J. K. Rowling sa ospravedlnila za smrť Remusa Lupina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rowling
Spisovateľka J. K. Rowlingová. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. mája (WebNoviny.sk) – Britská spisovateľka J. K. Rowling sa ospravedlnila za smrť Remusa Lupina, bývalého učiteľa Obrany proti čiernej mágii a obľúbenú postavu z príbehov o čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorý zomrel v siedmej knihe série s názvom Harry Potter a Dary smrti (2007).

Svoje ospravedlnenie zverejnila prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. „Zase raz je výročie bitky o Rokfort a ako som sľúbila, ospravedlním sa za smrť. Tento rok: Remus Lupin,“ napísala a dodala, že o jeho osude rozhodla, až keď napísala knihu Harry Potter a Fénixov rád (2003). „Arthur (otec rodiny Weasleyovcov, pozn. SITA) žil, tak Lupin musel umrieť. Je mi to ľúto. Vôbec ma to netešilo. Jediný raz, čo ma môj editor videl plakať, bolo pre Teddyho (Lupinov syn, pozn. SITA) osud,“ uviedla v ďalšom tweete.

Remus Lupin prišiel o život počas bitky o Rokfort, ktorej dátum spisovateľka stanovila na 2. mája 1998. Okrem neho nechala Rowling zomrieť aj jeho manželku Nymphadoru Tonksovú či Severusa Snapea, ale tiež záporné postavy, lorda Voldemorta a Bellatrix Lestrangeovú. Vlani sa 50-ročná rodáčka z Yateu ospravedlnila za smrť ďalšej populárnej postavy, mladého čarodejníka Freda Weasleyho.

J. K. Rowling

je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Odštartovala v roku 1997 knihou Harry Potter a Kameň mudrcov a na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov, čím sa z Rowling stala multimilionárka.

V roku 2010 ju redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt, pričom v súčasnosti vzniká trojdielna filmová adaptácia tohto počinu. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky, Hodvábnik (2014) a V službách zla (2016).

Informácie pochádzajú z webstránky www.digitalspy.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel RadcliffeJ. K. Rowling