reprezentáciu,“ skonštatoval Maroš Krajči, podľa ktorého bolo v hre viac kandidátov na trénerský post. Na úvodnom zraze v pondelok 6. júla ešte nebude kompletný káder.

Rokovania o doplnení kádra sa začnú až v tomto období. Momentálne sú pod kontraktmi Milan Bartovič, Matt Murley, Ladislav Nagy, Peter Ölvecký, Dominik Rehák, Andrej Šťastný a Denis Godla. Slovan má v talóne dvoch kanadských brankárov, zatiaľ však nie sú rokovania uzavreté. Záujem mal o Mareka Hrivíka, ktorý však pokračuje v zámorí. Generálny manažér je v kontakte aj s Michalom Sersenom, Ivanom Švarným, Vladimírom Mihálikom, Žigom Jegličom, Rokom Tičarom či Václavom Nedorostom, niektorí sú už aj predbežne dohodnutí. Hráči o pokračovaní Slovana v KHL vedia od stredajšieho večera, postupne sa budú zapájať aj do prípravy, ktorej prvý zápas je na programe 4. augusta.

Partneri z viacerých oblastí

Slovan Bratislava začne súťažnú sezónu 2015/2016 v stredu 26. augusta doma proti Admiralu Vladivostok. Nasledovať budú ďalšie štyri súboje pred vlastnými fanúšikmi proti Chabarovsku, Novokuznecku, Novosibirsku a Medveščaku Záhreb. Posledný zápas základnej časti absolvujú „belasí“ vo štvrtok 18. februára na ľade Lokomotivu Jaroslavľ. Slovan figuruje v Západnej konferencii v Bobrovovej divízii spolu s Dinamom Minsk, Dinamom Riga, Jokeritom Helsinki, Medveščakom Záhreb, SKA Petrohrad a Spartakom Moskva.

Každý z 28 účastníkov súťaže absolvuje po 60 ligových zápasov, dovedna sa uskutoční 840 stretnutí. Staronovým účastníkom ligy je Spartak Moskva, v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom hrať nebude Atlant Mytišči. Slovan začne permanentky na nový ročník predávať už v piatok 3. júla. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou nepríde k zvýšeniu cien za vstupenky. „Nechceme ísť cestou, že by sme dlhy voči hráčom splácali zvyšovaním vstupného,“ vyhlásil Maroš Krajči.

Zástupcovia Slovana síce nenašli strategického partnera pre klub a ani sa nemení akcionárska štruktúra, ale pri rokovaniach sa im podarilo zabezpečiť niekoľko partnerov z viacerých oblastí. Vyrokované dohody zabezpečia pre klub v blízkej dobe prísun finančných prostriedkov, ktoré umožnia nielen zabezpečiť ďalšiu sezónu, ale aj postupne vyrovnať záväzky z tej poslednej. „Nechceme, aby sa opakovali hektické časy ako v posledných mesiacoch. Snažíme sa zabezpečiť klub, aby bol dlhodobo v KHL a časom sa prepracoval na vyššie priečky, aby sa zopakovala naša prvá sezóna v súťaži. Robíme všetko pre to, aby boli ďalšie sezóny pokojnejšie aj pre hráčov. Nikto nechce zažiť poslednú sezónu,“ doplnil Maroš Krajči, podľa ktorého bol klub v istých chvíľach blízko pôsobeniu v slovenskej extralige či rakúskej EBEL Lige.

Slovan zmazal dvojgólové manko, ale žolíkov neporazil
Foto: SITA/Ján Slovák

Vízia Slovana nie je krátkodobá

Momentálnemu posunu pomohlo aj uvoľnenie vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom i pomoc slovenského premiéra Roberta Fica pri rokovaniach v Moskve. Vďaka tomu stúpol kredit Slovana u ruských partnerov. Slovenské či ruské firmy môžu rozbehnúť svoj biznis aj prostredníctvom športu. „Aj cez Slovan sa snažíme sprostredkovať vzťahy medzi ruskými a slovenskými podnikateľmi a nájsť väzby, ktoré budú fungovať. Hokej je v Rusku športom číslo jeden, návštevnosťou predbehol aj futbal a podporuje ho aj vládna garnitúra. Našim podnikateľom otvárame dvere v Rusku, počas zápasov sa dostanú na stretnutia s ľuďmi, na ktoré by inak dlho čakali,“ uviedol Krajči. Rozpočet bude na úrovni poslednej sezóny, teda 12 až 13 miliónov eur. Na platy hráčov by malo ísť menej ako naposledy, aby sa mohli dorovnať aj staré záväzky.

Vízia vedenia Slovana nie je krátkodobá na jednu sezónu. Bratislavský tím sa snaží udržať v KHL na dlhšie obdobie a každoročne získať licenciu na ruskú nadnárodnú súťaž. V najbližších dňoch a týždňoch čaká klub okrem budovania kádra aj vyrovnávanie dlžôb z posledného ročníka. Od ligy dostali rovnako ako ďalší účastníci termín, do ktorého musia vyrovnať záväzky alebo sa dohodnúť na splátkových kalendároch. Hráči i členovia realizačného tímu by mali svoje financie dostávať postupne. „Sedíme teraz tu a oznamujeme pokračovanie, čo je pre všetkých dostatočná garancia, že všetko bude zaplatené. Bez toho by sme do novej sezóny v KHL nešli,“ dodal Maroš Krajči.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej ŠťastnýDenis GodlaLadislav NagyMaroš KrajčiMilan BartovičPeter ÖlveckýVladimír Országh
Firmy a inštitúcie HC Slovan Bratislava